Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, december 27, 2017

Rolstoelers zijn niet doof

Mensen in een rolstoel zijn niet per definitie doof. U hoeft dus niet luid te spreken en goed te ar-ti -cu -le -ren. 

Het is een typisch voorbeeld van een onjuiste aanname. Er zijn er veel van. Maar hoe komt dat nu dat veel mensen ogenschijnlijk 'zomaar' van alles aannemen? Hoe komen zij bijvoorbeeld op het idee dat mensen in een rolstoel doof zijn? Heeft iemand hen dat verteld? Zijn er zo veel dove rolstoelgebruikers?

Persoonlijk denk ik dat mensen in hun kindertijd al leren om onjuiste verbanden te leggen: 'Iemand in een rolstoel is gehandicapt. Doven zijn gehandicapt. Conclusie: rolstoelers zijn doof.'
Natuurlijk niet per definitie want mensen in een rolstoel zijn vooral mensen. Gewoon, zoals u en ik. En sommige mensen zijn doof. De ene voor geluid, de andere voor argumenten.

Natuurlijk is het praktisch om kinderen vaardigheden als rekenen en schrijven bij te brengen. Maar hoe zit dat met het leren van zelfstandig nadenken, feiten in twijfel trekken en het leren omgaan met emoties? Meester Kanamori heeft daar een paar ideeën over:(Een documentaire van drie kwartier. Zeer de moeite waard. Vind ik.)

===========================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

6 opmerkingen:

די מריו zei

Ze zijn ook niet blind en zien heus wel de starende blikken in de ogen van mensen. Mijn zusje heeft diverse jaren in een rolstoel gezeten en je wilt niet weten wat je dan allemaal meemaakt. Respect voor mensen die elkaar gewoon aanspreken. Ongeacht hoe je bent.

Love As Always
Di Mario

gerdaYD zei

Goede morgen lieve Terrebel.
Inderdaad, eens je iets aan hebt genomen is het soms moeilijk er anders over te gaan denken, dat heb je goed verwoord!
OT: blij dat je je gezegend voelt jongen, je hebt kon de kerstperiode dus goed door spartelen ...

Lutje zei

ik zit hier te lachen,
ik werk met bejaarden en ik zie het zo al voor me
menselijk zijn is alles...
Een @->- voor jou.

rietepietz zei

Mensen gaan wel vaker uit verkeerde aannames, ook jouw aanname dat "men" denkt dat iemand in een rolstoel doof is gaat meestal niet op. Mensen in een rolstoel hebben geen bordje om wat hem mankeert, dat kan een lichamelijk beperking zijn maar vaak ook een geestelijk defect, ook daarvoor kan duidelijk spreken belangrijk zijn. Maar hoofdzaak is toch dat men tracht behulpzaam te zijn al is dat inderdaad niet altijd op de juiste manier wegens gebrek aan informatie over de mens in de rolstoel.

Renesmurf zei

Elk mens heeft wel wat, bij de één is dat meer zichtbaar dan bij de ander.

Morgaine zei

Ik ken iemand die heel slecht ziet, echt heel slecht en half doof is, wat je niet ziet, omdat hij ook zijn stok niet gebruikt die hij wel heeft, en ja... whatever, hij kiest hiervoor en dat is prima, als wij het maar weten in de familie. ;-)

X