Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, juli 27, 2016

Een onafhankelijke nieuwsbron? Dát zou pas nieuws zijn!

Het valt niet mee om een onafhankelijke nieuwsbron te vinden. Daarom - wanneer ik ergens iets lees of hoor en het interesseert mij - zoek ik informatie bij andere bronnen. Vervolgens maak ik diverse afwegingen en trek ik mijn eigen conclusies. En ja, dat kost wat tijd en moeite. Maar ik heb dat er graag voor over. Niet alleen om mijn geliefde lezers en lezeressen gecontroleerd materiaal te bieden maar vooral voor mijzelf: ik wil graag weten hoe het zit. Behalve wanneer het mij niet interesseert.

Wat is nu zo'n afweging? Welnu: wanneer zowel De Telegraaf alsook De NRC een bericht publiceren maar beiden een andere groep 'de schuld' geven, ben ik geneigd om de mening van De Telegraaf voor kennisgeving aan te nemen. Deze krant draait namelijk vooral op sensatie. De meesten in Nederland houden van sensationeel nieuws en De Telegraaf is er vooral op gericht om advertentie-inkomsten binnen te halen. Dat geld wordt gestoken in dochterondernemingen als GeenStijl, een website waar 'nieuwsartikelen' in staan waarvoor De Telegraaf ter verantwoording zou worden geroepen.

Het recente Oekraïne-referendum is een voorbeeld van een reclame actie die het zieltogende GeenStijl van de ondergang heeft gered. Bij De NRC wordt binnengekomen geld vooral gebruikt voor het betalen van salarissen van échte journalisten in plaats van mensen als Jan Roos https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Roos_(columnist)
Voor mensen als de heer Roos staat het argument: 'Dat is zo want dat vind ik' gelijk aan 'gedegen journalistiek onderzoek'.

Over columniste Ebru Umar, haar onvrijwillige verblijf in Turkije en de reactie van Minister President Mark Rutte op het gebeuren schrijft de NRC: 'Premier opgelucht' en De Telegraaf: 'Rutte klaar met gelul'.

Verder ben ik bijvoorbeeld eerder geneigd de Dalai Lama te geloven dan Kim Jung-Il. Natuurlijk is ook Zijne Heiligheid niet onbevooroordeeld. Zo wordt al eeuwenlang zijn volk onderdrukt. Eerst door Tibetaanse monniken onder een strikt feodaal stelsel en later door Chinese overheersers. Maar Kim is gewoon een zwaar gestoorde dictator.

En u: gelooft u klakkeloos alles wat uw favoriete nieuwsmedium verkondigt en zo ja, waarom? Of zo nee, waarom niet? En wat doet u er aan?

=======================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.

8 opmerkingen:

Trees zei

Volgens mij bestaan die niet hoor...
Nee ik geloof niet alles, maar wel veel. Er zit overal wel een kern van waarheid in.
Maar ik moet je zeggen dat ik deze week nog maar een keer het nieuws op TV heb gezien.
Lees af en toe op internet het een en ander maar merk dat ik soms behoorlijk achter loop en aangezien het bijna allemaal ellende is wat je ziet of leest, maak ik me daar maar niet te druk om..

Mirjam Kakelbont zei

Ik kan me nog herinneren dat iemand tegen mij vertelde dat er iets was gebeurd. Dat had ze in de krant gelezen. Ik vroeg: "Geloof jij dan alles wat er in de krant staat?' Ja, dat deed ze dus en ze vond het maar stom dat ik twijfelde aan wat ik las.
GeenStijl bekijk ik niet. Mijn man heeft (omdat hij twee maanden kwaliteitsverlof van het werk had) een kortstondig abonnement op de Telegraaf genomen. Vind ik een vreselijke krant. Alleen de financiële pagina is goed (-:
Elk nieuws heeft twee gezichten. Het is maar waar de schrijver vindt dat hij staat. Zo zie ik het.

Renesmurf zei

Ik geloof niks en doe er ook niks aan. Men doet maar en het zal allemaal wel.
En de telegraaf houdt wel van de VVD. Ik niet.

Rebbeltje ★ zei

Regelmatig zeggen wij tegen elkaar (man en ik)wat een krant of alweer hetzelfde nieuws dus ander nieuws komt er nauwelijks haha
Snappie
Maar doen we er iets aan ?
Nee zeg ik dan hoofdschuddend
Iedereen moet zelf maar een mening vormen over wat ze wel of niet geloven.
Groetjes

John zei

Ik doe het op de zelfde manier. Ik trek iig alles in beginsel in twijfel. Veel media wordt gebruikt om te beïnvloeden.

Morgaine zei

Ik neem al het nieuws al jaren met een korrel zout, vooral wat politiek betreft etc, tenzij er beelden zijn, maar goed, dat is ook nog maar de vraag, is het echt recent?

Ter lering en vermaak, maar sad is het wel tegenwoordig, en ook hier, ik merk dat het weer echt zomer is voor mijzelf en kijk of hoor en zie minder nieuws, zo wel, is het op Fb omdat anderen delen.

Verder heb ik nu favo media, ja editie.nl vooral de onderwerpen die nergens over gaan, hahahaha Zoals wat in is op instagram, wat zou moeten.

En weet je nog Terrebel? De tijd dat geenstijl nog maar klein was ook? Eigenlijk toch wel gek dat ze zo groot zijn geworden in the end...

X

rietepietz zei

Tja, een "meer van hetzelfde" logje! Mag wel hoor maar ik verval niet graag in herhaling en acht mijn standpunt ondertussen wel bekend.

gerdaYD zei

Onafhankelijk pers? Ik vrees dat dit niet bestaat. Gelukkig is er het internet waarop je toch een heleboel andere meningen kan te weten komen, zoals jij dat doet met dit blog die telkens weer prangende vraagstukken ten berde bent zonder je mening echt op te dringen...