Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

maandag, oktober 25, 2010

Spanje

Eigenlijk zou ik vanavond een vergadering bijwonen maar pijn in hoofd, neus en keel maanden mij tot thuisblijven. Ik ben dus maar overstag gegaan.

De makers van Medal of Honor zijn ook overstag gegaan en zullen een andere naam verzinnen voor de Taliban-strijders in hun populaire spel. Men heeft namelijk geprotesteerd tegen het feit dat de spelers ervoor kunnen kiezen om als Taliban-strijder Amerikaanse soldaten te bevechten. Omgekeerd is natuurlijk geen enkel probleem. Veel mensen vinden het "niet kies" dat er échte slechterikken in een spel zitten.

In een film is het blijkbaar okee om bijvoorbeeld Nazi's overtuigend te laten spelen maar in een computerspel mag het dan weer niet. Moeten ook spelers van bijvoorbeeld Call of Duty dan in een Tweede Wereldoorlog-situatie voortaan maar Zina's bevechten die worden aangevoerd door Dolf A. Lerhit?

Jammer dat maar zo weinig mensen de mening hebben gevraagd van de mensen om wie het gaat: de soldaten en ex-soldaten uit het Afghaans conflict (het "oorlog" noemen is niet langer politiek correct). Uit diverse interviews blijkt namelijk dat die er totaal geen moeite mee hebben om in een computer-simulatie geconfronteerd te worden met Taliban. Sterker nog: diverse psychologen zijn ervan overtuigd dat het spelen van een oorlogsspel kan helpen bij het verwerken van een slagveld-trauma.

Maar ja, waar doen mensen dan zo moeilijk over? Simpel: mensen vinden het leuk om moeilijk te doen en anderen op de vingers te tikken. Zo lang ze zélf maar buitenschot blijven. Neem nu de ophef over "Sint", de horror-film van Dick Maas.

Ouders wordt aangeraden deze dagen niet naar de bioscoop te gaan "vanwege al die enge posters die daar hangen". Nou, het hele jaar door hangen daar "enge posters" van "enge films". Bovendien zei Sinterklaas zelf onlangs nog in het TV-programma DWDD dat de Sint in de film een al lang overleden gemene neef is die uit het graf is opgestaan om deze film te doen, publiciteitsgeil als hij is.

Overigens -en veel luid roepende verontruste ouders zullen dit niet eens weten- was Sinterklaas van oorsprong een verschrikkelijke boeman die stoute kinderkens in een jute zak stopte en meenam naar het toen nog mythische land Spanje.


8 opmerkingen:

Sjoerd zei

En die sinterklaas, de Bisschop van Myra, was volgens mij nog een Turk ook...

Leibele zei

Wat een flauwe kul om de naam Taliban in de ban te doen zeg...bah. Nu kan Geert Wilders dit spel niet meer spelen.

Di Mario zei

Sjoerd heeft nog gelijk ook... En als hij een dubbel paspoort heeft.. dan mag hij van Wilders nooit meer binnen komen.

Love As Always
Di Mario

Renesmurf zei

Ze moeten helemaal niemand vragen met die game.
Het is een spel, en daarin zou gewoon alles moeten mogen. En wie het niet zint die speelt het lekker niet. Kijk, als je nou smurfen moest doden of zo, daar zitten rechten op, das iets anders. Maar als taliban westerlingen doden, dat kan best, in een spel.

Sinterklaas zorgt toch weer voor opschudding, zelfs als die zelf niet eens meewerkt!

John zei

Ik heb er geen probleem mee als er echte soldaten of echte boeven in een spel zitten. Het is censuur bedacht door een club leipe lui.
De film van Dick Maas is een goed voorbeeld. Mensen zeuren over zaken waar ze zich niet druk om zouden moeten maken.

Saralien zei

De makers van de film zijn wel slim om er nu zo'n ophef over te (laten) maken!! Gratis reclame, toch??

LUC zei

Bij ons was er al heisa over voor hij uitgezonden werd ! Dat beloofd!

Anoniem zei

Sterkte
Ctje