Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, januari 02, 2019

Wat is christelijk?

De beroemde filosoof Johan Cruijff merkte eens op dat hij niet in God geloofde: 'Wanneer spelers van beide voetbalteams op het veld ervan overtuigd zijn dat God aan hun kant staat en dat zou écht zo zijn, waarom eindigt dan niet elke wedstrijd in een gelijkspel?'

Best een goed punt van deze meneer die ook nog eens aardig kon voetballen. Het gebruik om een hogere macht aan te roepen wanneer je eens steun nodig hebt is zo oud als de mensheid. Meestal ging dat om de hulp van lokale goden zoals de god van de vijgenboom, de bosgod, de godin van het meer, et cetera. Praktisch want wil je veel vis vangen of een goede vijgenoogst dan babbel je met de verantwoordelijke.

Alle soorten steun die je wil vragen van slechts een god of godin lijkt mij persoonlijk wat veel gevraagd. Je bent tenslotte niet de enige die hulp verlangt en zelf alle hulp verwachten te krijgen is dus wat egoïstisch.

Trouwens: is het niet wat zelfzuchtig om de tegenstander op het voetbalveld de winst niet te gunnen? Sterker nog: is dat eigenlijk wel christelijk?

================================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

5 opmerkingen:

rietepietz zei

Ergens moet in de bijbel iets staan als "god helpt slechts hen die zichzelf helpen! Zo kan ik ook Godin zijn.

suske zei

Ik vraag me af wat Trump daarover denkt.

די מריו zei

Met een goede whiskey op kun je daar uren over blijven praten.

Love as always
Di mario

Walter zei

Kort en bondig! ;-)

gerdaYD zei

Goede morgen lieve Terrebel.
Het is inderdaad niet erg christelijk op jouw god te vertrouwen om de ander een nederlaag te bezorgen. Maar dit is niet het alleenrecht van het christenDOM, alle godsdiensten zijn in hetzelfde bedje ziek. En jammer genoeg wordt er voor gevochten, met alle miserie van dien.
Beter is het om helemaal in geen god te geloven en er voor de medemens te zijn. Mijn moto is: je vrijheid eindigt waar die van een ander begint. Laat iedereen dus in zijn waardigheid en misgun het licht in de ogen van een ander niet!