Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, september 14, 2016

Over ouders opvoeden

Natuurlijk kun je je kind straf geven wanneer hij of zij voor de zoveelste keer de voordeur keihard dicht slaat. Maar veel minder vermoeiend is het om hem of haar te leren dat niet te doen. Verreweg de eenvoudigste manier om dat te doen is door het goede voorbeeld te geven. Kinderen zijn namelijk van nature geneigd het gedrag van hun ouders (en buren en leraren, kortom 'volwassenen') als 'normaal' te beschouwen. Simpel gezegd: wat de ouders doen, doen de kinderen ook. Meestal dan. Kinderen vertellen dat zij iets niet mogen doen en tegelijkertijd het zelf wel doen is niet alleen hypocriet maar vooral verwarrend: 'Mama schreeuwt tegen mij dat ik niet mag schreeuwen.'; 'Als alcohol zo slecht is, waarom zuipt papa dan twee flessen wijn per dag?' 'Als mijn moeder de voordeur steeds hard dicht slaat, waarom moet ik die dan zachtjes achter mij dichttrekken?' En bovendien - ik blijf het herhalen - mensen (dus ook kinderen!) leren het meest wanneer niet slecht gedrag wordt bestraft maar wanneer goed gedrag wordt beloond.


In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.

8 opmerkingen:

rietepietz zei

Maar het éne kind is het andere niet, ik heb jaren gerookt als een schoorsteen en dat vonden m'n kinderen niet fijn, ze zijn daarom zélf nooit gaan roken, dus slecht voorbeeld doet soms goed volgen.
Wat vaak ook goed werkt is uitleg als aanvulling op goed voorbeeld, zo duwde onze zoon vaak de deur verder open met de voorwiel van z'n fiets waardoor de deur tegen de muur knalde. Pas toen daardoor het ruitje brak begreep hij dat hij dat beter niét meer kon doen. Het ruitje moest hij zelf uit z'n spaarpot betalen (jawel, straf, maar nuttig want ruitjes groeien niet vanzelf weer aan) met de aanbeveling dat als hij het z'n vader vriendelijk vroeg die het ruitje er misschien wel voor hem in wilde zetten.

Natasja zei

Mijn kinderen zijn zoals mijn vriend en mij, gewoon normaal, en daarom bijzonder😜

די מריו zei

Niets zonder uitleg. Maar goed voorbeeld is wel heel fijn voor die kinderen.

Love As Always
Di Mario

Renesmurf zei

Als ouders netjes opruimen en kinderen aansporen dat ook te doen, enzovoort...

Saralien zei

Waar ja. (Weet je ook hoe ik mijn man/hun vader moet opvoeden?! :-)

Rebbeltje ★ zei

Vind je voorbeelden erg goed en ja belonen werkt over het algemeen beter dan negatief op alles reageren.

Groetjes

es zei

Absoluut: imitatiegedrag bij (kleine) kinderen is groot. Dus: 'zoals de ouden zongen piepen de jongen' is een feit.
Vaak weten helaas die ouders zelf niet het goede voorbeeld te geven.
Sterker nog: ik zie regelmatig ouders met hun kinderen -met gevaar voor eigen leven- door het rode stoplicht rijden, of met een bakfiets vol koters kijkend op hun mobieltje fietsen, of ...
Zo gaat ie wel weer voor vandaag...

Morgaine zei

Je bent zelf het absolute voorbeeld en als jij als ouder het gewoon allemaal doet, het laten van dingen die kinderen niet zouden mogen, dan doen ze dat ook niet, maar als je het zelf wel blijft doen, tsjah.. duhhhhhh

Zelf als ik iets wilde veranderen dan keek ik eerst naar mijzelf, en dat is waar de meesten bang voor zijn, omdat ze ineens beseffen, dat wat het kind doet, jouw gedrag is, ik drink dus niet, toch drinkt mijn kind wel.... maar dat is ze pas gaan doen toen ze de deur uit was... dus?

X