Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, maart 19, 2014

Het maakt uit hoe je over stress denkt

Wanneer dit stukje het wereldwijde web op gaat zit ik nog op een stembureau als stembureaulid, vanwege de gemeenteraadsverkiezingen. In Amsterdam wordt er ook gestemd over de bestuursraden die de deelraden gaan vervangen.

Gisteren ging ik vroeg naar bed omdat ik reeds zes uur des morgens op het stadsdeelkantoor werd verwacht. Eerder op de dag lunchte ik bij mijn moeder die tegenover mij haar hart luchtte. Later kreeg ik bezoek van buurvrouw Beppie die bij mij haar hart luchtte en even daarvoor had ik bezoek van buurvrouw Angélique die bij mij haar hart luchtte. Toen ik vroeg in de avond zelf mensen belde om mijn hart te luchten (ja, ook ik heb daar wel eens behoefte aan), bleken van de drie mensen die ik belde er drie 'geen tijd' voor mij te hebben.

Zelf leefde ik altijd met het idee dat je voor een vriend of familielid altijd tijd maakt. Maar goed, ik zal wel ouderwets zijn. Het zij zo. Maar ook al is het blijkbaar niet meer hip om naar mensen te luisteren, toch noem ik mijzelf modern als het gaat om mijn aanwezigheid op Twitter.

Boek nummer 7 van dit jaar is Het Kleine Twitter Handboek: een handzaam boekje van Tim Collins. Eigenlijk bedoeld voor startende twitteraars maar ook gevorderden halen er nuttige tips uit. Met hier en daar een echt goeie grap.

Het is bijna grappig: wij werken hard omdat wij geld willen hebben zodat wij uiteindelijk (inmiddels bejaard, krakkemikkig en teleurgesteld) onbekommerd kunnen leven en spelen. Maar waarom zouden wij daar niet vandaag mee beginnen? Door werk te zoeken dat wij leuk vinden om te doen bijvoorbeeld. En niet door iets te doen met tegenzin 'omdat dat nu eenmaal goed verdient.' En als die perfecte baan niet bestaat? Nou, wat let je om die zelf te creëren? Je hebt geld nodig voor vakantie? Die vakantie heb je nodig om even bij te komen van een stressvolle baan. Als je die vervelende baan niet meer hebt, heb je die vakantie ook niet meer nodig; elke dag voelt dan als vakantie!
Ja maar, u wilt de auto kunnen betalen. Vraagt u zichzelf eens even af waar u die auto het meest voor gebruikt. Juist, om mee op het werk te komen! Met werk dichter bij huis of zelf gecreëerd werk thuis vervalt de behoefte aan een auto! Bijkomend voordeel: minder druk op het milieu. Maar boodschappen dan? Die haalt u voortaan met de fiets: dat is goedkoper, elimineert de stress van het zoeken naar een parkeerplaats en laat u nadenken over wat u écht nodig heeft want fietstassen kunt u niet onbeperkt vol stouwen. Bijkomend voordeel: u hoeft niet meer die paar tientjes per maand te betalen om een paar keer per week rondjes te trappen zonder vooruit te komen in de sportschool en zult geld over houden omdat u niet meer voedsel hoeft weg te gooien dat u eigenlijk alleen maar kocht omdat het in de aanbieding was!
Maar is stress zo slecht dan? Zeker niet. Sterker nog: stress kan heel gezond zijn. Mits wij stress zien als een hulpmiddel en niet langer beschouwen als een ongewenste ziekte. Beeld u zich eens in dat dankzij stress u beter geschikt raakt om uit een situatie te ontsnappen en dat verschillende stofjes die door stress vrij komen uw hart gezond helpen houden. Natuurlijk mag u zich zorgen maken over situaties en gebeurtenissen maar zie stress nu eens als bondgenoot en niet als vijand. Misschien wel een ultiem voorbeeld van 'omdenken'. Kelly McGonical spreekt hierover tijdens een zogenoemde 'Ted Talk': http://www.ted.com/talks/kelly_mcgonigal_how_to_make_stress_your_friend (Engels)
Natuurlijk hoeft u zich niet aan al deze punten te houden (ik doe dat zelf ook niet volledig) maar het kan geen kwaad om even bewust te zijn van waarom u de dingen doet die u doet. Toch?

In de serie 'Onbekende helden' vandaag Sir Clive Sinclair, uitvinder van de zakrekenmachine, het digitale polshorloge en de eerste computer voor de consumentenmarkt: http://nl.wikipedia.org/wiki/Clive_Sinclair

4 opmerkingen:

 1. Anoniem19:07

  Fijn blog Ter! Ik ga er eens goed over denken. En je mag me altijd bellen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een ding weet ik zeker ik zag de voorlopige verkiezingsuitslag van Almere en Den Haag... jij hebt voorlopig weer voldoende stof om over te loggen ;-0 Een leuke baan, die heb ik al. En ik ga er heerlijk op de fiets heen. Dus die kosten bespaar ik ookal. En vakantie, mmmm dat is misschien voor sommige mensen een stressmomentje.. ik ga dan naar mijn schoonmoeder. Maar daar ga ik ook lachend heen.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed opgemerkt lieve Terrebel, iedereen verwacht dat jij er voor hen bent, maar als je zelf eens wat steun nodig hebt hebben ze daar blijkbaar geen tijd voor... Gelukkig heb jij je lieve vriendin die wél tijd voor je maakt... toch?
  En wat je bedenkingen over het werk betreft: ik geef je over de hele lijn gelijk, genieten moet je doen als je jong en gezond bent, een beetje werken mag natuurlijk om het dagelijks brood op de plank te krijgen, maar niet omdat het nu eenmaal moet volgens de goegemeente. Je kan beter zoals jij dat zelf deed, van beroep veranderen en plezier hebben in wat je doet!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoewel het natuurlijk lang niet allemaal voor iedereen haalbaar is kan er naar streven weinig kwaad.
  In deze tijd van werkloosheid zal een baan naar je zin vinden toch vaak een utopie zijn. Ik heb eigenlijk nooit een baan kunnen kiezen maar wanneer je het werk zo goed mogelijk doet kun je daar zéker voldoening uit halen.
  Vakantie hóeft geen grote bedragen te kosten maar even "iets anders" is toch wel heel nuttig in een druk bestaan,al werk je nóg zo naar je zin!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht