Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

vrijdag, mei 28, 2010

#ruttesfout

Naar aanleiding van de Twitter-hausse #ruttesfout kon ik het niet laten het volgende tussendoor-stukje te schrijven:

Volgens Mark Rutte liegen de mensen van Netwerk als die -bij monde van marketing-specialist Alex Klein- vertellen dat een ondernemer met een inkomen van 130.000 euro per jaar er 1900 euro per jaar op vooruit gaat. De ondernemer zelf verklaarde: "Als ik erop vooruit ga gaan anderen er dus op achteruit" ("want ik kan rekenen" hoorde je hem erachteraan denken).

Volgens de auteur van Regengeluk (een roman over budgetteren) gaan inderdaad bijstandsouders en mensen met gehandicapte kinderen er zwaar op achteruit. Het extra'tje voor de veel-verdieners moet tenslotte ergens vandaan komen. Niet volgens Mark Rutte.

Volgens hem gaan de genoemde groepen er zelfs een beetje op vooruit. Hij kon helaas geen berekening laten zien want die moest nog worden gemaakt. Huh? Maar hoe weet hij dat dan? Tenzij hij in de toekomst kan kijken natuurlijk en die berekening al gezien heeft. Het is óf dat óf hij heeft ter plekke een onwaarheid verkondigt. Nee, vast niet. Een politicus die liegt? Onbestaanbaar!

De bijstandsmoeder zou volgens hem nu al tussen de 1500 en 1800 euro per maand ontvangen. Ik zal hem ten dienste zijn en het échte bedrag voor-rekenen:

Het normbedrag is 909,33. Maximaal kan aan toeslagen worden verkregen 259,81. De kinderbijslag is 278,55 per kwartaal en dus 92,85 per maand. Een bijstandsouder heeft dus maximaal (reken je mee, Mark?) E. 1261.99. Misschien dat Rutte denkt dat kinderbijslag per maand wordt uitbetaald? Een en ander komt van deze officiële websites af.Mark (kan ik nu al Mark zeggen, Mark?) kan zo mooi beweren dat een beginnend politie-agent maar 1500 per maand heeft en zich erover beklagen dat bijstandsmoeders (alsof er geen bijstandsvaders zouden bestaan, maar dat terzijde) massaal gebruik maken van huurtoeslag-regelingen en kinderbijslag krijgen zonder dat ze daar iets voor hoeven doen maar Mark (als je het niet goed vindt zeg ik wel weer gewoon Meneer Rutte, okee?): dat krijgt die politieman ook allemaal! Maar ik neem het je niet kwalijk dat je dat allemaal niet weet. Dat weten alleen mensen die dicht bij het volk staan. En kunnen rekenen.

Ik verheug mij nu al op volgende week en de tweets die worden aangeduid met #cohensfout en #balkenendesfout.

Voor nu hou ik het bij deze voorlopige "conclusie": Niet kunnen rekenen is toch écht #ruttesfout.


23 opmerkingen:

Saralien zei

Slordig ja. Niet zo netjes ook voor de bijstandmoeders en -vaders. Maar ik was toch al niet van plan op hem te stemmen, daar niet van.
Wel goed dat dit soort "foutjes" gelijk duidelijk in het nieuws komen.

Sylvia zei

Niet kunnen rekenen en politiek zijn inherent. Het is alleen hoogst merkwaardig te noemen dat om de één of andere vage reden het altijd zo selektief toe wordt gepast...?

Morgaine zei

Nou ja, als bijstandsmoeder (af) zijnde omdat mijn tiener ineens volwassen is geworden maar haar studie financiËring nog niet krijgt, dat duurt standaard 3 maanden is het wel al afgetrokken voor het eerst deze maand, al die toeslagen voor ouders en bijdragen, ik durf je hier te vertellen dat ik een bedrag kreeg van 701,28 is wel mijn ziektekosten all in al betaald, zo'n 130 euro, maar dan blijft er ondanks van alles wat mindering is voor ons.. nog ruim 550 euro aan rekeningen open staan die ik zelf betaal natuurlijk, rekent U even mee hoeveel ik dan nog overhou? Oh en dan nog twee betalingen die nog moeten komen omdat het niet per acceptgiro kan, maar als ik die teniet doe dan heb ik geen telefoon, internet en tv meer, dus uhm U snapt hem wel ;-)

En tot sept... zal dit zo blijven, en het meest leuke is... de financiëring van mijn jong volwassene is wel natuurlijk in ons geval het hoogste wat beschikbaar komt.... iets meer dan 300 Euro.. tel dat op bij...

RA RA kortom tis BULLSHIT zolang ze thuis wonen!!!

Kostgeld zitten wij al heel lang over te praten hoe gaan we dat doen, en eigenlijk als je een klein beetje kunt rekenen, zelfs mijn jong volwassene kan dat.. zei al...

'mam... wat er bij jou afgaat krijg ik dan zometeen dus eigenlijk moet dat weer bij elkaar om gewoon te zijn zoals we al waren...'

Goh...

XXX

John zei

Ik las ergens dat de Efteling Mark Rutte heeft gecontacteerd om de volgende sprookjesattractie "Holle Bolle Leugenaar" te ontwikkelen.

John zei

Het is algemeen bekend dat mensen met een bijstandsuitkering aanspraak kunnen maken op veel meer subsidies/tegemoetkomingen dan werkenden. Denk bijvoorbeeld aan de Haagse Ooivaarspas waarbij de kindeen van mensen in de bijstand voor een fractie van het normale bedrag lid kunnen worden van een sportclub.

Terrebel zei

@John. Dat klopt. En inderdaad zijn er steuntrekkers die misbruik maken van de regelingen. Het merendeel zit echter met zware tegenzin in de bijstand en doet veel vrijwilligerswerk. En zonder vrijwilligers zou het land al snel op z'n gat liggen. Ook dat is algemeen bekend.

Anoniem zei

Je bent vergeten om andere toeslagen zoals de huurslag mee te rekenen? Als je die wel rekent kom je al snel bij de 1500 in de buurt. FAIL.

arjan zei

had die mevrouw van de uitzending niet drie inwonende kinderen? afhankelijk van hun leeftijd (<18) zou ze dus meer kinderbijslag ontvangen dan nu in het rekenvoorbeeld staat (1 kind)

Terrebel zei

@Anoniem. Lees mijn stukje nog maar eens. "Maximaal kan aan toeslagen worden verkregen..." #fail Bovendien geld huurtoeslag e.d. ook voor die door Rutte aangehaalde politieman. Die dus ook meer heeft dan de 1500 die het volgens Rutte is.

Terrebel zei

@arjan: Die mevrouw is niet typerend voor een goed voorbeeld. Zo is zij bijvoorbeeld geen bijstandmoeder. Ook Netwerk ging de fout in. Blijft eht feit dat er vast bijstandsmoeders zijn die 1800 per maand krijgen. Maar ja, die hebben dan wel acht kinderen of zo. Zie maar in je eentje én te werken én voor die kinderen te zorgen én eten, kleding, school en mobieltjes en clubjes voor ze te betalen. Volgens Rutte kan dat makkelijk. En dat liegt-ie dan dus gewoon.

Vraagje: zou jij het kunnen? Overigens erg fijn dat je niet anoniem reageert. Erg irritant als mensen dat doen. Maar ja, misschien schamen die zich gewoon voor hun mening. Dat kan.

Sjoerd zei

Degene die op de VVD stemmen moeten of rijk of stom zijn...

arjan zei

En een bijstandsmoeder krijgt over het algemeen toch ook zorg- en huurtoeslag?

Terrebel zei

@arjan: Zie ook mijn reactie op anoniem. Het eindbedrag dat ik noem is INCLUSIEF toeslagen. Dat betekent DUS dat daar geen toeslagen meer bijkomen. Overigens goed dat je vragen blijft stellen. Dat zouden meer mensen moeten doen...;-) Fijn weekend!

Roosnans zei

heerlijk stukje weer!

en zo zie je maar weer, de meeste mensen weten niet hoe de sociale regelgeving in elkaar steekt....

wat ook niet heel vreemd is, want die is tamelijk ingewikkeld....

grtz!!!

Jetje zei

En laten we niet vergeten dat een bijstandsmoeder/vader behalve bereweinig inkomen ook last heeft van de controles. Dat je eens per half jaar naar een ambtenaar moet met alle bankafschriften. En heeft je kind teveel gespaard, dan mag het gezin dat spaargeld opeten. Ik vond de bijstand behalve finacieel zwaar ook nog eens behoorlijk vernederend. Ik heb toen een baan aangenomen waardoor ik per saldo per maand nog minder overhield. Minder geld, maar meer vrijheid en dat was me het wel waard.

Sylvia zei

@Jetje: Dat doe ik ook. Ik werk 30 uur per week als praktijkondersteuner bij een huisarts. En zou als bijstandsmoeder per maand meer overhouden. Het is dat ik heel graag werk en geen misbruik wil maken van ons (meestal) goedlopende sociale stelsel.

Heb ooit een jaartje in de bijstand gezeten en vond het denigrerend om steeds met de billen bloot te moeten en verantwoording af te moeten leggen. Even afkloppen: maar nooit meer!

Terrebel zei

Zit zelf nu sinds een paar weken in de bijstand maar blij daarnaast part-time werken. Ondanks dat het geld wat ik daarmee verdien gewoon van m'n uitkering wordt afgetrokken. Persoonlijk vind ik dat geen stimulans om mensen part-time te laten werken. Maar ja, ik ben dan ook geen VVD-lijsttrekker...;-)

Elsje zei

Verrukkulluk!

Elsje zei

Verrukkulluk!

Anoniem zei

-Ben ziek dus weer van alles gemist.- Nee, zit niet in de bijstand, ik werk en zit onder bijstandsnivo. Ik heb twee (en half) kind waarvan 1 met een handicap. En dat kost bakken met geld!!
(Ik krijg geen hulp zoals veel mensen een pgb krijgen en sommige die het misbruiken!)
Wij redden het, is gochelen maar het kan! Keihard werken dat wel! Maar mijn kids komen emotioneel niets te kort! Ik krijg overigens ook geen toeslagen of huursubsidie!
Waar ik wel misselijk van wordt zijn mensen die uitkeringen en/als PGB misbruiken en hiermee zichzelf verrijken (ik ken ze persoonlijk) en daar moeten we allemaal voor betalen! We hebben een dak boven ons hoofd, eten en vooral heel veel liefde en respect voor elkaar!! Momenteel ben ik erg voor een partij die ervoor zorgt dat het schuldentekort zo snel mogelijk weggewerkt is! Dat doen we thuis ook. En als het op micro nivo kan kan het ook op overheidsnivo! Ze moeten wachtgeldregelingen, hoge salarissen, dure feestjes, dienstauto's en beveiliging afschaffen en die dure postbus 51 spotjes. Ik ben ondernemer en tegelijkertijd moeder van een kwetsbaar kind, ik heb geen idee wat ik in vredesnaam moet gaan stemmen!???
Fijn weekeind, groetje Sillyme

Renesmurf zei

Ze bezuinigen het hardst, maar iedereen gaat er op vooruit.

Morgaine zei

het is misschien ook nog wel even handig dat sommige bijdragen van de belastingdienst ten goede van onze kinderen afgetrokken worden van de bijstand, dat wordt ook vergeten, het is dan ook echt en alleen de huurtoeslag en zorgtoeslag die je overhoudt eventueel, de rest is min...

En ook nog, als je kind een bijbaantje heeft? Dan mogen ze niet meer dan 600 euro per maand netto inbrengen, komen ze daarboven? Dan wordt het van de uitkering afgetrokken, ook hier ben ik al voor gewaarschuwd omdat de zomervakantie eraan komt, mijn dochter nu 18 is en graag wat geld wil potten voor haarzelf met name natuurlijk maar dat zit er dan niet zo in :S

maar wat maakt het uit, werk wordt beloond? Waar en wanneer en ja ook ik doe tegenwoordig al enige tijd vrijwilligerswerk omdat betaald werk in mijn geval bijna niet te vinden is!

I WISH...

Anoniem zei

gaat al jaren zo dat ze de laagste inkomens en de chronisch zieken aanpakken.

Zou willen dat dat eens ophield.

Word tijd dat ook de hogere inkomens es wat gaan inleveren.

Trouwens, als ze alle uitjes, etentjes, bonussen en graaierij es aanpakten hoeft er niet ingeleverd te worden.

c-tje