Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, juni 08, 2010

Stemmen

Gisteren werd ik door mijn zoon verleid tot het spelen van het Wii-computerspel "Call of Duty: World at War". Hoe dat afliep kunt U zich voorstellen als ik het volgende vertel: Nu was het laatste computer-schietspel dat ik ooit eens probeerde Doom en daarvoor was het Space Invaders. Daarvoor speelde ik graag een potje Pong. Dat was toen de TV langzaam de rol van radio begon over te nemen.

In de tijd dat radiotoestellen zo groot waren als televisietoestellen nu maakte men zich minder druk om wat er in de wereld gebeurde. Men wist het eenvoudig niet. Heeft Uw Friese oma U wel eens verhaald van dat grote treinongeluk in India in 1938 of van de overstroming die duizenden mensenlevens kostte in een land dat zo vaak van naam is veranderd dat we niet meer weten hoe het oorspronkelijk heette? Nee, dankzij vooral internet en TV kunnen wij ons druk maken om weggelopen jongetjes in Alabama en steekpartijen tussen Hutsi's en Tutsi's. Met zoveel ellende moet je een keuze maken waarover je je zorgen moet maken. Lastig.

Ja, natuurlijk is het buiten proportie dat wij ons hier druk maken over de gezondheid van een miljonair die Arjen Robben heet, een andere miljonair die Joran van der Sloot heet en de mogelijke zetelwinst of verlies van een partij die zich druk maakt over de gezondheid van alle dieren, behalve de niet-aaibare; Natuurlijk is het raar om je druk te maken over een meisje dat de finale van een songfestival niet haalt terwijl dagelijk 38.000 mensen wereldwijd crêperen van de honger. Waarom maakt Marianne Thieme zich druk over kippen die meer leefruimte moeten krijgen voordat ze de nek wordt omgedraaid? Waarom kijken wij naar volwassen mensen die heel hard door elkaar roepen dat ze het volstrekt met elkaar eens zijn maar op een compleet andere manier ("lijsttrekkersdebatten" noemen we dat)?

Wij doen dat omdat wij ons druk maken over wat er gebeurt in en met onze persoonlijke leefomgeving. Natuurlijk vinden we het zielig als zeven mensen omkomen bij een tornado in Oklahoma. Maar we worden pas écht kwaad als iemand het ventieldopje van onze fiets jat. Zo werkt dat gewoon. En dat is ook heel natuurlijk. Ongetwijfeld kan Marianne Thieme dat beamen. Het is gewoon de natuur. Daarom is de PvdD dan ook tegen het bijvoederen van dieren in de winter. De natuur moet z'n werk kunnen doen.

Ach ja, zoveel partijen en zoveel standpunten en zoveel zaken in de wereld die écht onze aandacht kunnen gebruiken (wereldwijd watertekort, opwarming van de aarde, U kent het riedeltje) maar toch maak ik mij druk over de verkiezingen hier (sorry Belgen: Jullie verkiezingen zijn natuurlijk ook heel belangrijk voor jullie toekomst maar ik ben nu eenmaal Hollander) want ik wil niet dat in 2040 de bevolking van Kameroen via een TV-marathon met bekende Kameroenezen geld inzamelt om "die arme witjes in Holland" de winter door te helpen.

Men maakt zich er druk over dat de kosten van de zorg de laatste jaren zo schrikbarend gestegen zijn. Daarom wil men én het bedrag aan zorgpremie verhogen én datzelfde doen met het verplicht eigen risico. Iedereen die zelfstandig kan nadenken weet dat je de kosten ook kunt opvangen door die simpelweg te verlagen. Ofwel: laat de farmaceutische industrie huisartsen niet meer belonen voor het voorschrijven van duurdere (en soms zelfs overbodige) medicatie, laat orthodontisten het geld terugbetalen dat zij jarenlang teveel hebben gevraagd voor gebitsprotheses (Uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse orthodontisten al jarenlang en structureel gemiddeld 34 procent teveel geld vragen voor een behandeling) en geef verpleegkundig personeel de tijd om dossiers te lezen voordat zij zieken behandelen. Moet je eens kijken hoeveel dat scheelt!

Dan zal het nieuwe kabinet maar vallen omdat één partij niet wil tornen aan het bonusbeleid voor ziekenhuismanagers. Dat moet dan maar. Het vorige kabinet is tenslotte ook gevallen om een nogal onzinnige reden: De PvdA hield vast aan het standpunt dat alle Nederlandse militairen weg moesten zijn uit Uruzgan voor het einde van 2010. De rest weigerde en dat betekende het einde van Balkenende IV. Inmiddels heeft de PvdA er geen enkele moeite meer mee dat er dagelijks Nederlandse jongens en meisjes van rond de 20 rondjes rijden door een verre woestijn om naar bermbommen te zoeken. Als ze die dan eindelijk gevonden hebben door er op te rijden is dat ook weer niet goed.

Het zou ook schelen als ook politici stopten met denken in steeds maar weer dezelfde oude patronen.

Wellicht bent U bekend met het verschijnsel "Thinking out of the box". Probeer niet in hokjes of gebruikelijke patronen te denken, wil dat zeggen. Om die reden verander ik regelmatig van route als ik ergens heen ga. Zo zie je eens een andere omgeving en kom je op andere ideeën. Ook kom je andere mensen tegen. Je kunt hetzelfde principe ook in huis toepassen door bijvoorbeeld een meubelstuk een kwart slag te draaien of twee schilderijen aan de muur van plaats te wisselen. Een voorbeeld van waar dit toe kan leiden ondervond ik laatst in de kroeg. Na het borrelen probeerde ik op te staan door mijn stoel naar achteren te schuiven. Dat lukte niet omdat er achter mij een vrij fors heerschap zat die zijn stoel helemaal naar achteren geschoven had, tegen de mijne aan. Mijn drinkebroeders vroegen zich af hoe ik dit zou oplossen. Ik keek hen aan en schoof vervolgens de tafel naar voren. Ook op die manier ontstaat er namelijk ruimte om op te staan...

Binnenkort verdwijnt er kinderspeelruimte in Amsterdam. Er wordt namelijk een nieuwe ondergrondse parkeergarage gebouwd. Op zich geen onaardig plan maar helaas gaat het ten koste van een plein met daarop een zogeheten halfpipe en andere leuke voorzieningen voor de kinderen in de buurt. Weliswaar is er op 9 juni een referendum over (inderdaad: tegelijkertijd met de Tweede Kamerverkiezingen) maar de raad hoeft zich niet aan de uitslag van het referendum te houden. Het houden van dat referendum is dus weinig meer dan een verspilling van tijd en geld want het besluit dat de zogeheten Singelgrachtgarage er komt, staat al vast.

Zo staat ook al lang vast dat de enige methode die werkt om overlast van hangjongeren tegen te gaan is het met de jongens en meiden zelf in discussie gaan. Verreweg de meeste politici weigeren dat en besteden liever tonnen aan gemeenschapsgeld om commissies in te huren die vervolgens met onzinnige verdrijvingsmethodes komen. Zo hadden we de klassieke muziek. Weinig effectief tegen jongeren met witte oordopjes in (zo'n 90 procent). We hadden ook het ultrasone geluid. Zeer effectief om honden en kinderen tot tien jaar agressief te maken maar niets uithalend tegen tieners en adolescenten. Hier en daar wordt zelfs geëxperimenteerd met roze licht. Dat zou jeugdpuistjes beter laten uitkomen wat dan weer jongeren voor elkaar zou afschrikken. Echt waar, ik verzin dit niet! Ook dit middel is weinig effectief. Met name in het geval van hangjongeren die hun gezicht schuilhouden onder een capuchon.

Ik vraag mij regelmatig af: waarom praten zoveel politici wel óver mensen maar niet mét mensen?

Met de politiek is het eigenlijk net zo gesteld als met de belastingen: leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker (voor zichzelf dan).
P.s. Veel plezier met stemmen, morgen!

9 opmerkingen:

 1. tjonge jonge terrebel je doet je blognaam weer alle eer aan ;-) wat een geschreven waterval maar er zit veel van waarheid in, dat dan weer wel :-)
  wat het stemmen betreft, ik blijf waarschijnlijk wikken en wegen tot het laatste moment...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha Terrebel, wat een heerlijk stuk om te lezen. Ja waarom maken we ons idd druk om die ogenschijnlijk "kleine" zaken als een ventieldopje...
  Dat denken buiten de box vind ik heerlijk, ik doe ook vaak niets op routine, stap zelfs zonder routekaart en Iphone in een vreemde rond en vraag het wel aan mensen. Ach uiteindelijk sal alles reg komm' (ook de politiek?? haha)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een heerlijk verhaal vol vuur!!!

  veel plezier morgen, ik neem aan dat je weer op het stembureau zit???

  wij hier gaan in ieder geval stemmen! Hoop dat veel mensen dat gaan doen!

  grtzzz

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt er weer een mooi verhaal van gemaakt. Dat van dat roze licht wist ik nog niet. Dan snap ik weer niet waarom een doelgroep in Nederland dat tot hun favoriete kleur heeft gebombadeerd.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik stem alleen mijn radio af.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anoniem05:00

  Mooi verhaal!
  Stiekem hoop ik nog steeds een beetje dat de uitslag meevalt.
  Draag mijn steentje in elk geval bij door te stemmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gelukkig is het circus vanavond weer even voorbij, nou ja, dan kan het volgende circus beginnen ;-)

  XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eerlijk gezegd heb ik het niet helemaal gelezen maar ik ga nu weg om oa te stemmen en kom vanavond nog terug om het goed te lezen. Waarschijnlijk zit jij daar nu ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Inmiddels heb ik het nu wel helemaal gelezen. Mij druk maken over dingen doe ik niet meer zo, moet jij ook niet doen, het heeft geen zin..toch? Maar je moest het even kwijt en dat lucht op hehe..dat met die stoel :)..maar wat je over de zorg schrijft: Applaus!!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht