Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juli 16, 2014

Waarom ontsporen mensen?

Hier is dan eindelijk het album met mijn foto's van de maand juni: https://www.flickr.com/photos/terrebel/sets/72157644810540979/show/
U ziet het: eigenlijk valt het reuze mee met de drukte in mijn leven!

Vandaag genoot ik de lunch bij een vriendin die ik 23 jaar niet had gezien om daarna op te draven bij filmopnames. En natuurlijk verstuurde ik een paar sollicitaties. Bijna helemaal niets gedaan dus. Net als andere dagen. Logisch dat mensen denken dat ik mij verveel.

Zo kwam gisteren de kabelmonteur, was ik op visite bij buurvrouw Angélique en ging ik met mijn zoon naar de film (Transcendence: een intrigerende film over vriendschap, liefde, verraad, paranoïa en angst) en verstuurde ik vijf sollicitaties, waaronder eentje naar Cirque du Soleil. Ook plaatste ik hierboven een paar linkjes die mij aan een beetje extra geld kunnen helpen. Dus mocht u zich geroepen voelen om mij financieel wat bij te staan...Maar alleen als u het niet te druk heeft, natuurlijk!

De gemiddelde consument heeft het blijkbaar zó druk dat men zelfs geen drie seconden tijd meer kan vinden om een schijfje ananas in stukjes te snijden. Schijfjes die in de fabriek alvast zijn gesneden zijn duurder dan schijfjes die de consument zelf nog moet snijden. Maar massaal worden de voorgesneden schijfjes verkocht. Echt waar.

Mensen zijn raar: regels zijn voor iedereen gelijk maar voor Volkert van der Graaf wordt een uitzondering gemaakt want na het uitzitten van zijn straf wordt hij verder gestraft. Niet dat ik zijn misdaad (voor wie de afgelopen 12 jaar afgesneden van nieuwsbronnen heeft geleefd: hij heeft indertijd populair politicus Pim Fortuyn doodgeschoten) goedpraat maar volgens de wet gelden de regels zoals die zijn op het moment van in hechtenis nemen.

Als tijdens het uitzitten van de straf de regels veranderen heeft dat geen invloed op de straffen van hen die al in de gevangenis zitten voor het betreffende vergrijp. De vergelijking dringt zich op met Marinus van der Lubbe: die zat in de cel vanwege het in brand steken van de Reichstag maar tijdens zijn gevangenschap besloot het Hitler-regime op brandstichting de doodstraf in te stellen. Daarom werd van der Lubbe geëxecuteerd.

Gelden voor van der Graaf opeens andere regels dan voor andere gevangenen dan is Nederland dus geen rechtsstaat meer maar vaart de rechterlijke macht voortaan blind op wat de media melden over de mening van de gemiddelde burger. Straf en criminaliteit wordt dus een kwestie van vraag en aanbod, een markt.

De markt in Baarn zondag viel een beetje tegen qua omzet maar verder was het een goede dag waarbij op het einde lekker werd gegeten bij mijn schoonmoeder. Maandagmiddag heb ik lekker een uurtje getraind bij de fysiotherapeut. Heerlijk zweten en de volgende dag spierpijn! En lekker wat negatieve energie kwijt...

Maandag markeerde namelijk ook een nieuwe stap in mijn overleg met de belastingdienst (zie: http://vragen.blogspot.nl/2014/07/belastingdienst-het-eindspel.html )
Bij de belastingdienst werken ongeveer 30.000 mensen dus het is niet verwonderlijk dat er wel eens iets niet goed gaat. Maar als een medewerker mij doorstuurt naar een niet bestaande collega dan zal ik die persoon met naam en toenaam noemen bij leidinggevenden en via sociale media. Daarop bedreigde hij mij telefonisch. Zijn probleem want dat was voor zijn leidinggevende voldoende informatie om hem ernstig toe te spreken. Waarop hij mij weer telefonisch bedreigde. Dat hij zijn werk niet deed zou de schuld zijn van anderen.

Een dame die ik bij hoge uitzondering per e-mail (het moet anders per brief want de belastingdienst is nog niet zo ver dat vragen via internet gesteld kunnen worden. Blijkbaar kan hun systeem (dat een paar miljard euro kostte) al die extra informatie niet aan.) mocht benaderen wist mij bij navraag te vertellen dat zij per abuis haar naam onder een brief aan mij verkeerd had gespeld waardoor mijn e-mailbericht aan haar niet verstuurd kon worden. Maar dat was niet haar schuld.

Sommige mensen weigeren toe te geven dat zij zelf fout zitten. Wat er ook mis is; het is per definitie de fout van een ander.

Als de man die over zijn vrouw opmerkt: 'Ik doe alleen maar dominant omdat jij je zo onderdanig opstelt.'
Zo zegt FIFA: ' Wij komen onder zoveel belastingverplichtingen uit omdat de internationale regelgeving niet waterdicht is gemaakt .' Echte drogredenen, natuurlijk! Of vindt u het normaal als een overvaller voor de rechter verklaart: 'Het was de eigen schuld van die mevrouw dat ik haar beroofde: moet zij maar niet oud en zwak zijn en in een rolstoel zitten!'

Opvallend vaak kan al een beetje positieve aandacht voorkomen dat mensen ontsporen en zich naar gedragen naar anderen toe. Hoe vaak zegt een crimineel en/of asociaal persoon niet: 'Ik kreeg bijna nooit aandacht thuis en als ik al aandacht kreeg dan was dat negatief.'?

Stel dat u aan een tafel zit met iemand tegenover u die zegt: 'Hoe voel je je nu? Je voelt je verdrietig, niet? Wees gerust want zelfs je oma was wel eens verdrietig, hoor. Zeker weten! En misschien voel je je niet gewaardeerd op je werk maar weet dat je meer in je mars hebt dan je misschien denkt. Weet je wat: hier heb je een medicijn dat je over deze tijdelijke dip heen kan helpen. Veel succes en ik hoop je niet meer te zien hier!'

Wanneer die persoon zich 'psycholoog' noemt nemen wij klakkeloos al deze woorden voor waar aan en zijn wij zelfs bereid er een paar honderd euro voor te betalen. Vooral omdat onze ziektekostenverzekering de rekening op zich neemt.

Maar noemt de persoon in kwestie zich  'paragnost' dan zijn er mensen die roepen 'oplichting!'

Maar waarom eigenlijk? Is het dan zo verkeerd om iemand voor een paar tientjes een hart onder de riem te steken? Moet daar per sé een paar honderd euro voor betaald worden? Nemen wij advies pas serieus wanneer dat veel geld kost?

Ik heb het al eens eerder beweerd: mensen zijn raar.

Natuurlijk, een psycholoog heeft hard gewerkt om een langdurige studie te voltooien en moet daarna nog jaren werken (en veel geld voor dat werk vragen) om de betreffende studieschuld te kunnen aflossen. Maar toch.

De onjuiste aanname van vandaag is:
De Chinese Muur is het enige bouwwerk op aarde dat te zien is vanaf de maan.
Helaas, hoe mooi het verhaal ook is (zo mooi dat het zelfs tot 2003 als feit in Chinese schoolboeken stond!); het is gewoon niet waar. Volgens astronaut Buzz Aldrin zijn zelfs de continenten van de aarde moeilijk van elkaar te onderscheiden vanaf de maan gezien.

6 opmerkingen:

 1. Mensen zijn raar...maar wel mens ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vreemde gewaarwording, ik heb namelijk niet het idee dat de krant de mening van de gemiddelde burger meldt, maar dat de burger de mening overneemt van de gemiddelde krant.

  Ik ben een werkende mens, dus ik mag fouten maken. Als het maar binnen de perken blijft.. en het liefst oplosbaar.

  Als diegene nou tegenover je zit... en je vriend is.. neem je het dan wel aan. De meeste mensen ook niet, want luisteren is niet het sterkte ding wat mensen doen.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, dit is weer niet alleen een hele boterham geworden om te lezen, je hebt nog gelijk over de hele lijn ook lieve Terrebel! Hopelijk komt ook op een dag eens een einde aan je perikelen met de belastingdienst zodat jij je toch al krappe tijd aan leukere dingen kan besteden!
  Jammer dat het wat de verkoop betreft wat tegen viel, maar je had toch een leuke dag van zo te zien.
  Een vraagje nog: slechts twee foto's in je serie? Of is er iets verkeerd gelopen en kan ik er niet meer zien?
  Fijne, zonnige, zomerse dag jongen, geniet er van!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Joepie, de laatste link die je in je reactie bij mij zette lukt! Wat een massa mooie foto's heb je gemaakt lieve Terrebel, jullie hebben wél het een en ander beleefd hoor! Bovendien kon ik nu eindelijk meegenieten waar jij al eerder van genoot, bedankt! En wat me het meeste blij maakt is dat jullie er zo gelukkig uit zien...

  Voor jou, omdat je er zo van houdt:

  Dansende paarden, de draaimolen draait
  Of de tijd stil heeft gestaan
  Hijgende paarden, de draaimolen gaat
  Langzamer lopen
  De baas van het spul schreeuwt zijn keel schor
  Hij wordt ouder

  Kinderen een kwartje
  Stap maar in, kies maar uit
  Neem die met de langste staart
  Tien keer in de rondte
  Opgepast, hou je vast
  Onder val je van je paard
  Kinderen een kwartje
  Maar zijn stem komt niet ver
  Door het gieren van metaal
  Want de kermis is een soort fabriek
  Die pret produceert

  Paarden gaan leven, de draaimolen draait
  Levende paarden van hout
  Alles wordt plastic, de draaimolen gaat
  Langzamer lopen
  Ook kinderen willen steeds sneller
  Harder, hoger

  Kinderen hebben kwartjes opgespaard
  Eens per jaar kan je scheuren op het plein
  In razend snelle monsters
  Trappen maar, op zijn staart
  Hou je groot al ben je klein
  Kijk de mensen suizen
  Door de lucht, op de vlucht
  Van de sleur van aller dag
  Waar je in zit doet er weinig toe
  Zolang het maar draait

  Kinderen een kwartje
  Stap maar in, kies maar uit
  Neem die met de langste staart
  Lekker in de rondte
  Opgepast, hou je vast
  Anders val je van je paard
  Kinderen een kwartje
  Maar zijn stem komt niet ver
  Door het gieren van metaal
  Op een kermis vol met ruimtevaart
  Zijn paarden niets waard

  Dansende paarden, de draaimolen draait
  Of de tijd stil heeft gestaan
  Hijgende paarden, de draaimolen draait
  Totdat de tijd toe zal slaan
  Dansende paarden, de draaimolen draait
  Of de tijd stil heeft gestaan
  Kreunende paarden, de draaimolen draait
  Totdat het hout is vergaan
  Nanananana nananana nananananana nanananananana nanananana
  © Liesbeth List

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja dat vetgedrukte stukje bewijst eigenlijk alleen maar dat jij het beste in de mens wil zoeken, helaas niét dat mensen crimineel of a-socil worden als ze weinig aandacht en waardering.
  geloog me ik zou in jouw ogen dus verontschuldigd zijn als ik vreselijk a cosiaal en of crimineel zou zijn.
  In de oorlog zaten mijn ouders niet écht op meer kinderen te wachten, dat is niet ongemerkt langs mij heen gegaan, en daar werd ook geen mooiete voor gedaan.
  je betst doen was niet meer dan normaal, daarvoor hoefde je geen complimentjes of aandacht en "houden van" werd niet alleen nooit gezegd maar zo nodig "opgezegd" wanneer mijn eerlijke overtuiging ove riets niet goed uitkwam met de mening van de opvoeders. Het zal je niet verbazen dat ik het niét met je eens ben, het is onzin dat mensen om die reden ontsporen.
  Ik koop trouwens helemáál geen ananas want daar gruw ik van;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oéps, ik liet me waarschijnlijk beetje meeslepen en maakte nogal wat foutjes, sorry!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht