Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, oktober 04, 2017

Een feit is geen gegeven

Staatssecretaris Mansveld mat met twee maten (zoals vrijwel elke politicus. Maar dat terzijde) want zij wilde de zogeheten Romeinse Kaars en Baby pijltjes met Oud en Nieuw verbieden  'want ooit raakte eens iemand licht gewond door dat vuurwerk en dus is het potentieel levensgevaarlijk'. Anderzijds wil zij de taxi markt volledig vrij geven. Terwijl het honderd procent zeker is dat taxichauffeurs 'goed' zijn voor enkele doden per jaar. Niet alleen door hun vaak roekeloze rijgedrag maar ook omdat zij een klant die zij niet aardig vinden wel eens onheus bejegenen: de klant wilde niet opgelicht worden en te veel betalen voor de rit. De keurig met licentie rondrijdende chauffeur vond dat de klant niet zo moest zeuren. En sloeg'em dus maar dood (klik). Om daarna 'huilie huilie' te gaan doen voor het feit dat hij op zijn wangedrag is aangesproken door politie en Justitie.

Mevrouw Mansveld was vooral in het nieuws door het bewust onjuist informeren van de Tweede Kamer (en dus het volk) omtrent de Fyra-affaire. Als burgers dat doen heet dat 'liegen'. Het is een GEGEVEN dat mevrouw Mansveld de Kamer van onjuiste en onvolledige informatie heeft voorzien. Het is een FEIT dat wij dat 'liegen' noemen.

Noem eens één feitelijk iets dat niet goed is waar aantoonbaar 'de buitenlanders' de schuld van zijn. 'Nou, mijn Poolse buren zijn nogal asociaal.' Kan zijn. Maar is dat omdat zij in Polen zijn geboren of komt dat omdat zij asociale mensen zijn? Het is een FEIT dat zij uit Polen komen maar een GEGEVEN dat zij zich in de ogen van anderen asociaal gedragen. Een groot verschil.

De woorden 'feit' en 'gegeven' worden vaak met elkaar verward. Daarom een eenvoudiger voorbeeld:
Het is een FEIT dat er op grote afstand van de Aarde een rotsblok rondzweeft. Het is een GEGEVEN dat dat de dwergplaneet Pluto is. Toch werd het nog niet zo lang geleden als FEIT beschouwd dat er negen planeten in ons zonnestelsel waren en dat Pluto daar één van is.
'Arme Pluto...'

Fout. Dat was dus een GEGEVEN. Kortom: een gegeven is veranderlijk, een feit is dat niet.

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

5 opmerkingen:

Mirjam Kakelbont zei

Je zou over Hennis hetzelfde kunnen zeggen. Die heeft ook gelogen en nog wel tegen de nabestaanden van de militairen die om het leven gekomen zijn. Dat vind ik pas erg.
Ik denk dat veel mensen elkaar napraten. Als je de reacties op fb leest, dan is het over het algemeen één grote brei die feiten en gegevens niet uit elkaar kunnen houden. Of het niet willen...
Diervriendelijke groet.

די מריו zei

Het is niet altijd makkelijk om gegevens en feiten uit elkaar te houden. Natuurlijk helpt logisch nadenken nog weleens.

Love As Always
Di Mario

John zei

Tja, veel politici zijn geen knip voor de neus waard. En spreek ze maar eens aan op hun wangedrag....

Morgaine zei

Zelfs feiten kunnen veranderen als er weer nieuwe historische data wordt gevonden en opgegraven ;-)

X

Rebbeltje ★ zei

Een weetje :)