Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, februari 09, 2011

Doorzettingsvermogen

Boek nummer twee van dit jaar is "Leven van een euro per dag" (Eerder uitgebracht onder de titel "Leven van een Habbekrats") van Kath Kelly.

Zoals de titel al doet vermoeden gaat het om iemand (in dit geval een vrouw uit het Engelse Bristol) die leeft van...een euro per dag. Dit doet zij na een weddenschap met vrienden.

Gaandeweg komt zij erachter dat het mogelijk is om (na je vaste lasten) te leven van 365 euro (in haar geval Pond, maar die stond indertijd ongeveer 1 op 1) per jaar.

Zij leest en internet in de bibliohteek, loopt gallerie-openingen af voor de gratis hapjes en drankjes en doet aan kledingruil. Zij plukt bramen langs de snelweg en koopt supermarkt-voedsel vrijwel uitsluitend wanneer het spul voorbij de uiterst houdbare datum is.

Inspirerend maar mij gaat het iets te ver. Bovendien heeft zij geen kinderen en geen partner. Ik denk dat het dan wat lastiger is vol te houden om te leven van een euro per dag.

Sinds november leven mijn zoon en ik van ongeveer vier euro per dag. Dat is voor de boodschappen, vervoer, kleding, verzorging en hobbies. En nee, het gaat niet om een weddenschap of zo.

Ook inspirerend blijkt het programma "The Buried Life". Vier Canadeze jongens besluiten de rest van hun leven te doen alsof het elke dag hun laatste kan zijn en hebben een lijst van dingen die ze nog gedaan willen hebben voordat ze dood zijn. Zo kwamen ze in een getto terecht in East-L.A. om mee te doen aan een westrijd "Krumping", een soort van straatdans.

Probleem: zij zijn de enige blanken in de wijde omgeving en ervaren daar hinder van. Ze worden met de nek aangekeken en zelfs bedreigd. Toch zetten ze door, vinden een dansleraar en trainen zich helemaal suf voor de grote danswedstrijd. Die ze winnen. En daarmee ook het respect van de lokale bevolking.

En passant helpen zij een lokale jongeman om diens droom waar te maken; Toen hij als crimineel in de cel zat bleef zijn oma in hem geloven. Hij vond dat zo geweldig dat hij zichzelf en zijn oma beloofde voortaan op het rechte pad te blijven en zijn geld te verdienen met het maken van muziek. Het allerliefst wilde hij dat zijn oma een liedje van hem op de radio zou horen zodat zij zou weten dat het hem gelukt was iets te maken van zijn leven.

De jongens van The Buried Life kregen het -niet zonder slag of stoot maar toch- voor elkaar en samen met de jongen en diens oma zaten ze naar een oude tafelradio te luisteren waar een groot station zijn liedje liet horen.

Daarmee bewijzend dat vrijwel alles mogelijk is met hard werken en doorzettingsvermogen.


12 opmerkingen:

Sjoerd zei

Een euro per dag, ik moet er niet aan denken...

Mededeler zei

Het is belachelijk om te zien hoe makkelijk veel mensen veel geld uitgeven aan luxe-artikelen (tv, i-pad/pod/pho, snacks), terwijl daarnaast zo veel mensen van weinig moeten rondkomen.

Door zei

Die vier euro per dag, is dat alleen eten?

Di Mario zei

Ik vind dat laatste verhaal mooier. Hoewel die wel duurder zal zijn dan een euro per dag.

Love As Always
Di Mario

plukdedagsandra zei

Ik lees jouw blog graag, net om dit soort berichten...
Moeten of willen is iets anders.
Ik kan ook leven met vele minder (en ik heb heel veel), maar kinderen, tieners, ...het is een ander leven...
Om het te zeggen met de woorden van een vrouw die ik graag zie hoewel ik haar nog nooit heb mogen ontmoeten:
"Droom alsof je eeuwig zal leven, maar leef alsof je vandaag zal sterven."
en
"Less is more": ééntje van mij (en nog waarschijnlijk vele anderen).

Slaapwel, Sandra.

curieuzeneuzemosterdpot zei

je hebt inderdaad niet veel nodig om te overleven, maar € 1,00/dag lijkt me héél erg weinig?

tenzij je op kosten van een ander leeft???

zoals;
onze auto is bijzonder zuinig!
hij verbruikt nl NUL liter benzine!!!

tja .. 't is dan ook ne diesel? :-))

Renesmurf zei

Je kan jezelf wel van alles voornemen, maar als het niet lukt is dat niet altijd je eigen schuld.
Een mens heeft soms ook wat geluk nodig in het leven, en dat is niet altijd voor handen.

Ollie zei

Soms heeft iemand in 't leven veel geluk !
En sommigen mogen alles proberen maar...

Chantal zei

boek meteen op mijn verlanglijstje gezet... thanks voor de tip

Roelien zei

Oei dat is echt weinig, 1 euro of 4 euro.
Ik ben wel heel bewust minder geld aan het uitgeven, omdat ik simpelweg niet alles nodig heb (zoals Sandra zegt: less is more) en simpelweg milieubewuster wil leven (geen vaatwasser of droger, geen dure gadgets, geen dingen vervangen die niet kapot zijn), maar 4 euro...ik laat dit even op me inwerken.

PS. Discipline is ongelooflijk krachtig, gelukkig heb ik daar ook veel van.

Redstar zei

Ik denk dat als de nood aan de man is je dit makkelijk kunt. Het is altijd nog een euro per dag meer als helemaal niets hebben.

Fokkio zei

Beide klinken als hele interessante boeken.