Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

dinsdag, december 30, 2014

Langer doorwerken

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van de bemanning en passagiers van Air Asia vlucht QZ8501 bij Indonesië. Ik kan mij niet voorstellen hoe het is om in één klap een paar geliefden te moeten missen. Of eigenlijk: ik kan het mij wél voorstellen en daarom is het zo verschrikkelijk. Wat misschien nog wel erger is is dat ook vandaag ongeveer 35.000 mensen stierven aan honger. Maar dat is blijkbaar niet interessant. Waarschijnlijk omdat dat elke dag gebeurd. Als elke dag 200 mensen zouden omkomen bij een vliegtuigcrash zou ook dat niet meer in het nieuws komen. Een kenmerk van nieuws is namelijk dat het 'nieuw' moet zijn.

Het laatste boek dat ik dit jaar uitlas is dat zeker niet.

Boek nummer 24 van dit jaar is Moby Dick van Herman Melville. Jaren geleden las ik deze klassieker ook maar ik was nog maar een tiener. Als volwassene haal ik veel meer uit het boek. Was het eerst alleen maar een spannend verhaal, nu herken ik de subtiele boodschappen die de schrijver wilde overbrengen.

Eindelijk heb ik duizenden woorden die in tientallen schriftjes en boekjes stonden gedigitaliseerd! Al enkele jaren liep de hoeveelheid aantekeningen behoorlijk op maar dankzij een paar vrije dagen ben ik enorm ingelopen. Tussendoor deed ik natuurlijk de was (ja, inclusief strijken) en keek ik met mijn zoon naar het WK darten. Eigenlijk vind ik het heel raar dat dartende vrouwen een eigen toernooi spelen. Hoe komt het dat vrouwen - gemiddeld gesproken uiteraard - minder goed kunnen darten dan hun manlijke tegenhangers? Ik bedoel: het is toch staan, concentreren en een pijltje werpen?

Ik zou daar graag eens bij zijn in Engeland. Gelukkig zijn er reisorganisaties die dat goed mogelijk maken:

Een Nederlands bedrijf adverteerde met een aanbieding: voor slechts 35 euro van Frankrijk naar Engeland! Reis naar Frankrijk niet inbegrepen. Ja, zo ken ik er nog wel een paar. Wat te denken van 'Voor maar 100 euro naar Sydney! Reis naar Australië, btw, toeristenheffing, beveiligingsbijdrage en verblijfskosten niet meegerekend.'

Wat mij betreft mag die reisorganisatie snel een faillissement aanvragen! Zielig voor de werknemers? Zouden die dan echt willen werken voor zo'n bedrijf?

Bij veel bedrijven vallen ook komend jaar veel ontslagen. Meestal geen gemakkelijke taak voor het management. Gek genoeg wordt er zelden tot
nooit iemand van het management ontslagen door het management. Dat
leidt nu al tot absurde situaties als een afdeling waar drie mensen werken op de werkvloer die worden aangestuurd door twee managers.

Over een jaar of vijf zullen er bedrijven zijn met meer managers dan reguliere arbeidskrachten. Gok ik. Hoe ziet u die ontwikkeling?

Een ontwikkeling waar wij ernstig rekening mee moeten houden is dat mensen steeds later doodgaan. Een rechtstreeks gevolg van onze welvaart. Maar geen nood: hoewel de algemene tendens is om te denken dat 'oudjes' zijn afgeschreven en 'niet langer nuttig voor de maatschappij' zijn er steeds meer ouderen die zich niets aantrekken van die aanname:

7 opmerkingen:

Jolie zei

Knap werk, al dat digitaliseren van tientallen schriftjes! (en ik ben benieuwd wat je ermee gaat doen.. Een nieuw boek?)
Twee managers die drie werknemers aansturen lijkt me erg overdreven, heette dat vroeger niet verkapte werkloosheid? Nahja. Een fijne jaarwisseling, (mocht je morgen geen stukje posten bedoel ik :-))

די מריו zei

De mensen met welvaart zal het vliegtuigongeluk meer aanspreken. Ze zullen namelijk vaker in een vliegtuig zitten dan dat ze honger ervaren. Het WK darten is vanavond wel spannend... Maar ik denk wel dat we de spannendste nu hebben gehad. (net afgelopen) Jammer van die advertenties, die horen echt niet.

Love As Always
Di Mario

gerdaYD zei

Goede laatste morgen van het jaar lieve Terrebel!
Goed dat je die schriftje digitaliseert, zo zullen wij er op een dag misschien ook nog van genieten... als je dat wil natuurlijk.
Tja, in het bedrijfsleven creëert men meer en meer een omgekeerde piramide en wat doet zo'n ding onvermijdelijk op een dag? Omvallen natuurlijk!
En je hebt gelijk: over de van honger creperende mensen wordt praktisch nooit gesproken, het is dan ook niet zo sensationeel als zo'n vliegtuigongeluk hé?
En wat darts en vrouwen betreft, ik weet hoe het komt hoor, moet je mij maar eens die pijltjes zien werpen *wink, big smile*
Fijne overgang van oud naar nieuw jongen en morgen met volle moed 2015 in hé!
OT: bedankt voor het recept!

John zei

Het probleem van stervenden door de honger zal altijd blijven bestaan en groter worden in de toekomst. Er komen meer mensen bij en voedsel wordt duurder.

Ik moet denken aan die reclame.
Gister was ik hun collega. Vandaag hun manager...
fijne jaarwisseling Ter.

Rebbeltje ★ zei

Ja de neiuwswaarde is belangrijk al vind ik het nieuws soms ergerlijk...bv...2 jongens beklimmen een fabrieksschoorsteen en durven er niet meer af en wat is het nieuws ze worden er door de brandweer afgehaald en moesten plassen...is dat geen nieuws?
NOS pffttt
Wens je een fijne jaarwisseling

Sjoerd zei

Eigenlijk vind ik dat ik lang genoeg gewerkt heb. Laat de jongeren die nu thuis zijn mijn baan maar overnemen.Als ik zijn uitkering krijg en mijn baas het verschil aan mij betaald wil ik hem de laatste jaren ook nog wel opleiden.

rietepietz zei

Een kras oudje in het filmpje, ik heb ooit al eens een ander filmpje van het koppel op m'n logje gehad!
Fantástisch om zó 80 te zijn!Ik hoop dat ze de finale gaan halen want tja .... dat ligt niet alléén aan de jury, ze moet óók in leven blijven!