Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, april 14, 2016

Over de participatiewet en schulden

'Nee hoor, mevrouw van de gemeente. Ik ben heel blij met de Participatiewet.' (Deel via Twitter)

Ik voel mij erg nuttig te weten dat ik mensen van een betaalde baan beroof door gratis de tulpenbollen te pellen in de kassen van de zwager van de wethouder. Ik kan eindelijk aan mijn Pools werken en prijs mij gelukkig dat mijn gehandicapte moeder nu mag betalen voor thuishulp terwijl ik haar gratis hielp. Het buurthuis is vast ook erg blij dat één van hun vaste vrijwilligers nu weg is maar van de overheid gratis werkervaring mag opdoen in ruil voor een bijstandsuitkering. Mag ik u complimenteren met het bereiken van een verdere teloorgang van de Nederlandse economie en het drijven tot wanhoop van duizenden extra burgers en gemeente ambtenaren die door de bomen het bos niet meer zien in deze slecht doordachte wet waarvan de verschillende regels elkaar voortdurend tegenspreken?

Klinkt op zich best sympathiek: mensen die een uitkering ontvangen 'helpen' door hen te dwingen 'gratis werkervaring' op te doen om 'hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten'. Maar hoe helpt het massaal vervangen van betaalde arbeidskrachten door onbetaalde de economie? Of wel: hoe verbetert de economie als de overheid met opzet steeds meer mensen steeds minder geld laat verdienen?

De economische crisis is vooral ontstaan door de leencultuur die ons massaal is aangeleerd. (Deel op Twitter)

Wij leenden teveel geld ('Ik moet geld lenen voor een nieuwe TV want de vorige is al vier jaar oud en er komt weer een WK voetbal!' 'Hoewel ik maar €8000 op de bank heb staan wil ik dolgraag dat huis hebben van 3 ton. Dat geld moet ik dus wel lenen. Maar het geld dat ik van de bank leen noem ik geen 'schuld' maar 'hypotheek' zodat het net lijkt alsof ik geen schuld heb.') waardoor de banken in de problemen kwamen en de rest is geschiedenis. En toekomst.

De overheid heeft besloten dat wij meer geld moeten lenen 'vanwege bezuinigingen'. (Deel op Twitter)

Te beginnen met het leenstelsel voor studenten. De gemiddelde studieschuld bedraagt nu nog ongeveer €15.000. In het nieuwe stelsel wordt dat €50.000. Gelukkig mag de student er 35 jaar over doen om dat terug te betalen en alleen als hij of een betaalde baan heeft gevonden en daar minstens het minimumloon voor ontvangt. De student betaalt dan maximaal 4% van zijn of haar inkomen aan aflossing. Kortom: wanneer een student direct na de studie een betaalde baan vindt kan hij of zij op z'n 58ste al beginnen met écht verdienen omdat dan de studieschuld zal zijn afbetaald. Wat een briljant systeem.

Hier een filmpje waarin studenten vertellen hoeveel zij aan schuld hebben en hoe zij van plan zijn die tienduizenden euro's af te betalen:


=============================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.

5 opmerkingen:

די מריו zei

Geweldig systeem toch.. want dan kunnen de rijken, wat rijker worden en de armen wat minder. Ik probeer hier te sparen voor Shirel en Yaron.. zodat ze over een 10 tot 15 jaar kunnen studeren. TEnminste.. dat de schuld niet zo hoog zou zijn. Maar sparen is moeilijk en je vraagt je af... waarom zou ik het doen. Wie zegt me dat dan de rijker niet nog rijker zijn en de armere voor niets moeten werken. Want ze kunnen niet met geld omgaan.. Anders waren ze wel rijk geweest.

Love As Always
Di Mario

Sandra zei

Voor mij is de hypotheek gelijk aan schuld.
Ik voel onze hypotheek echt aan als een gigantische schuld die we gemaakt hebben omdat het kon en de bank nogal vrijgevig was.
Natuurlijk ben ik wel heel blij met ons huis, maar ik voel mij een huurder en voel dat echt aan als: 'Dit huis is nog steeds van de bank!'.

Gelukkig hebben wij enkel schuld voor het huis en niet voor een stomme TV of andere zaken waar je mits enige moeite voor kunt sparen.
Onze auto's kochten wij van ons spaargeld. Hoewel iedereen ons vertelde dat lenen toch veel interessanter was want je kon je spaargeld laten staan ...

We zijn niet goed bezig geweest in het verleden. Ook in België niet. We wilden te graag dingen. Daar moeten we vanaf, maar eerlijk gezegd vind ik het ook moeilijk. Ik heb nu keuzestress. Kies ik de dure vis als eten of eten we toch maar een keer de spaghetti. Kies ik voor nieuwe tuinmeubelen omdat de andere echt rot zijn ondertussen van jaren buiten te staan of wachten we nog een jaar en doen we het nog een jaar met de rotte stoelen en leggen er veel kussens op.

Nu zou ik er bijna alles voor over hebben om van onze schuld verlost te zijn. En ik ga mijn eigen kinderen aanraden om vooral niet te lenen en hun hypotheekschuld zo klein mogelijk te houden. Niet lenen is natuurlijk altijd nog het beste.

Natasja zei

Het is eigenlijk van de zotte wat er nu al onder de noemer vrijwilligerswerk valt...

Trees zei

Mag ik het ook even allemaal niet goed begrijpen?
Wat een wereld... Ik word er triest van..

gerdaYD zei

Je hebt daar een knappe analyse van de huidige toestand gemaakt lieve Terrebel, met de nodige ironie en sarcasme, zoals we dat van jou gewoon zijn.
Ik kan het niet beter verwoorden dan di Mario het deed:
"Geweldig systeem toch.. want dan kunnen de rijken, wat rijker worden en de armen wat minder".
En daar draait het in deze rauwe, kapitalistische maatschappij allemaal om.
OT: bedankt voor het tekenen hoor, ondertussen zijn er al meer dan 2500 handtekeningen, goed hé?