Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, december 13, 2017

Denkkracht

Steeds meer mensen zijn (over)gevoelig voor straling. Zij blijken beter te slapen uit de buurt van een zendmast en wanneer de telefoon/internet modem in huis is uitgeschakeld. Inderdaad is er een verandering te zien in hersengolfactiviteit wanneer iemand die daar gevoelig voor is bij een stralingsbron slaapt. Die bepaalde hersenactiviteit is afwezig wanneer diezelfde persoon in een tentje op de Veluwe slaapt. Duidelijk dus dat mensen daadwerkelijk worden beïnvloed door straling. Ook wanneer die straling denkbeeldig is! Mensen die gevoelig zijn voor straling (en nee, ik denk niet dat zij liegen) sliepen in laboratorium omstandigheden als een roosje. Behalve wanneer de onderzoekers een modem in het zicht plaatsten. Toen sliepen de proefpersonen beduidend slechter. 'Closed and shut case' zou je zeggen. Voldoende bewijs dat straling de slaap negatief beïnvloed.

Behalve dan dat het modem in het laboratorium niet was aangesloten en er dus geen sprake kon zijn van stralingsemissie.

Zelfs dénken dat wij ergens last van hebben kan er toe leiden dat wij ergens last van hebben. Denk aan de Amerikanen die denken dat uitsluitend moslims aanslagen plegen. Cijfers tonen aan dat in de afgelopen 20 jaar meer aanslagen op Amerikaanse bodem werden gepleegd door joden dan door moslims. Mensen in Nederland denken last te hebben van moskeeën maar als je dan vraagt of er één in de buurt is (in de hele provincie Zeeland zijn er precies vier) beginnen ze te stamelen:  'Ja eh... nou eh... Maar Wilders zei dat... eh... ' -'Dus als Geert zegt dat je ergens last van hebt dan heb je daar last van, zelfs wanneer je nadenkt en ontdekt dat je er géén last van hebt?' 'Precies!'

Politici en marketeers weten dat je mensen van alles kunt aanpraten: angsten maar ook diensten en producten die mensen helemaal niet nodig hebben. Er zijn zelfs mensen die voor de schadeverzekering van hun mobieltje €7 per maand betalen. Onzin natuurlijk want het mobieltje is al verzekerd onder de inboedel verzekering. Die mensen gooien dus €84 per jaar gewoon weg. Zonde, toch?

Deze gedachtegang biedt ook perspectief voor de wapenwedloop: tegenstanders hoeven maar te dénken dat je over massa vernietigingswapens beschikt en ze zijn al te bang om je aan te vallen. Bedenk eens hoeveel miljarden dollars, euro's en roebels dan uitgegeven kunnen worden aan écht nuttige projecten!?

Onderwijs bijvoorbeeld. Om mensen weer zelfstandig te leren nadenken.
De zaken in ander perspectief zien kan al veel doen met onze gevoelens er over.

Ik denk dat onze geest tot veel meer in staat is dan wij tot nu toe hebben aangenomen: wij kunnen ons letterlijk ziek denken. Het goede nieuws is: wij kunnen ons letterlijk beter denken! Tot op zekere hoogte natuurlijk want ik denk niet dat je door een ongeluk verloren arm aangroeit door er alleen maar positief over te denken. Wel denk ik dat je prettiger leeft wanneer je bedenkt wat je nog wel kan met je handicap in plaats van je te richten op wat je niet meer kan door je handicap.

En u: gelooft u in de kracht van positief denken?

=============================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

7 opmerkingen:

francky spruytte zei

Het valt op hoe makkelijke je mensen kunt imponeren.
Of het onderwijs echt in staat is mensen te leren nadenken over vanalles en nog wat trek ik in twijfel. Meestal krijg je de opinie van één leerkracht te verwerken. En jongeren zijn nog niet in staat zijn mening te onderzoeken, laat staan te bekritiseren.

די מריו zei

ja natuurlijk kun je door positief denken veel verder komen. Dat is iets wat iedereen zich moet beseffen want dan kan ik me toch niet voorstellen dat je niet positief gaat denken.

Love As Alwyas
Di Mario

Lutje zei

interessant om te lezen!
Een @->- voor jou.

John zei

Ik weet zeker dat positief denken bijdraagt aan je gezondheid en/of verbetering daarvan. Daarmee, is het toch dat ik weer loop en sport en alles doe wat ik doe.
Overigens neemt het niet weg dat ik af en toe depressief ben, maar dat is weer wat anders.

gerdaYD zei

Zeker geloof ik in de kracht van het positief denken. Niet dat je daardoor geneest, maar het maakt je leven een stuk gemakkelijker.
Heel interessant log lieve Terrebel dat je doet nadenken over de kracht van de suggestie!

rietepietz zei

Je hebt het over het placebo effect , dat bestaat al is niet iedereen er even gevoelig voor, de hypochonder zeker wél. Positief denken is eigenlijk een beetje de kop in het zand steken en de feiten ontkennen. Van mij mag je maar ik ben liever wat pessimistisch, dan heb je tenminste af en toe óók nog eens een meevallen, al die positiviteit levert eigenlijk alleen maar regelmatig tegenvallers op.

Mirjam Kakelbont zei

Als je je ziek kunt denken, kun je je dan ook beter denken? Ik denk dat het eerste gemakkelijker is dan het tweede. Maar het blijft het proberen waard!
In de medische wetenschap wordt niet voor niets dubbel blind getest...
Fijn weekend.