Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, mei 15, 2019

Waarom verspreiden mensen nepnieuws?

'Jij mag ook jouw mening hebben, hoor. Dat jij gelooft in die cijfers en statistieken van een onafhankelijk wetenschappelijk bureau moet je helemaal zelf weten. Ik weet zelf wat ik op Facebook las dus daarom weet ik dat ik gelijk heb en jij niet.'

Onbegrijpelijk vind ik dat: mensen die afgaan op een bericht op Facebook waarin bijvoorbeeld een foto van een compleet andere situatie wordt gebruikt om te 'bewijzen' dat een andere bevolkingsgroep gisteren iets geheel anders heeft gedaan in een geheel andere stad.

Een recent voorbeeld is de foto van een tram die vervuild zou zijn door 'Klimaatspijbelaars' na een protestmars door Brussel. Volgens andere berichten zelfs in Den Haag.

Wie de moeite neemt de foto door een 'reverse image search'(klik) te halen ontdekt al snel dat het gaat om een tram die een aantal weken eerder was gebruikt voor het vervoeren van canavalsvierders in Oostende. De trambestuurder had al het afval dat hij op zijn tram vond na dat ritje verzameld en daar een foto van gemaakt. Lees hier (klik) het volledige verhaal.

Nog iets recenter zijn de beelden van een brandende Notre Dame waarin mensen blijkbaar 'een moslim' zien rondlopen in het gebouw. 'Dat is dus een terrorist die de kathedraal in brand heeft gestoken!' Wie de beelden écht bekijkt zonder zich te laten ophitsen ziet gewoon wie de man is: een brandweerman. Best knap, mensen die aan de hand van vage beelden kunnen zien of iemand naar een kerk of een moskee gaat.


(even klikken op de link in het bericht voor het filmpje in kwestie)

Helaas hebben onwaarschijnlijk veel mensen 'geen tijd' om een minuut lang na te denken maar wél om uren lang te lopen oreren dat 'het' (wat 'het' is wordt nooit helemaal duidelijk) allemaal de schuld is van links/rechts/moslims/de regering/hullie/zullie/de media.

Weet u een mogelijke oorzaak voor dit fenomeen?

Even een interessant schema tussendoor: is er een correlatie tussen gebruikte mediakanalen en politieke voorkeur?
(klikken=vergroten)

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

4 opmerkingen:

suske zei

Er wordt veel nepnieuws en haat verspreid via bepaalde linken op FB.
Hiervoor is er duidelijk een publiek die dat leuk vind om lezen of zien.
Waarom de mensen zulk nieuws opnemen is me ook niet geheel duidelijk. Wel doet dit me denken aan vroeger vooraleer er internet was. Dan roddelden de mensen thuis en op café. kwaad spreken bestond ook. Dus echt nieuw is het in feite niet.

די מריו zei

Nepnieuws is natuurlijk vervelend, maar ook nieuws heeft meerdere kanten. Vaak laat men 'echt' nieuws maar van één kant zien, dan is het 'niet volledig' nieuws. We interpreteren nieuws vaak naar onze eigen maatstaven en hoe het gebracht wordt.

Love as Always
di Mario

Rebbeltje ★ zei

Duidelijk geen eigen mening als ze klakkeloos delen...
En dan heb je het nog niet over de scheldtirades in de reacties pfffttt
Slaap wel

Lutje zei

dat nepnieuws, ik krijg het er van
mensen moeten eerst denken en dan praten
Een @->- voor jou.