Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

maandag, maart 28, 2011

Denken

Vandaag kwam mijn zoon thuis met een tien voor Grieks! Een veel hoger cijfer krijgen wordt erg lastig maar verder is dat natuurlijk super!

Gisteren met hem en vrienden geluisterd naar de muziek van Django Reinhardt terwijl wij een spelletje kaart speelden. Tijdens het spelen van Magic: the Gathering wordt gesmeten met elfjes, vuurballen en goblins. Maar er zijn geen échte dieren gestorven of gewond geraakt.

Via zielige dieren die in te krappe hokjes zitten opdat wij dagelijks een stuk vlees kunnen eten kom je al snel terecht bij de term "Duurzaamheid". Dat afgelopen zaterdag wereldwijd aandacht werd gevraagd voor dit vraagstuk via de aktie "Earth Hour" draagt daar natuurlijk ook aan bij.

Het lastige aan duurzaamheid is dat er meerdere interpretaties van zijn. Voor de een gaat het erom dat koeien, varkens en kippen lekker moeten kunnen rondrennen en voor de ander gaat het om het vervangen van gloeilampen door spaarlampen en LED's. Weer een ander doet extra z'n best om afval te scheiden zodat het makkelijker hergebruikt kan worden terwijl een ander een steentje bijdraagt door eenmaal per week de SUV te laten staan en die tien minuten naar de supermarkt te lopen.

Stel nu eens dat met diverse akties wordt bereikt dat alle dieren die we eten tijdens hun leven vrij kunnen rondlopen (al is het maar omdat dat tijdens hun dood erg lastig is). Mooi voor die dieren toch? Klopt. Maar ontzettend slecht voor het milieu. Rondlopende dieren verbruiken namelijk meer energie en hebben dus meer voedsel nodig. Zo verdubbelt al snel het aantal vierkante meters dat nodig is voor de produktie van één kilo kippenvlees. En dat is dus slecht voor het milieu. Bovendien blijft er zo minder grond over om voedsel te verbouwen voor mensen.

Moeten we dan maar massaal mensen laten doodgaan opdat dieren een beter leven hebben?

Onlangs stierf Floor van der Wal, een dame die net was gestart met een veelbelovende carrière als comédienne. Op het Amsterdamse Mercatorplein werd zij geschept door een auto waarbij de 24-jarige bestuurder doodleuk doorreed. Later is hij alsnog gepakt (want zijn grill en kentekenplaat lagen op de plek van de moord). Dat zet je toch aan het denken.


9 opmerkingen:

Sjoerd zei

Als iedere aktie een beetje helpt, dan doen we met zijn allen toch al een hele hoop. Veel te weinig, maar het begin is er.

Renesmurf zei

Moord is een zwaar woord.
Doorrijden kan uit verstandsverbijstering, maar vind ik toch echt niet kunnen.

Verder denk ik dat sommige mensen hun best doen, en sommige niet.
Helaas.,

Di Mario zei

100 % aan alle kanten alleen maar denken aan dieren en milieu is ook moeilijk. Je moet er ook een balans voor jezelf in vinden.

Love As Always
Di Mario

Salty Letters zei

Mooi cijfer, wat een fijne beleving is het als je iets moois krijgt voor je inzet.
Wij zijn net geen vegetariërs, we eten de eieren van onze kippen, en soms vis. Maar vis zal nu ook minder worden. ( overbevissing )
Met minder consumeren hebben er net zo goed een leuk leven onder.

John zei

Het produceren van diervoeder en dergelijke is ook behoorlijk slecht voor het milieu. Een vrije kip kost minder water bv dan een 'opgesloten' kip.

Terrebel zei

@Salty Leuk, eigen kippen!

@Redstar: en precies daarom zoude we minder vlees moeten eten. Dan kan de "produktie" van dieren omlaag.

Leibele zei

Een kilo vlees kost, dacht ik tien kilo soja produkten. Laat de kippen, runderen en varkens maar vrij. Maak van de boeren wildbeschermers en tover de landbouwgronden maar om tot pure natuur. Sluit alle mc,s en slagerijen en eet alleen dat wat we traditioneel hier kunnen verbouwen. Je zult verbaasd staan wat dqat voor het milleu zal betekenen.

LUC zei

Vroeger als kind hadden we samen met veel buren kippen en hanen , niemand stoorde zich eraan. Heden had Ollie twee hanen ; een de nek afgevrongen gevonden en een moeten wegdoen om geen ruzie te krijgen met de buren. triestig niet ?

Anoniem zei

wauw een tien voor grieks, wat goed!!!
ctje