Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

vrijdag, maart 27, 2015

Plastic Zakje (Een verhaaltje in de serie: Opa vertelt)

'Opa, wat is dat voor materiaal?'
-'Deze pen? Die is van plastic.' 
'Wij hebben op school geleerd dat plastic hartstikke slecht was, vooral voor het milieu. Het wordt namelijk nooit afgebroken en blijft ook voor bijna altijd onderdeel van de voedselketen.'
-'Ja, in onze tijd wisten wij dat ook.' 
'Maar opa, als jullie dat wisten waarom bleven jullie dan meer produceren?'
-'Het was lekker makkelijk en goedkoop en wij konden makkelijk de overheid de schuld geven omdat die het niet verbood.'
'Dus jullie wisten dat het ontzettend slecht was, deden er niets tegen en vonden het wel prima dat anderen er ook niets aan deden?' 
-'Nou, we deden niet helemaal niets, hoor. Onder jarenlange maatschappelijke druk besloot de overheid een keiharde maatregel in te voeren om het plastic verbruik terug te dringen.'
'Wat was die sterke maatregel, opa? Tijdens geschiedenisles hebben wij er nooit van gehoord.'

-'De overheid verbood voortaan supermarkten om mensen gratis plastic zakjes mee te geven voor de boodschappen. Voortaan moesten mensen betalen voor een plastic zakje!' 

============
Meer lezen? Mijn auteurspagina

8 opmerkingen:

 1. Je moet eens weten hoeveel tegenstand ik nu al in de winkel heb omdat ik mensen geen tas aanbiedt, als ze er eentje vragen dat ik zeg, dat ik nu nog wel heb, maar dat het binnenkort verboden is. En nog blijven mensen vinden dat dat niet hoeft.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Verrassend je bezoek -bis-

  Volgens zeggen schijnt er zo'n acht miljard kilo plastic in de oceaan te verdwijnen.

  't Wordt tijd dat we onze boodschappentas uit het stof halen. (mijn pukkel ligt reeds klaar!)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, en dan heb je nog de mensen die vrijwillig langs de kust en in bermen en bossen plastic opruimen.

  Als iedereen nu een boodschappentas zou meenemen naar de winkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier zamelen ze tegenwoordig het plastic apart in, en dan zie je pas hoe ontzettend veel dat is! En dat elke keer weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem11:47

  Bijzonder zeg een terug blik in de toekomst. Hier scheiden ze het plastic al een aantal jaren. Ik merk dat de mensen steeds meer begrip tonen om geen plastic zakje aan te bieden. Gelukkig! Fijn weekend Ter.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dingen verbieden helpt niet zegt een meneer waar ik logjes lees heel vaak...... z'n naam wil me even niet te binnen schieten;-)

  Ik denk dat het tóch wel iets gaat helpen dat men ervoor moet betalen. Zelf heb ik altijd een boodschappentas bij me waardoor ik niet héél veel plastic tasjes mee krijg, en dié er zijn worden sowieso hergebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ... en dan spreken we nog niet over als de ballonnen die bij bepaalde gelegenheden de lucht ingaan en achteraf ook in het milieu terechtkomen, daar hoor je amper iets van hé?
  Een weer knap geschreven verhaal lieve Terrebel en voor straks een heerlijk verjaardagsfeest gewenst, geef je lieve Anne een dikke knuffel van mij hé en wens haar een even dikke proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En dat is precies de reden waarom ik groente en fruit zo graag op de markt haal! Geen plastic zakjes, maar gewoon je tas aan de groeneenman geven... :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!