Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, maart 16, 2005

Lasergames

Het schijnt dat zo'n 90 procent van de 13- en 14-jarigen in dit land een eigen mobieltje heeft. Belachelijk!
Wat moet een kind met zo'n apparaat? Sterker nog: wat moet een volwassene met zo'n ding? De mijne gaat een paar keer per jaar mee naar lokatie. Vooral om treinuitval te kunnen melden vanuit de trein. Ooit kon je met muntjes terecht in een telefooncel op het station maar sinds die mogelijkheid niet meer bestaat is de reiziger gedwongen tot de aanschaf van een mobiel. Belachelijk. Is de mobiele telefoon een uitvinding van Big Brother? Je zou het wel gaan denken wanneer je bijvoorbeeld ziet dat de daders van de aanslagen in Madrid via een als ontsteker gebruikt mobieltje zijn gepakt. Handig hoor, dat inleveren van privacy ten faveure van burger-controle.
Maar werken al die maatregelen om criminaliteit te verminderen? Natuurlijk niet! Identificatieplicht, kleurcodes en cameratoezicht hebben niet kunnen voorkomen dat Loekie de Leeuw werd ontvoerd uit het kantoor van de STER.
Noch maken alle anti terrorisme-maatregelen het mogelijk dat een man van zijn standpunt stapt om uit geloofsovertuiging vrouwen de hand te schudden. Maar als je niet eens een man kunt dwingen vrouwen de hand te schudden waar blijf je dan met je maatregelen? Natuurlijk kun je hem van honger laten omkomen door zijn (grondwettelijk!) recht op een sociale dienst-uitkering in te trekken maar of dat de oplossing is?Het is meer een Geert-oplossing: een rigoreuze maatregel die structureel niets oplost. Zoiets als moskeeën sluiten waar kwaad wordt gesproken. Wil Geert ook buslijnen opheffen wanneer de ene passagier de andere discrimineert of een groenteman failliet laten verklaren als hij, op de sinaasappelen wijzend, tegen een Engelstalige Joodse klant zegt:"No juice"?
Tijdens een potje lasergames wordt niet gediscrimineerd. Dat heeft m'n zoon vandaag aan den lijve ondervonden: zelfs je beste vrienden schieten je zomaar overhoop wanneer dat toevallig zo uitkomt!
Morgen ga ik voor het eerst sinds een paar weken een paar uren werken, alleen niet in m'n eigen functie.
Ik ga dus maar vroeg m'n bedje in om morgen uitgerust aan de slag te kunnen.

Geen opmerkingen: