Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, maart 09, 2015

Ik voorspel een opstand

Opstand

In theorie kan-ie prima werken, die Participatiewet. Maar wie weet na te denken weet dat de praktijk te weerbarstig is. En dat leidt tot excessen. Een oma kreeg een boete van €34.000 (!) vanwege het 'illegaal' oppassen op haar kleinkind. Zij is namelijk arbeidsongeschikt en door op te passen 'bewees' zij dat zij kan werken. Bovendien 'stal' zij het baantje van een betaalde oppas of een kinderdagverblijf. Een werkloze dame uit Spijkenisse zette geheel belangeloos en vrijwillig een inloophuis op voor kankerpatiënten en hun familie op en steekt daar 40 tot 50 uren per week werk in. Helaas staat het inloophuis niet in haar eigen gemeente en dus is zij - volgens de regels van de Participatiewet - 'niet nuttig voor de maatschappij'. De gemeente gaat haar nu verplicht 'nuttig' vrijwiliggerswerk opleggen wat zij moet doen om haar uitkering te mogen behouden. Helaas kan zij daardoor het inloophuis niet meer in stand houden. Een gemeentewoordvoerder weigerde - uiteraard - te reageren op de kwestie. Ik denk dat het niet lang meer zal duren voordat mensen massaal in opstand komen.

Verbreek de ketenen

Elk jaar vindt in Amsterdam het Keti Koti festival plaats. Naar verluidt betekent de naam zoiets als 'verbreek de ketenen'. Het is een feest om te vieren dat ooit de slavernij is afgeschaft. Vieren wij over een eeuw of wat het einde van de Participatiewet? Mensen worden tegen hun wil in fulltime tewerkgesteld in ruil voor voedsel en onderdak. Want meer valt er niet te betalen van een bijstandsuitkering. Ik ken mensen die heel hard roepen dat zij het niet erg zouden vinden: zoveel geld krijgen voor niets doen. 'Alleen mensen die betaald werk verrichten zijn nuttig voor de maatschappij!' Blijkbaar vinden zij hun partner en hun moeder dus lui...

Protest

Ik roep hen bij deze op hun baan af te dragen aan iemand die er wél eer in stelt en de daad bij het woord te voeren. Ik voorspel dat al die roepers hypocriet blijken te zijn en dat zullen weigeren. Ik voorspel ook over enkele jaren een massaal protest op het Museumplein in Amsterdam waarbij de betrokken politici ter verantwoording worden geroepen.

Lege winkelpanden

Amsterdam gaat steeds meer op Barcelona lijken: steeds meer lege winkelpanden ontsieren de ooit zo bedrijvige straten. Vooral op plaatsen waar ooit kinderdagverblijven zaten valt de leegte op. Logisch ook, want wie kan er heden ten dage 1200 euro per maand betalen voor kinderopvang? Zeker als oma het doet voor een doosje bonbons. En welke zelfstandige kan de duizenden euro's aan huur voor een winkelpand opbrengen, elke maand weer? Woningcorporaties - tot 1994 stichtingen en verenigingen zonder winstoogmerk maar vanaf toen commerciële bedrijven - vragen steeds meer geld voor huurwoningen en winkelruimtes (terwijl de miljarden euro's die zij in reserve hebben niet worden gebruikt voor het opknappen van oude woningen of het bouwen van nieuw) maar steeds minder mensen kunnen die vaak absurde bedragen opbrengen. Neem woonwarenhuis V & D. De directie vroeg het personeel een loonoffer van bijna zes procent. Maar levert zelf niets in. Dat is blijkbaar heel normaal.

http://nos.nl/artikel/2018284-v-d-is-voorlopig-gered.html

Je zal je hele leven bij het bedrijf hebben gewerkt en ontslagen worden alleen omdat de investeringsmaatschappij die het bedrijf gekocht heeft vindt dat het te weinig winst maakt. Je zou er bijna van gaan huilen!

Gewoon mooi

En dan nu even, omdat het gewoon mooi is, ook al heeft u het waarschijnlijk al eens eerder gezien:
Hungarian Shadow Dancers 'Attraction' met de muziek van Emeli Sandé, 'Read all about it'8 opmerkingen:

 1. Eerst zien, dan geloven. Ik voorspel dat wij mensen niet meer zo snel in opstand komen. Mijn moeder past niet op. Misschien moet ik dat even in hoofdletters hier neerzetten. Ze brengt wel regelmatig wat tijd door met haar kleinkinderen. Wat hopelijk nog wel normaal is in deze samenleving. Je vergist je trouwens, het is niet voedsel en onderdak. Het is meestal alleen onderdak wat je er van kunt betalen.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze veranderen steeds maar door, zodat niemand er meer iets van snapt.

  En lege panden staan een beetje naar. Misschien moeten de prijzen naar beneden. Dat lijkt me dan voor iedereen beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. als ik dit allemaal lees, daar wordt ik niet goed van, ze doen dat vrijwillig en.....dan dit

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sorry lieve Terrebel, maar ik vrees dat de mensen het nog te goed hebben om in opstand te komen. De meesten onder ons zien de tekenen aan de wand niet en worden pas wakker als het te laat is.
  Zo niet jij, maar wat wil je, jij bent nu eenmaal slimmer dan de doorsnee en weet als geen ander de vinger op de wonde te leggen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. en dan roepen de politici via de media dat we uit de crisis geraakt zijn terwijl we er alleen maar dieper in zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Protesten....oke, dáár geloof ik in!
  De betrokken politici ter verantwoording roepen....?
  als dát ooit gebeurt eet ik m'n hoed op!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het filmpje is inderdaad erg mooi..
  Door alle snelle veranderingen gaat de boel een keer vastlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kijk lieve Terrebel, ik ga je nu ook een leuke 'opstand' laten zien:

  Op die betoging
  zag ik een jongen
  Een hele mooie brave jongen
  En op zijn spandoek
  stond te lezen
  in koeien van letters
  dikke koeien van letters
  Weg met de winter
  Weg met de winter
  Leve de lente
  © Gorki

  *wink, big smile*

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht