Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

dinsdag, september 20, 2011

Superman

Ook zo gelachen om het debat vanmiddag na afloop van Prinsjesdag? M'n zoon van 15 vond het grappiger dan Southpark. En dat zègt wat! Het was het soort humor dat je niet zomaar op straat tegenkomt...(Morgen mijn analyse).

Onlangs liep ik zomaar op straat (doe ik wel vaker) en kwam een meneer op mij af met de vraag: "Excuse me...Feuer?" Uiteraard gaf ik de man een vuurtje opdat hij zijn zelfgerolde sigaretje kon opsteken. Hij zei keurig "danke" waarop ik zei "Graag gedaan". In het Pools. Vond ik leuk. Het ging namelijk om een Poolse bouwvakker.

Nu weet ik dat er mensen zijn die klagen dat "al die Polen en zo" "onze baantjes" komen inpikken (om dat uit de mond te horen van mijn Marokkaanse electricien was buitengewoon geestig!). Maar laten wij daarbij twee dingen niet vergeten: hoeveel "Hollanders" kent u die bereid zijn voor 5 euro per uur asperges te steken? Bovendien waren het Poolse soldaten die indertijd Breda hadden bevrijd van de Duitse overheersing.

Mijn nieuwste buurvrouw is overigens van Duitse komaf. Maar dat terzijde.

Gisteren wees ik u op het recente overlijden van William Stetson Kennedy. Dat bracht mij op het idee om mijn oude rubriek "Onbekende Helden" nieuw leven in te blazen.

Stetson (nazaat van die van de beroemde cowboy-hoed) Kennedy (nee, geen familie van díe Kennedy) was niet alleen auteur van een fraai werk over de staat Florida maar vooral bekend omdat hij (vrijwillig!) infiltreerde in de Ku Klux Klan. Zo kwam hij erachter dat de KKK niet meer was dan een zooitje zielige gefrustreerde blanke christelijke mannen van middelbare leeftijd. Doorgaans werkloos en altijd boos op de overheid "omdat die negers en Joden en zo als mensen behandelt".

De KKK werd geleid door een stel gehaaide zakenlieden die geld verdienden door van de leden contributie te vragen (waar die leden niets voor terugkregen; ook de bekende witte outfit moesten zij zelf kopen). Verder verdiende de top van de KKK (veelal lokale sherrifs en andere notabelen) een aardig zakcentje door de KKK te verhuren aan bijvoorbeeld makelaars om huurders onder druk te zetten zodat die hun appartement zouden verlaten en de makelaar het betreffende pand kon verkopen.

Verder ontdekte Stetson dat de gefrustreerde mannetjes het spannend vonden om bij "een geheime jongensclub" te horen. Met rare wachtwoorden en herkenningstekens en al. (En nee, niet bepaald hetzelfde als bij de Vrijmetselarij. Was toevallig gisteren op een informatie-bijeenkomst...).

Hij - Stetson Kennedy dus - wist de makers van een radioserie zo ver te krijgen dat die in elke uitzending een paar van de wachtwoorden en andere geheimpjes van de KKK lieten "ontdekken" door Superman...

7 opmerkingen:

Frans Halsema zei

Over de KKK gesproken:

De negers in Amerika, dat valt daar ook niet mee,
Die zitten er niet gezellig en die zitten er niet oké.
Ik ben tegen discriminatie, dat heeft geen enkele zin,
Ik slaap net zo lief met een blanke vrouw als met een negerin.

Sjoerd zei

Als ik naar de PVV kijk zitten daar ook heel wat mensen die behoorlijk discrimineren.

Renesmurf zei

Ik vind dat iedereen behoorlijk betaald dient te worden, dan willen Nederlanders het ook wel doen.
Maar Polen zijn ook welkom hoor, en niet omdat ze Winschoten bevrijd hebben.

Hoe meer mensen werken, des te eerder kunnen we stoppen!

John zei

Iedere mens heeft recht te werken waar dan ook. Maar dat is slechts mijn mening.

suske zei

iedereen die wilt mag werken van mij.
Tegen discriminatie van welke vorm dan ook ben ik tegen.

Salty Letters zei

De wârld is wol goe, mar de minsken koene better!

Anoniem zei

Ik vind ook dat iedereen zelfde loon hoort te krijgen.

Ctje