Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, december 30, 2015

Waar zouden wij zijn zonder tas?

Onbekende helden

In de serie Onbekende Helden vandaag de uitvinder van de tas. Helaas voor de vroegere Romeinse dames bestond in hun tijd de tas nog niet. Men toog naar het badhuis met de kostbaarheden in een glazen pot met een touw daaraan. En liet die door een slavin dragen. Wel zo makkelijk.

Middeleeuwen

In de Middeleeuwen had men nog geen zakken in kleding en droegen zowel mannen als vrouwen verschillende vormen van de handtas zoals wij die nu nog kennen. Toen er later zakken in kleding kwamen stopten mannen met het dragen van een handtas.

Napoleon

De eerste rugzakken werden rond 1800 gezien en onder meer gebruikt door soldaten van Napoleon. Heel slim want dan had je beide armen vrij om te vechten en kon je tóch tussendoor een bammetje knabbelen of een brief aan je moeder schrijven zonder dat je terug hoefde te lopen naar het kamp.
In onze tijd worden mannen wél gezien met een aktetas, een schoudertas of een rugtas. Dat staat dan blijkbaar weer niet verwijfd. Persoonlijk vroeg ik ooit ontwerpster Marlies Dekkers een handtas voor mannen te ontwerpen omdat het mij wel handig lijkt. Zij lachte mij uit. Daarom loop ik met twee verschillende formaten schoudertas waarvan één afsluitbaar, soms met mijn laptoptas en soms met een plastic tas. Maar steeds minder vaak want plastic is - vanuit milieu overwegingen - rot spul.
 Mijn e-reader past zelfs in het kleine tasje!

Tegenwoordig

In mijn grote schoudertas zit altijd een opschrijfschrift want je weet maar nooit wanneer de inspiratie toeslaat; mijn agenda, een pakje papieren zakdoekjes en regelmatig hoestpastilles. Niet alleen voor mijzelf maar ook om uit te delen. Medereizigers in het OV zijn - in mijn ervaring - vaak bijzonder dankbaar wanneer je hen een zakdoekje of een hoestbondon kunt aanreiken wanneer zij onverwacht te maken hebben met een heftige nies- of hoestbui. Ook heb ik meestal wat bladmuziek mee om ook onderweg een liedje te oefenen waar ik met zangles mee bezig ben. Al is het maar om de tekst uit het hoofd te leren. Dat zingt wat makkelijker. Natuurlijk hen ik ook vrijwel altijd en boek bij mij. Vroeger las ik er nog wel eens vijf tot zeven tegelijk maar tegenwoordig hou ik het bij drie: eentje thuis, een onderweg en een bij mijn vriendin thuis. Steeds vaker lees ik onderweg via een e-book reader want het is toch wel erg makkelijk om honderden boeken in één klein apparaat te hebben want met 38 vierkante meter thuis is er niet veel ruimte voor een paar extra boekenkasten.


Nu ben ik benieuwd: heeft u vaak een tas mee? En wat zit daar zoal in wat u met mij en andere lezers durft te delen?

Hier is the George Baker Selection met 'Little Green Bag'7 opmerkingen:

rietepietz zei

Ja, ik heb meestal wel een tas bij me, soms een "luxe"handtas"maar vaker een soort klein model boodschappentasje van heel licht materiaal. Inderdaad, dan hoef ik meestal geen plastic tasje aan te nemen.
In mijn tas altijd m'n portemonnee(waarin het rijbewijs), nokia mobieltje,digitale camera, pakje papieren zakdoeken, een paar op maat geknipte hansaplastjes en een breekmesje(beiden vaak nodig als we werken)
soms prop ik dat(op het mesje en de pleisters na) allemaal in m'n zakken als we alleen maar in de buurt gaan wandelen.
Gezellig logje!

די מריו zei

Alleen een tas mee als ik boodschappen ga doen. Dat doe ik al jaren En daar zitten natuurlijk voornamelijk mijn lege flessen in een op de terugweg de boodschappen. Net zo makkelijk.

Love As always
Di Mario

Tine de Jong zei

Nee ik heb nooit een echte handtas bij me. Hou hier helemaal niet van. Meestal oftewel altijd heb ik een heuptasje om en eraan ook mijn eenvoudige digitale camera Canon Powershot A2500 en daarin dat tasje extra geheugen kaartjes en extra batterijen en een minibalpen en aansteker en opvouwbaar schaartje. In mijn heuptasje zit o.a. een opvouwbaar tasje waar heel veel boodschappen in kunnen indien nodig/ een notitieboekje met ook een minibalpen/ mijn knip/ mobieltje/ En wat klein-spul wat een mens soms gewoon bij zich wilt hebben.
En ik ook niet van die schouders trouwens dat die tas blijft hangen hahaha

es zei

Ik heb nooit een tas bij me. Wel draag ik dagelijks een (ouderwets heren)gilet. Daar zitten veel zakken in en die prop ik met van alles vol.
Beginnende met m'n broekzakken: links de huissleutels en rechts m'n portemonnee(tje). Dan -eS ff kijken- 5 zakjes voor -3 links/2 rechts-: zonnebril, lipstick, oogpotlood, kleine pepermuntjes (nadat ik een haring heb gegeten) en m'n mobiel uit het jaar nul aan de ketting.
In m'n binnenzak: rijbewijs, bibliotheekpas, stadspas, verzekeringspas,
Zo... dat was het ongeveer...

(natuurlijk heb ik wel een tas bij me als ik boodschappen ga doen!)

***

Renesmurf zei

Naar mijn werk dus sowieso, met mijn thermoskan en broodtrommel en gereedschap en kledij. En verder alleen als ik boodschappen moet doen, dan neem ik mijn tas mee. En daarin een notitieboekje voor de boodschappenlijsten.

Lutje zei

ik heb altijd graag een tas bij waar ik zo weinig mogelijk last van heb, maar het blijft idd handig.
Bedankt voor je bezoekjes en reacties op mijn blog

Het nieuwe jaar komt er aan...
bijna 2016 met 366 mooie dagen
We hebben weer nieuwe wensen,
nieuwe toekomstplannen.
Dus.. ga er voor.
Dan kun je veel mooie dingen beleven.
A Happy 2016 van Lutje

Mirjam Kakelbont zei

Een tas, een tas? Hou toch op, ik heb er minstens 20 :-) En meestal heb ik dezelfde bij me. Vaste artikelen: een schrijfschrift, een lading pennen, een roodbonte (schone) zakdoek, portemonnee, rijbewijs, sleutels en m'n telefoon. Maar die laatste laat ik ook gerust thuis...
Ik heb gesmuld van je blog. Ik ben blij dat ik je heb ontdekt (of jij mij...-
Fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2016!