Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

dinsdag, oktober 19, 2010

Privacy

Gisteravond beleefde ik een bijzonder boeiende en uitermate interessante avond. Wat er precies plaatsvond laat ik over aan des lezers fantasie. Er zijn namelijk zaken die ik graag privé houdt. Natuurlijk had ik ervoor kunnen kiezen om het onderwerp "gisteravond" niet eens te melden. Maar dat is lang niet zo leuk als mensen nieuwsgierig maken...;-)

Velen maken zich zorgen om hun privacy en ik ben daar geen uitzondering op. Zo ben ik nog steeds bezig om mijn zoon's vingerafdrukken terug te krijgen van de Staat Der Nederlanden. Via de ambtenaar die mijn zoon's ID-pas regelde heeft Vadertje Staat namelijk op onrechtmatige wijze mijn zoon's vingerafdrukken afgenomen en opgeslagen in een database. Op zich vind ik het al verdacht dat niemand mij kan vertellen waar die database zich bevindt.

Zo moet het papiertje met daarop de fysieke vingerafdrukken "ergens" zijn opgeslagen en zijn de vingerafdrukken ook op digitale wijze bewaard. Dit alles is in strijd met een uitspraak van het Europees Hooggerechtshof en met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De Nederlandse regering is dus bijzonder zwaar in overtreding. Maar ja, wie moet haar straffen?

Sommigen straffen zichzelf door op sociale netwerksites als Facebook en Hyves privé-informatie rond te laten slingeren. Ongelooflijk dat iemand die zegt op de privacy gesteld te zijn gewoon zijn of haar 06-nummer plaatst op een openbaar profiel! Om je eigen privacy te beschermen is er een heel simpele regel: Zet niet op Hyves of Facebook dingen die je niet ook in de kroeg zou bespreken. Je zegt het weliswaar alleen tegen vrienden maar willekeurige vreemden kunnen eenvoudig meeluisteren of meekijken naar de foto's die je laat zien.

Mensen kunnen wel Facebook de schuld geven van het doorgeven van hun privé-gegevens maar Facebook zou die gegevens niet hebben als de gebruikers die niet zelf zouden geven. Natuurlijk had Facebook het niet mogen doen. Maar dat staat hier buiten.

En ach: er zijn ruim 300 bedrijven en instellingen die beschikken over Uw privé-gegevens. Daarmee is het een leuk woordje geworden voor Scrabble, Galgje en de geschiedenisboeken...Privacy.


9 opmerkingen:

Roelien zei

Ja, behalve dat ik nu maar weer eens ernstig nadenk over het begrip privacy ben ik toch (en dat is in tegenstrijd) nieuwsgierig naar jouw leuke avond.

Saralien zei

Er is best veel te vinden over ene persoon als je alle bestanden gaat koppelen... alleen dat leuke avondje, dat zal je er dan weer juist niet in terugvinden. Wel goedom kritisch te blijven hoor. Als ik idd zie wat "de jeugd van tegenwoordig" allemaal op Hyves zet?!

Sjoerd zei

Ze mogen alles van me weten, alleen niet mijn pincode, en daar blijf ik bij. Ik heb niets te verbergen.

Di Mario zei

Gelukkig ben ik niet snel nieuwsgierig te maken. Dus... als jij niets zegt.. ook goed.

Bij mijn facebook kunnen alleen mijn vrienden wat zien. Niets vrienden van vrienden of openbaar. Dat gaat ze niets aan.

Love As Always
Di Mario

suske zei

zelfs aan vrienden toon ik niet alles.
Sommige dingen toon je alleen aan mensen die je vertrouwt en waarvan je weet dat ze het niet verder zullen "tonen".
Maan geen privacy is nu eenmaal in.

Renesmurf zei

Ik moest mijn gegevens geven toen ik een eigen domeinnaam wilde, en alles kwam zo op het internet te staan.
Erg bizar.

Privacie bestaat niet meer, maar we kunnen er wel zelf voor zorgen dat het zo beperkt mogelijk blijft.

LUC zei

En het wordt nog erger en erger Terrence ! Het spook van 1984 van Orwell komt altijd maar dichter en dichter !

John zei

Ik probeer zo min mogelijk informatie over mezelf te laten slingeren. Mijn pc is redelijk afgeschermt, en ik wantrouw elk nieuw idee wat overheden bedenken om zogenaamd meer veiligheid te scheppen. Meer veiligheid voor wie? Ik heb niets te verbergen, maar ze mogen het liefst niets van me weten.

Pasula zei

Echte privacy is er niet meer. Kijk alleen maar naar de OV-chip: er blijft bewaard waar je heen bent gereisd en op welk tijdstip en datum. Het zal me niks verbzaen als dit gebruikt gaat worden voor alibi's, alleen, je kunt ook iemand anders jouw OV-chip meegeven etc. Ach, niks is meer waterdicht.