Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, augustus 28, 2019

Bestaan racisten eigenlijk wel?

Racisten en narcisten zijn in minstens een opzicht hetzelfde type mens: zij zullen zelf nooit toegeven racist of narcist te zijn. Niet in het openbaar tenminste. Zo bekeken bestaan racisten en narcisten dus helemaal niet.

Mensen die met racisme en narcisme te maken hebben beelden zich dus maar wat in. Toch? Nou nee, want racisme en narcisme bestaan wel degelijk.

Over narcisme kan ik wel een boekje open doen maar in dit stukje wil ik even racisme uitlichten. Wat is dat eigenlijk? Racisme is het idee dat mensen van een ander ras dan het eigen minderwaardig zijn. Op Wikipedia (klik) vindt u een uitgebreidere definitie. Klein probleem bij deze gedachtegang: er is maar een ras mensen en dat is het mensenras. Welke groep mensen een 'ras' is is ook voortdurend onderhevig aan het tijdsgewricht. Voorbeeld is het gegeven dat tot in de jaren zestig van de vorige eeuw in Amerika zelfs 'de Ieren' als apart ras werden gezien. Als er écht verschillende rassen waren zou daar consensus over zijn en zou de definitie van welke groep mensen wel en welke groepen mensen niet 'een ras' is niet veranderen wanneer de mode van de dag dat dicteert.

Zo sprak een vroegere buurvrouw schande van 'die roetmoppen' 'die te lui zijn om te werken en onze baantjes en dochters inpikken!' Zij doelde op de duizenden mensen die naar Nederland kwamen na de onafhankelijkheid van Suriname. Dat het inmiddels mode was om diezelfde beschuldiging te leggen bij 'die k*tmarokkanen!' deerde haar niet. Aardig om te merken dat ook mensen van Surinaamse komaf inmiddels meedoen met de hype om hun eigen ongeluk toe te wijzen aan mensen uit andere landen of van een andere religie. Maar dat terzijde.

De volgende generatie Nederlanders zal ongetwijfeld een nieuwe zondebok vinden en zo gaat dat al duizenden jaren. Heel normaal. Net als racisme. Blijkbaar voelen mensen zich veilig bij een groep die een andere groep de schuld geeft van hun ontevredenheid. Ook in Nederland en België zijn er een paar van die groepjes:

Zij noemen zich 'beschermers van de Nederlandse taal en cultuur' en noemen zich Sons of Odin, Brass Knuckles Brotherhood en Dutch Self Defence Army. https://kafka.nl/extreemrechts-en-het-anti-vluchtelingen-verzet/ Durft iemand hen te vertellen dat dat geen Nederlandse namen zijn?

Opvallend is de slechte kennis van de Nederlandse taal bij deze lieden en aanhangers van politici die trots zijn op het feit dat zij in Nederland zijn geboren. Alsof geboren worden een prestatie is die zij na jarenlang keihard werken hebben geleverd. Kijkt u voor de gein eens op Facebook en Twitter en in de commentaarsectie van De Telegraaf om te lezen over mensen die klagen dat buitenlanders 'geeneens goet hollants kenne sgrijve!'

'Alle buitenlanders zijn stom!' Ongetwijfeld is die bewering waar voor enkele buitenlanders maar ik betwijfel dat er buiten Nederland en België geen mensen te vinden zijn die niet kunnen praten. 'Stom' betekent namelijk 'niet kunnen praten'. Mensen die een hekel hebben aan alle buitenlanders behalve hun favoriete Marokkaanse voetballer, hun Thaise masseuse, hun Koreaanse laptop, hun Turkse buurvrouw, hun Poolse schilder, hun favoriete Amerikaanse president, hun Duitse auto, hun Surinaamse schoonmaakster, hun Chinese mobieltje, hun Vietnamese loempia, hun Zweedse woonwarenhuis, hun Franse wijn, hun Belgisch bier, hun IJslandse bankrekening, hun Spaanse vakantie, hun Griekse vakantie adres, hun Russische wodka, hun Portugese worst, hun Italiaanse ham, hun Engelse vrienden en hun Canadese bevrijders noem ik trouwens dom.

Een persoonlijkheidstrekje aan iemand toewijzen uitsluitend omdat die persoon een andere kleur huid heeft dan jijzelf is eenvoudigweg racisme. Er op wijzen dat iemand er anders uitziet dan jijzelf is het aangeven van een feit. Voorbeeld:

'Het heeft geen zin om het die negerin te vragen want die is toch te dom om jouw vraag te snappen.' is racisme.

'Dan moet je bij die dame van personeelszaken zijn. Je weet wel, eh... hoe heet ze ook alweer?' -'Je bedoelt die donkere dame?' Is dat dan ook racisme? Nee, gewoon praktisch. Ik doe er ook niet moeilijk over wanneer mensen zich mijn naam niet snel herinneren maar dat er een lichtje opgaat bij 'O, je bedoelt die kleine!?'

Welke groep krijgt in Nederland als volgende De Zwarte Piet (...) toebedeeld? Mij zou het niet verbazen als binnenkort 'De Journalisten' als 'ras' zouden worden gezien. Op welke groep gokt u?Meer lezen? Mijn verhalenbundels

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

7 opmerkingen:

suske zei

Het is soms moeilijk om geen racist te zijn. Iedereen bekijkt de anderen op hun uiterlijk vertoon. Ikzelf heb enkele vooroordelen moeten overboord gooien toen ik in de nabijheid van het stationsplein aan de slag ging. Daar is het een waaier van rassen en religies. Ik heb geleerd daar doorheen te kijken. Toch sluimert er nu en dan iets.
Ik kan natuurlijk hier schrijven dat ik een afrikaanse man de hand geschud heeft en zijn dochtertje H5. Wat ik dus ook deed maar dit terzijde.

די מריו zei

Ik denk je gaat hier toch niet beweren dat racisten niet bestaan. Ik heb vandaag net een heel betoog erover gehouden tegenover Y en S. Ook het verschil tussen racisme en plagen is wel mooi om uit te leggen. Wanneer is plagen nou pesten en pesten nou racisme.

love As Always
Di Mario

rietepietz zei

En dan vergeet je nog alle allochtone groeperingen die in Nederland wonen en partners afwijzen die niet dezelfde achtergrond hebben en ook mensen weren uit hun sociale omgeving, zoals ooit mijn kleinzoon de onder bedreiging de toegang geweigerd werd in een discotheek omdat hij duidelijk geen Pakistaan was.

Lutje zei

volgens mij zijn er echte racisten, dat kan niet anders...
Een @->- voor jou.

Deh Haagh zei

Mooi geschreven!

Morgaine zei

Vergeet niet.. dat men ook onder elkaar, van dezelfde afkomst elkaar eventueel schanderen.. zoals... jij bent katholiek? Dan mag je echt niet met mijn gereformeerde dochter of zoon verder... verkeerde kerk... ook al ben je in hetzelfde dorp geboren, ben je beiden van dezelfde kleur, nou ja, you catch my drift.

Ze zijn er, en heel eerlijk? Het draait hier om aanpassen en ik zit nu met afrikanen op 3 hoog die overal scheit aan hebben en gewoon doen... en de instanties zelfs politie tegen mij zeggen... 'oh maar dat kijken we even aan....' Waar ik hier in het verleden dreigingen kreeg dat er arrestaties zouden komen of boetes zelf, nee ammehoela!

Maar dat terzijde... ik ben tolerant, conform de regels en wetten, die er niet voor niets zijn... dacht ik...

X

Rebbeltje ★ zei

Het zal moeilijk worden om alle mensen op een lijn te krijgen...zover ik weet ben ik niet racisties maar ook daar zullen de meningen over verschillen.
Mensen ik hou van mensen, welke achtergrond, religie of uiterlijk dan ook
Fijne week