Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

maandag, september 21, 2009

Autochtone hangouderen

"Sintels en andere verhalen" van Robert Holdstock (een verjaardagscadeautje) is boek nummer 24 van dit jaar en biedt de lezer verschillende SF-verhaaltjes en toekomst-scenario's. De geschetste beelden zijn niet allemaal even rooskleurig...

De toekomst van Silvio Berlusconi is vooralsnog zeer rooskleurig. Zo is het kritische Italiaanse TV-programma "Matrix" van de buis gehaald "om technische redenen." Dat het programma net bezig was met een item over persvrijheid in Italië en de premier (mede-) eigenaar is van diverse kranten en tv-stations heeft uiteraard niets te maken met deze onverwachte beslissing van het managament van de betreffende omroep.

Voor de Nederlandse markt heb ik een voorstel voor een nieuw TV-programma. Wat dacht U van: "TV-kijker zoekt goed programma"? Want zeg nu zelf: het huidig aanbod is toch vrij bedroevend.

Er zijn echter -wat mij betreft- een paar uitzonderingen. Neem bijvoorbeeld het nieuwe consumentenprogramma "Weet wat je koopt". Dat is een veelbelovend TV-programma en in wezen een aardige aanvulling op programma's als Kassa, Radar en Kieskeurig. Het gaat over de zin en onzin van reclames en producten.

Neem die hype over anti-bacteriële zeep en de onzin van anti-oxidanten. Er is één wezenlijk verschil tussen de handen wassen met gewone zeep en water enerzijds en de handen wassen met anti-bacteriële vloeibare/gel zeep anderzijds: Die laatste categorie is stukken duurder. Bovendien kan geen enkele zeepsoort voorkomen dat je een paar minuten na het wassen weer net zoveel bacteriën op je handen hebt als daarvoor. Behalve als je handen echt bijzonder vies waren natuurlijk...

Natuurlijk is het fijn dat de overheid ons op gevaren wijst en adviezen geeft ten gunste van onze gezondheid. Maar dat is niet hetzelfde als paniek zaaien en ons onze geliefde euro'tjes laten afnemen door schurkachtige schurken van het Groot-Kapitaal produkten te laten verkopen die niets meer doen dan de burger een vals gevoel van veiligheid geven. En de directeur van Unilever een nieuwe auto. Maar dat terzijde. Bovendien blijkt een teveel aan anti-oxidanten juist de kans op het krijgen van kanker te vergroten. Maar dat vertellen de reclamemakers en de overheid ons gemakshalve niet.

Anti-bacteriële zeep en anti-oxidanten werken net zo goed tegen de Mexicaanse griep en kanker als camera-toezicht tegen zelfmoord-terrorisme of een samenscholingsverbod tegen hangjongeren. Terwijl tegen hangouderen -vanuit overheidswege dan toch- niets wordt gedaan.

Nooit last gehad van hangouderen, zegt U? Niet intimiderend of gevaarlijk...? Laatst in de bus kreeg ik een klap op m'n rug met een wandelstok omdat ik blijkbaar niet snel genoeg voor hem opstond naar de zin van de hangoudere in kwestie...Ondanks m'n versleten heup en eigen wandelstok was ik al van zins op te staan voor het heerschap en gaf dat zelfs al aan met een hoofdknik. Toch vond hij het nodig mij te slaan. Echt waar gebeurd! Het tuig...Zou Blonde Geert ze durven aan te pakken, die autochtone hangouderen?

De link van vandaag is naar m'n verslagje van de afgelopen Londen-reis (tevens weblogstukje van gisteren!) van een afvaardiging van de Rocky Horror fanclub Nederland.


Geen opmerkingen: