Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

dinsdag, juli 09, 2013

Steken

Vandaag leerde de psycholoog mij om mijn gedachten te ordenen en rust in mijn hoofd te krijgen. Even een paar maandjes oefenen en dan moet het lukken...;-)

Gisteren beleefden wij een kleine reünie van de mensen die vrijwel elk jaar met elkaar naar Tsjechië gaan op Wintersportvakantie. Mensen blijken er anders uit te zien wanneer zij geen skijack dragen! Het was erg gezellig en de niet-biologische kip en de frietjes smaakten goed. Misschien niet erg gezond maar voor een keertje moet het kunnen...

Een collega van mij leefde (en leeft!) erg gezond: zij liep en fietste veel en lette goed op haar voeding. Niets anders kwam er bij haar binnen dan biologisch dynamische produkten! Het liefst rechtstreeks van de boer. Op een dag had ik iets nodig wat in haar bureaula zat. En daar trof ik ook een pak kaasstengels aan. Het huismerk van een supermarkt. Dus met extra kleur- , geur- , en smaakstoffen. Zo netjes hield zij zich dus niet aan haar zelfopgelegde voedselvoorschriften die zij ook anderen graag oplegde. Ik vind dat gedrag niet verwerpelijk maar eerder vertederend. Bijna schattig dat dat soort mensen zichzelf ziet als filantroop wanneer zij anderen vertellen hoe zij moeten leven!                                                                                                              
PostNL ziet zichzelf als filantropische instelling 'want wij helpen arbeidsongeschikten aan werk'. Dat zij gehandicapten hetzelfde werk laten doen als de niet-gehandicapten die zij daarvoor ontslagen hebben en bovendien die gehandicapten nauwelijks hoeven te betalen doet uiteraard niet ter zake. Nee, het gaat erom dat die arme mensen zich nuttig kunnen voelen want nu hebben zij tenminste werk!

Overigens heeft het grootste postbezorgingsbedrijf van Nederland nóg een manier bedacht om te bezuinigen: stoppen met het bezorgen van post! Persoonlijk denk ik dat een bakker die stopt met brood verkopen en voortaan uitsluitend geld vraagt voor het verspreiden van de lucht van versgebakken brood geen lang leven beschoren zal zijn. Maar goed, ik zal het wel mis hebben en de marketingmensen van PostNL zijn ongetwijfeld naar school geweest. En blijkbaar is hen toen nooit verteld dat de slavernij al een tijdje geleden is afgeschaft.

Gek. Vroeger heette zo'n actie van PostNL (wat een rot naam trouwens) dwangarbeid en bestonden daar wetten tegen. Overigens: Albert Heijn heeft al bij het ministerie aangeklopt om mensen aan te nemen die nu ontslagen worden bij de sociale werkplaatsen. Gehandicapten mogen namelijk onder het minimumloon worden uitbetaald en blijkbaar hoeven gehandicapte kassadames minder huur te betalen dan 'gezonde' mensen.'

Goed bezig hoor! En ja, niet elke beloning is in geld uit te drukken. Sowieso is geld een achterhaald concept. Tijd voor een eerlijker systeem. Laat economen en beleidsmakers dáár eens tijd en energie in steken.

4 opmerkingen:

Di Mario zei

Het is toch erg dat die grote bedrijven op die manier nog meer winst proberen binnen te halen. Maar het probleem is... bijna alle bedrijven doen het.

Love As always
Di Mario

Ollie zei

Waar gaan we in hemelsnaam naar toe ??? :-( Geldwolven zijn het !

gerdaYD zei

Wow, zit het zo in elkaar? Goed dat jij ons even de ogen opende lieve Terrebel! Als al die mistoestanden blijven duren, dan zal er van wat rust in je hoofd, ook al doet de psycholoog nog zo zijn best met je, niet veel in huis komen...

Sjoerd zei

Lean en Mean, noemen ze dit systeem. Uitkleden tot op het bot.