Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

maandag, oktober 20, 2014

Iemand kennen

Een vriend van mij ligt op sterven. Nu ja, vriend...een bevriende collega in feite. Maar wanneer is iemand een vriend? Volgens Amerikaanse (en Facebook-) maatstaven is dat iemand die je kent van naam en gezicht. Persoonlijk denk ik dat het iemand is van wie je wederzijds weet dat je zelfs bij nacht en ontij bij elkaar kan aankomen om hulp, op wat voor gebied dan ook.

Afgelopen weekend liep ik rond op het Roots in the Woods Festival in Apeldoorn. Ik kwam er oude bekenden tegen en maakte er nieuwe vrienden. Altijd leuk!

Minder leuk is dat ik mijn verdiensten 'mag' verrekenen met mijn bijstandsuitkering. Enerzijds wil de overheid dat werklozen gaan werken, al is het maar in deeltijd. Anderzijds eist de overheid dat je alle verdiensten direct weer inlevert. Ik noem dat niet echt stimulerend en zelfs niet erg positief. Ik wend mij tot afleiding in de vorm van leuke dingen doen en mediteren en zo om maar niet kwaad te worden op de idioten die deze volslagen stupide regelgeving bedacht hebben.

Een week geleden probeerde ik een experiment waarover ik las in een zelfhulpboek dat gaat over het visualiseren van doelen. De oefening was: 'Stel je voor dat je op dag auto's ziet in de kleur zonsondergang beige en op dag twee concentreer je je op een paarse veer.' Ik vond dat wat typisch maar ben altijd wel in voor een experimentje of twee en deed dus mee.  http://the-positivity-project.com/2014/01/e-squared-experiment-2-the-volkswagen-jetta-principle/ Gevolg? Ik spotte twee auto's in de betreffende kleur en de buurvrouw kwam langs terwijl zij een broek droeg in die kleur! De volgende dag vond ik bij het opruimen in huis...een paarse veer! Geinig, niet? De oefening is natuurlijk: 'Als je iets wilt zien, dan zul je dat ook.'

Daarom zien zoveel mensen beren op de weg. Of wel: zij zien gevaren waar die niet zijn. Anderen zien weer constant het positieve in anderen en alleen die nieuwsberichten die relateren aan onze interesses vallen ons op. En gelukkig maar eigenlijk want je zou helemaal gek worden als je alles wat je zou zien of ervaren bewust zou meemaken!

Althans, dat is mijn mening, mijn eigen oordeel.

Mensen oordelen vaak nogal snel en soms verbaas ik mij hardop over de reacties op de filmpjes die ik maakte voor Volg de Baas op Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCGs2PY2VzbDoWXswmtwJfpA 
Wat mensen al niet denken over mij te weten na het zien van een paar minuutjes acteerwerk!

Toegegeven: het zijn vooral 12- en 13-jarige scholieren die blijkbaar denken dat alles wat je ziet echt is en nog niet weten dat je iemand toch wat langer gezien, gelezen en gehoord moet hebben voordat je je écht een oordeel kunt vormen.

Maar één van die kinderen heb ik weten op te sporen en een taakstraf kunnen laten opleggen. Tegen anderen bleef ik in het geweer komen. Uiteindelijk was het - na een paar weken al - niet meer 'cool' om mensen die je niet kent uit te schelden, te beledigen, kanker toe te wensen of dood te wensen. En dat vind ik dan weer cool.

Ook cool vond ik altijd Ad Visser.

Ad Visser kennen de iets oudere Nederlanders onder u wellicht nog als presentator van het ooit langst lopende muziekprogramma ter wereld: AVRO's TOPPOP (Yeah!). Maar kende u hem eigenlijk al als muzikant?5 opmerkingen:

די מריו zei

Vriendschap is een illusie, vriendschap is een droom. En zo is het misschien wel. Ik heb diverse soorten vrienden, maar in geval van nood bel ik familie. Het is mooi als die ook een soort van vriend voor je kan zijn.

Propaganda is natuurlijk ook gebaseerd op dingen van als we het maar hard roepen, zul jij het wel zien. Kijk maar bij meneer Wilders, als je maar hard roept dat alle zwarten (behalve zwarte piet uiteraard) slecht zijn, zul je ook zien dat alle slechte dingen door zwarte worden gedaan. Eventueel hebben zijn het zwarte met een blanke huid.

owh volg de baas... ik heb het al zolang niet gezien. Misschien nadat ik hier klaar ben met reageren. Want die Chick.. die kan ik wel even zien voordat ik ga slapen.

Ad Visser.. laten we het zo zeggen. Ik word er niet warm of cool van.

Love As Always
Di Mario

gerdaYD zei

Eerst en vooral: sterkte met het verdriet om je vriend lieve Terrebel, ook voor de nabestaanden die het nu wel heel moeilijk zullen hebben...
En wat ik over vrienden denk?

Vrienden zijn als bomen
Ze wachten tot je nog eens langs
komt en ze zijn
onverstoorbaar als je wegblijft

Ook na maanden afwezigheid
kan je de draad gewoon weer
opnemen omdat ondertussen
niets werd afgebroken

Vrienden zijn als bomen op een
goede afstand van elkaar geplant
zo moeten ze
elkaar niets betwisten, ze kennen
ook geen afgunst, maar nodigen
wel elkaar uit
"Hoger" te groeien.

Vrienden zijn als bomen en
bomen buigen niet maar ze
wuiven.
© Namaste

francky spruytte zei

Ad visser ken ik al lang van in de jaren 1970 met Toppop en zo weet ik welke muziek hij prefereert. Niet mijn ding eerlijk gezegd.

Schelden is schering en inslag op het internet. Een taakstraf mag best van mij.

Vrienden komen en gaan maar bij echte vrienden kan je na elkaar jaren niet gezien te hebben de draad weer oppikken.

Anoniem zei

Sterkte met het trieste bericht Ter.
Echte vrienden hoeven geen benoeming, die zijn er gewoon altijd, geven vertrouwen en verwachten niets. Vice versa :)

John zei

Ik heb een andere definitie van vriendschap dan de Amerikanen en Facebook. Of elk ander sociaal netwerk.
Na nu blijkt is een nicht van me een echte vriend. Ja dat kan ook nog. Dat familie vriend is. :)