Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

dinsdag, februari 01, 2011

Voorstellen

Leuk hoor, een waterkoker van bijna 100 euro. Fijn dat het water daardoor sneller aan de kook is en je daardoor tien seconden langer kunt genieten van het reclameblok op televisie. Bijna net zo handig als een auto kopen die 280 kilometer per uur kan. En wanneer kun je zo hard rijden, dan? Eh...nooit.

Natuurlijk hebben mensen hard gewerkt om extreem dure luxe-goederen te kopen. Op kleinere schaal maak ik mij daar ook schuldig aan. Zo hoef ik geen cola en chips te kopen voor mezelf en m'n kinderen. Met water en brood blijven we prima in leven. Maar soms wil je wel een beetje luxe. Toch?

Dat probeer ik ook duidelijk te maken aan de instantie die ten onrechte de omzet van mijn werkzaamheden heeft ingehouden in plaats van de winst. Winst is NIET hetzelfde als omzet. Maar probeer dat maar eens duidelijk te maken aan een ambtenaar...

Had het DWI ook voor een ander akkefietje (de scholierenvergoeding voor mijn zoon) aan de lijn:"Meneer, U moet nog een paar kopietjes opsturen." Ik:"Dat wordt dan de derde keer dat ik die papieren naar U opstuur. Wilt U misschien nog even goed in het dossier kijken?" DWI:"O ja, hier zijn ze. Ik heb ze tóch! In Uw brief heeft U ook geklaagd dat ik reageerde ná de officiële behandeltermijn. Maar die is zes weken hoor en niet acht!" Ik:"U reageerde pas tien weken na mijn aanvraag. Dat is dus te laat."

DWI:"O ja. Ik zie ook op het rekeningafschrift dat U stuurde dat U geld heeft geleend van Uw zoon. Van alle inkomsten hebben wij een jaaropgave nodig dus van deze ook." Ik: *Zucht* Mijn zoon is geen werkgever en geen bank. Bovendien is hij 15 en verstrekt hij geen jaaropgaves." DWI:"Ja maar toch heb ik er eentje nodig." Ik:"Nee, dat heeft U niet. Vraag maar aan Uw chef."

DWI: *Fluister, fluister, overleg...*"Voor deze keer voldoet een geschreven verklaring hoe U aan het geld bent gekomen." Ik:"Die heeft U al. Op het bankafschrift staat "Lening zoon". DWI:"O ja. Maar toch heb ik meer nodig." Ik:"Wat dan?" DWI:"Dat weet ik nog niet maar als U langer wacht met alles opsturen wat ik nodig heb valt U buiten de aanvraag-termijn." Ik:"Wanneer heb ik de aanvraag volgens U gedaan?" DWI:"Eh, in oktober." Ik:"En, is dat op tijd?" DWI:"Ja meneer, dat is ruim binnen de termijn." Ik:"En weet U nu genoeg?" DWI:"Ik neem morgen Uw aanvraag in behandeling. Als U nu nog eventjes die andere gegevens faxt?" Ik:"Ik heb geen fax-apparaat." DWI:"En dus?" Ik:"Goed, ik ga wel naar het postkantoor en doneer een paar euro."

Later op de dag bel ik terug met DWI:"De fax lijkt niet aan te komen." DWI:"Kan kloppen. Ik had U het verkeerde nummer gegeven."

Soms wordt ik er een beetje onpasselijk van. Of zoals mijn ex-collega-uit-Almere zou zeggen: Hier word ik erg irritant van.

In sommige landen schijnt het nog erger te zijn met de bureaucratie en het ontmoedigingsbeleid. Ik keur het niet goed dat mensen uit pure frustratie een overheidsgebouw instappen met een Uzi en die leegschieten op alles dat zelfstandig beweegt maar ik kan het mij levendig voorstellen...


10 opmerkingen:

Chamelea zei

Achja, vroeger waren het rotte tomaten en eieren...

suske zei

vorige week heeft een afgaanse vluchteling met stoelen gesmeten richting ambtenaren. Uit woede en frustratie omdat zijn aanvraag tot asiel afgewezen werd. Toch niet de juiste manier om hierop te reageren volgens mij

Sjoerd zei

Ik zou eens langzaam op zoek gaan naar het adres van die ambtenaar.

thatfullmoonguy zei

Jazeker, zoiets heb ik ook wel eens gedacht Terebel. Niet over mijn Sociale Dienst, daar heb ik veel goodwill gekregen en ruimte. Ze hebben daar trouwens van die enorme spreekkamers waar vooral de afstand tussen ambtenaar en cliënt gigantisch is, puur vanwege mogelijke reakties. Ik hoop dat ze de ambtenaren ook leren goed met mensen om te gaan, dat zal een hoop negatieve reakties schelen.
Ook dankje voor je reaktie! En jaa.... dat klopt :)

Groeten! Clemens.

LUC zei

Dit zijn geen mensen dit zijn ZOMBIES , die enkel hun verlop volgen en niet uit hun marge's gaan! Bwah weg ermee!

Zeekraai zei

breek me de bek niet open...

( maar dan de belastingdienst )

Chantal zei

@ Sjoerd, en wat ga je met dat adres dan doen?

John zei

Een waterkoker van 100 euro?? Ik heb een fluitketel van nog geen tientje :D
En DWI? Dat moeten ze opdoeken, of de bezem door het personeel halen.

Roosnans zei

wat een gezeik....

sterkte !!!

grtz,

Anoniem zei

af en toe.... dan zou je zo de telefoon erop kletsen maar daar heb je dan alleen je zelf mee.

ctje