Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, mei 12, 2011

Motivatie

Gisteravond kwam buurvrouw Winonah nog gezellig gitaarspelen maar toch ging ik er aardig op tijd in...Wilde een beetje fit zijn voor een vergadering van een stichting waar ik toevallig ook af en toe wat voor doe. Inmiddels ben ik bestuurlijk verbonden aan (even denken...) drie...nee vier stichtingen.

Het voornaamste agenda-punt bij vergaderingen van stichtingen is meestal wel de financiën. De regering vindt dat veel stichtingen maar zichzelf moeten bedruipen en minimaliseert de subsidies. Terecht of niet is vaak een kwestie van persoonlijke smaak. Zo zijn er altijd wel discussies over wat nu precies "cultuur" is.

Moet de gemeente geld blijven uitgeven aan Koninginnedag "omdat dat deel is van de Nederlandse cultuur"? Zo ja, geldt dat dan ook voor bijvoorbeeld Carnaval?

Volgens de PVV is cultuur "een linkse hobby" en moet de overheid zo snel mogelijk stoppen met het subsidie verlenen aan culturele organisaties. Maar carnavalsverenigingen zijn óók culturele organisaties!

Wij gaan het zien in de Provincie Limburg waar de PVV nu mee-regeert. Eens even zien of deze beweging écht standvastig is en besluit het Limburgs carnaval af te schaffen.

Het groepje van Wilders en Brinkman en zo vindt ook dat het afgelopen moet zijn met het financieel steunen van andere landen. u kent het riedeltje "Eigen volk eerst!" Dat riepen NSB'ers ook graag, zo is mij verteld.

Eigenlijk dus niet zo verwonderlijk dan ook dat voor de ramen van de PVV-fractiekamer enige tijd twee exemplaren hingen van de zogeheten "Prinsenvlag", een vroegere Nederlandse vlag die door de Nederlandse volgers van Der Führer was geadopteerd als het ultieme symbool van hun zo geliefde nationaal-socialsime. Een PVV-dame ontkende het gisteren nog tijdens een radio-interview maar PVV's tweede man Hero Brinkman twitterde even daarna dat de vlaggen inmiddels waren verwijderd.

De PVV-aanhangers op Twitter waren opeens verrassend stil... De enkele PVV'er die wat zei vertelde er spijt van te hebben ooit PVV gestemd te hebben. Eén hele eenzame trouwe PVV-aanhanger sputterde nog wat:"Ja maar de Swastika was ook ooit een normaal en geaccepteerd symbool tot de Nazi's ermee aan de haal gingen." "Dat is nu precies het hele punt", antwoordde een PVV-basher. Waarna ook de laatste PVV-stemmer het hoofd liet zakken.

De PVV wil dus geen geld geven aan cultuur maar wél geld geven aan Israël. Met name voor de aanleg van een hogesnelheidstrein tussen Jerusalem en Tel Aviv. Ongetwijfeld bedoeld als goedmakertje na het debacle rond ritueel slachten: "Oeps, wij wilden ritueel slachten verbieden om Moslims te treiteren maar onze Joodse anonieme geldschieters vrienden doen óók aan ritueel slachten! Hoe kunnen we deze blunder goedmaken?"

De vraag is nu dus: Sinds wanneer is Israël een Nederlandse provincie? Eerder mocht Israël al als "Europees" land meedoen aan het Eurovisie Songfestival (en nu ook weer met Dana International als titelverdedig(st)er) dus dit is wellicht een opwaardering?

Het is natuurlijk ook wel heel erg wrang dat juist de PVV meer Joden in de trein wil hebben. (Bijzonder foute grap, ik weet't. Maar hullie zijn zelluf begonnen met huilie huilie doen!)

Maar als alle PVV'ers en hun aanhangers naar Israël willen gaan om persoonlijk de nieuwe spoorlijn te helpen bouwen, moedig ik dat natuurlijk van harte aan. Want als de aanleg van de Betuwelijn een indicatie is zijn wij voor ettelijke jaren van die lui af. En bovendien stijgt dan het gemiddeld IQ der aanwezige Nederlanders. Wat dan weer goed is voor de kenniseconomie. En roept de PVV zelf niet al jaren dat Nederland veel te vol is? Ruim anderhalf miljoen PVV-stemmers het land uit is dan toch een behoorlijke stap in de goede richting.

Niet alleen de PVV heeft dubieuze plannen; ook de VVD kan er wat van. Nu komt men met het voorstel van een cultuurloterij waarvan de opbrengst bedoeld is voor culturele instellingen en die de burgers die een lot kopen kans geeft op bijvoorbeeld vrijkaartjes voor een toneelvoorstelling.

Dan heb ik hier nog een ideetje voor de VVD, helemaal gratis ende voor niets: Wat te denken van een zorgloterij waarvan de opbrengst naar zorginstellingen gaat en mensen bijvoorbeeld een rollator kunnen winnen of een robotstofzuiger ter vervanging van de thuishulp?

Of misschien een TK-loterij waarbij de burgers door het kopen van loten het salaris betalen van de Tweede Kamerleden. Men kan dan bijvoorbeeld een Tweede Kamerlid winnen die voor een hele dag bijvoorbeeld kan worden ingezet als thuishulp. Of als vloerkleedje.

Of als prijs mag men een hele vergadering lang voorzitter zijn en onsympathieke kamerleden met een hamertik de mond snoeren! Misschien dat er dan mensen op het pluche gaan zitten die het niet voor het geld doen maar vanwege oprechte motivatie.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Clark Accord

(En nu even de lachspieren trainen in anticipatie op de reacties van anonieme PVV-aanhangers)9 opmerkingen:

Di Mario zei

Ik kan je op veel punten volgen... Maar PVV naar Israel sturen. Daar ben ik fel op tegen. Als ik op vakantie ga, wil ik ze natuurlijk niet tegenkomen en ik zit juist in de buurt van Tel Aviv. ;-)

Trouwens nog wranger krapje. Hiervoor hielp Duitsland bij de aanleg van de spoorlijn tussen Tel Aviv en Jerusalem. De rest bedenk je er zelf maar bij.

Love As Always
Di Mario

Di Mario zei

Maar de reacties van gisteren zijn wel weg?

Love As always
Di Mario

Leibele zei

Vrijdag de dertiende, gelukkig is die dag bijna voorbij.

Terrebel zei

Die van jou was de enige. En de enigste.

Redstar zei

Ik had gister een hele reactie ni mijn hoofd, tot ik het invoerveld zag...
Wat een drama bij Google..

Sjoerd zei

Waarom zou je het Limburgse carnaval afschaffen. Het is een particulier initiatief waar geen cent subsidie aan zit.

rob alberts zei

Kunnen wij samen een stichting opzetten voor deze loterijen?

Verontruste groet

Terrebel zei

@Sjoerd: ik vraag de PVV of die wellicht ook carnaval wil afschaffen omdat het cultuur is. Gemeentes kost het wel degelijk een hoop geld. Ik denk bijvoorbeeld niet dat al die schoonmaakploegen gratis werken. En wie betaalt bijvoorbeeld de extra politie op straat: de carnavalsverenigingen? Van mij mag carnaval trouwens blijven. Ik vraag mij gewoon af waarom de PVV cultuur wil afschaffen maar "de Nederlandse cultuur" wil behoude. Beetje tegenstrijdig.

@Rob: zo'n constructie bestaat al: via belastingen zorgen wij ervoor dat de overheid cultuur, zorg, onderwijs en wegen in stand kan houden. Ik vind dat een mooi systeem.

Anders zei

*zucht*