Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, december 15, 2013

Hebben ouderen het écht zo slecht?

Het aardige van geen stem hebben is dat mensen dan ófwel tegen je gaan fluisteren, dan wel tegen je gaan schreeuwen terwijl zij heel dui-de-lijk gaan ar-ti-cul-le-ren! Alsof je niet alleen je stem maar ook je gehoor kwijt bent. Mensen in een rolstoel kennen het verschijnsel. Je kunt dan roepen: 'Hé, dat ik niet kan lopen betekent niet dat ik doof ben!' maar mensen lijken doof voor dat soort argumenten...

'Ja, maar als je zwaar verkouden bent en je stem kwijt (goed, in een nylon 'Made in China' kerstelfenkostuum om één uur 's nachts kerstpakketten uitdelen in de buitenlucht is misschien geen verstandige actie. Maar wél leuk.) blijf je toch lekker in bed liggen en ga je lekker lezen?' Tsja, ik niet dus. Ondanks dat ik graag lees.

The Fat Years van Chan Koonchung is boek nummer 22 van dit jaar en geeft een aardig kijkje in het reilen en zeilen van het sociale en economische leven in China in het heden en in de nabije toekomst. Bovendien komen mensen die veel van elkaar verschillen er nader in tot elkaar.

Zelf kwam ik nader tot enkele collega's en gasten tijdens een vaag bedrijfsfeest in Theater Tuschinski, afgelopen donderdag
, een bedrijfsfeest in het sfeervolle Restaurant Roest in Amsterdam oost
, afgelopen vrijdagmiddag en tijdens een bedrijfsfeest in Doetinchem (waar mijn collega's en ik twee rollen kregen toebedeeld)

vrijdagavond waarna ik logeerde bij een collega in Etten.
En wat deed ik zaterdag eigenlijk? Vandaag stonden wij op de Sunday Market in Amsterdam Westerpark
en daarna mocht ik werken in poptempel Paradiso alvorens het weekend af te sluiten met een verjaardagsfeestje. Leuk hoor, dat leven van mij en je komt nog eens ergens!

Bovendien is het altijd weer leuk om mensen (beter) te leren kennen al zal ik als man natuurlijk nooit vrouwen helemaal begrijpen...;-)

Wanneer een vrouw zegt 'Ik heb het koud.' bedoelt zij dan A) 'Zet jij de kachel even wat hoger, wil je?' B) 'Wil jij het raam alsjeblieft dichtdoen?' C) 'In Nederland is het altijd zo koud, waarom heb jij die baan in Dubai niet geaccepteerd?' D) 'Ik voel mij niet zo lekker. Zou ik ziek zijn?' E) 'Ik heb je nodig. Hou mij eens stevig tegen je aangedrukt.' of misschien wel F) 'Wil jij even mijn sjaal voor mij pakken? Hij hangt aan de kapstok onder mijn paarse regenjas.' Nu kun je daar als stel ruzie over maken maar persoonlijk weet ik leukere dingen om te doen samen met mijn aanstaande vrouw. Zeg nou zelf: ruzie is toch vreselijk?

Vreselijk hoor dat 'onze' cultuur wordt aangetast door 'de Islam'. Nog even dan eten wij allemaal graag shoarma! Vreselijk toch? Of toch niet? Eten wij niet al jaren graag hamburgers? Kijken wij niet al jaren liever Amerikaanse films dan Hollandse of Vlaamse? Dus waarom is het niet erg om de Amerikaanse cultuur toe te laten in ons land maar is het hemeltergend om elementen van bijvoorbeeld de Marokkaanse cultuur toe te laten in onze samenleving? Ik denk dan even terug aan de collega die in de lunchpauze niet mee wilde voor een (Surinaams) broodje Bapao omdat zij niet hield van 'die buitenlandse rotzooi' maar liever naar de kantine ging voor een typisch Hollands broodje kipsaté.

De enige reden waarom sommige mensen tegen 'buitenlanders' zijn is omdat hen - blijkbaar erg overtuigend - wordt vertéld tegen buitenlanders te zijn. Wel vreemd want goed beschouwd zijn wij in elkaars ogen allemáál buitenlanders.

Wij zijn mensen en dus laten wij ons snel leiden door sentiment. Zelfs als de cijfers iets tegengesteld beweren. Denk maar aan het 'feit' dat ouderen het zo slecht hebben in Nederland en 'altijd maar' gepakt worden door opeenvolgende regeringen. In andere landen hebben ouderen het véél beter. Toch? Mis. Hier zijn de cijfers:

8 opmerkingen:

 1. Ik denk G) 'kom weer in bed, dan houd ik het boek over de elf die uit het kerstpakket stapt vast'. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zoals je weet heb ik ook over de invloeden van "halal vs fastfood" geschreven. Niemand scheen echt te begrijpen waar ik naartoe wilde : dat men invloeden uit de USA normaal vindt maar die uit vb arabische niet.
  De ene vreemde invloed is duidelijk de andere niet.
  En tegen mijn spastische vrienden schreeuw ik niet, integendeel, tegen hen vertel ik dezelfde onzin als tegen de rest van de frituur en iedere week zitten ze me opnieuw op te wachten voor meer onzin ! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mensen hebben ook vaak de neiging om tegen oudere mensen te schreeuwen, of, nou ja, hard praten.

  Kwestie van ervaring, maar dus niet altijd toepasselijk.

  Ruzie is vreselijk, en als iemand het koud heeft is het wel zo slim om dat te zeggen, want zomaar opeens de verwarming omhoog doen terwijl de ander niet koud is en het ineens erg warm zal krijgen is ook niet leuk natuurlijk. Overleg moet er zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben nog maar 55 , maar door al dat lawaai op mijn werk kom ik doof en begin ik harder te praten . Sommigen zeggen roep niet zo naar me ! :-(

  En welke man de zinspelingen van de vrouw kan ontcijferen is een heel wijs man !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens mij wordt onze cultuur aangetast/aangevreten door populistische politici. Veel erger dan welk volk dan ook dat in Nederland is geïntegreerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik maak graag elke avond en ochtend trouwens ook een kopje warme thee voor Dinnetje. Dat doe ik omdat ik vind dat ze het verdiend. En als je toch bij elkaar bent, waarom zou je elkaar niet zo eens lekker vertroetelen. Het is niet voor wat hoort wat. En buitenlands eten kan heerlijk zijn. Hoezo dat eet ik niet. Net of de smaak van die ene buitenlander die je niet mag (ik mag ook trouwens niet alle Nederlanders) in het eten zit wat ze in zijn land eten. Lekker vaag uitgelegd weer trouwens van me, maar je zult me vast wel begrijpen.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Met mijn 57 jaar heb ik wel steeds meer onderwerpen om over te klagen .....
  En door mijn steeds erger wordend geheugenverlies vergeet ik ook steeds meer de leuke momenten!
  Vrolijke werkgroet,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk dat je ons mee laat genieten van dat Theater Tuschinsk en de andere feestje die jij met je spreekwoordelijk gevoel voor humor beslist hebt opgefleurd lieve Terrebel!
  Voor jou, als antwoord op dit weer knap geschreven log:

  Ik neem vakantie in mijn straat
  'k ga naar mijn buren op reis
  op zoek naar wat gezelligheid
  die in geen enk'le folder staat.

  Ik neem vakantie in mijn straat
  waar kan ik anders beter zijn
  gastronomie stel ik op prijs
  geen geld om naar de zon te gaan.

  Zittend op een terras
  reis ik de wereld af
  kies ik Athene of Madrid
  'k ga bij een Spanjaard of een Griek
  ik drink ik eet en ik geniet.

  Ik neem vakantie in mijn straat
  'k voel me de koning te rijk
  'k heb alles binnen handbereik
  heel ver hoef ik niet te gaan.

  Bij Manuel een sangria
  bij Mario verse lasagne
  bij Taki lekkere retsina
  met een mezze à la Zorba.

  Osso buco en risotto
  moussaka en paella
  chiskebab en côte d'agnoo
  wat ganbas en wat sangria
  een pizza en een marsalla
  noem maar op het is te koop.

  Ik neem vakantie in mijn straat
  'k drink de zon in een liter wijn
  oh God, wat kan dat zalig zijn
  voor wie in vervoering raakt
  van osso buco en risotto
  moussaka en paella
  chiskebab en côte d'agnoo
  mijn lever slaat al in de knoop
  mijn maag ligt al overhoop
  gelukkig is water goedkoop.
  ©Johan Verminnen

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht