Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, oktober 08, 2014

Tijden veranderen

Al een paar dagen geeft de agenda in mijn smartphone aan dat ik geen afspraken heb. Of wel: het apparaat weigert te synchroniseren met mijn Google agenda op de desktop. Iemand enig idee wat er aan de hand kan zijn?

Maandagavond werd een mooie avond. De avond voor belangstellenden in 'mijn' vrijmetselaarsloge werd een groot succes! Gisteren en vandaag was ik lekker in huis bezig. Ook wel eens nuttig. Wel werd ik volledig doorgelicht in verband met het aanpassen van mijn leef- en voedingspatroon, hielp ik wat mensen telefonisch ('Waar vind ik mijn connecties in LinkedIn?' -'Zie je de knop 'connecties'? Klik daar eens op.') en ging ik diverse winkels langs voor kostuumonderdelen. O ja, en ik heb als vrijwilliger folders uitgedeeld in verband met een naderend buurtfeest. Ik vind nu eenmaal dat als je in een buurt woont je je dan best af en toe mag inzetten om de buurt wat leefbaarder te maken. Wat mij betreft is daar geen discussie over mogelijk.

De hele discussie rond Zwarte Piet (is dit onderdeel van een eeuwenoud kinderfeest een uiting van racisme of niet?) is volslagen overbodig. Tradities veranderen nu eenmaal vanzelf. Kwam de Goede Sint altijd al met een stoomboot aan? Nee, natuurlijk niet. Dat feit is indertijd verzonnen door een Amsterdamse leraar die ook veel sinterklaasliedjes schreef. De stoomboot bedacht hij om het sinterklaasfeest te moderniseren en de stoomboot was toen het nieuwste van het nieuwste vervoermiddel. Nu pleit ik er niet direct voor om de Sint met zijn eigen Learjet te laten landen op Rotterdam Airport maar ik wil er wél voor pleiten om pas vanaf begin november de voorbereidingen te treffen voor 's lands bekendste verjaardag op 5 december (in België 6). Deze foto maakte ik in de Vomar supermarkt op 31 augustus (...) jongstleden:

Dus Zwarte Piet aanpakken? Nee! De commercie die al in augustus de kinderen het hoofd op hol doet slaan door strooigoed te verkopen waardoor de kindertjes ruim drie maanden aan het hoofd zullen zeuren over Sinterklaas cadeautjes want nog even en de eerste pepernoten liggen al in de winkel wanneer de Sint in december zijn hielen heeft gelicht...

Traditiegetrouw is de Goedheiligman overigens helemaal niet zo aardig. Met name kinderen kregen er flink van langs als zij stout waren geweest. Gewoon ouderwets een pak rammel met de roe. Voor lieve kinderen was er niet meer dan een snoepje. Als wij dan toch oude tradities moeten voeren, laat die traditie waarbij kinderen fysiek werden mishandeld dan maar terugkomen. Of zouden al die idioten die voor het behoud van tradities zijn dan nu opeens tégen het behoud van oude tradities zijn?

Feit is dat de tijden veranderen. Zoals ooit iemand verzuchtte: 'Ik ben erg tegen die verwerpelijke nieuwe uitvinding! Kinderen onthouden nu helemaal niets meer: geen citaten van grote denkers, geen passages uit beroemde toneelstukken...helemaal niets!" Die uitvinding waar hij het over had? De schrijfkunst.

Het cadeautje van vandaag is een liedje van David Bowie:


Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Jeen van den Berg

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat alles (sintsnoep)al zo vroeg in de schappen ligt, vind ik heel ongezellig. Niets is meer speciaal dan.. Ook al gaat het veranderen. Met de tijd mee kan zeker.. maar de ophef mag wel achterwege blijven.

די מריו zei

Ook de winkels kun je veranderen. Als nou niemand die sinterklaassnoepgoed koopt (helemaal geen snoepgoed is nog beter) Dan stoppen de winkels er zelf wel mee. Je agenda, mmmmm, heb je geprobeerd om je telefoon opnieuw op te starten. En.. als dat niet helpt. Misschien helpt het om de agenda van je telefoon te verwijderen en opnieuw te installeren.

Love As always
Di Mario

Rob Alberts zei

Ik koop geen snoepgoed of andere prullaria.
Maar dat is niet omdat ik een vernieuwde Piet wil zien.

Vriendelijke groet,

John zei

Tja, of met een luxe jacht voorzien van alle snufjes zal de Sint ook geen slecht doen.
Zijn pieten kunnen met een leger vrachtvliegtuig over en weer vliegen met alle pakjes en dergelijke.
Ook ik zag in augustus al snoepgoed voor bij dit feest. muntstukken en strooigoed. Het moet niet gekker worden.

gerdaYD zei

Heel die heisa rond Zwarte Piet komt me stilaan de strot uit, wat hebben jullie daar toch met dat ongelooflijk politiek correct zijn? Het is verboden te verbieden, was dat geen slogan toen we nog jong waren? En kijk nu eens, wat is er van dit mooie voornemen terecht gekomen?
Maar jij lieve Terrbel hebt hier een knap voorbeeld gegeven hoe alles moderniseert, toen het stoomschip, nu het vliegtuig denk ik, want die Goedheilige man gaat ook met zijn tijd mee hihi.