Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, april 24, 2019

Economie: terug naar hoe het was?

In de decennia na de Tweede Wereldoorlog ging het bij ons in het Westen zeer goed met de economie. Kapitalisme was het wondermiddel! Mensen stroomden over van hoop en optimisme en wisten zich gevoed door de cijfers: de mogelijkheden voor bedrijven om te groeien leken onbegrensd, er was voor bijna iedereen werk en kopen op afbetaling werd de norm. Waarom tien jaar wachten met die luxe nieuwe TV als je die nu al kon kopen ook al had je het geld er eigenlijk niet voor?

Er gingen miljarden in infrastructuur en wederopbouw dus als je om werk verlegen zat kon je altijd wel in de bouw terecht. Al die miljarden werden onder meer gehaald bij de allerrijksten van de samenleving die belastingtarieven betaalden waar hedendaagse miljonairs van zouden rillen. Gek eigenlijk, want omdat hun voorgangers zo veel belasting betaalden hebben zij het nu zo goed.
Zouden mensen dan zo ondankbaar en egoïstisch zijn?

Als je vindt dat een deel van jouw belastinggeld mag worden gebruikt voor het onderhoud van scholen terwijl je zelf geen kinderen hebt, dan heet dat solidariteit.

Als je vindt dat jij niet hoeft te betalen voor de kinderen van een ander maar tegelijkertijd vindt dat anderen moeten meebetalen voor onderhoud aan autowegen die jij gebruikt, al hebben zij zelf geen auto, dan heet dat egoïsme.

Zo eenvoudig is dat.

Wat vindt u: moeten wij terug naar die jaren van voorspoed en de rijken in de samenleving weer hoog aanslaan of moet er een nieuw economisch systeem komen? Eentje die meer is gericht op de realiteit? Een realiteit waarin er veel meer mensen zijn dan ooit en veel meer werk dan ooit inmiddels is geautomatiseerd waardoor er steeds minder menselijke arbeidskrachten nodig zijn?

Moet dat nieuwe systeem vanuit de overheid komen die ons met boetes dwingt om minder te consumeren om de planeet te redden? Moet er misschien meer worden geconsumeerd om de industrieën die er nog zijn te redden? En waar moeten consumenten dat geld vandaan halen nu meer mensen dan ooit niet meer betaald krijgen dan het minimumloon en het voor bedrijven (en overheidsinstellingen!) heel normaal is om werklozen te laten werken in ruil voor 'gratis werkervaring'?

Gelukkig hebben Fokke & Sukke al nagedacht over een reddingsplan voor onze bedrijven:


Meer lezen? Mijn verhalenbundels/ In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

5 opmerkingen:

Walter zei

Nieuwe systemen...inderdaad, maar dan het liefst voor alles!

די מריו zei

Met elkaar en voor elkaar. We hoeven ook niet zoveel te verdienen als het niet zoveel kost.

Love As always
Di mario

John zei

Laten we eerst eens stoppen met het idee dat de economie alsmaar moet groeien. En ja, we moeten gewoon veel minder consumeren. Drastisch veel minder.

suske zei

Ik heb geen idee waarom de economie zou moeten blijven groeien.
Gewoon zorgen dat iedereen aan zijn of haar trekken komt is voor mij al voldoende.

rietepietz zei

Zodra het iets uitmaakt en /of oplost wat ik vind wil ik me daar het hoofd weleens over breken, in die tussentijd doe ik wat ik dénk dat goed is.