Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, maart 30, 2016

Over alfamannetjes

Bij een bedrijf waar ik werkte ontdekte ik een mogelijke besparing in een procedure: mutaties in klantdossiers moesten met een (papieren!) mutatieformulier ter goedkeuring worden voorgelegd aan de baas. Eerst nadien hij het formulier had bekeken en ondertekend mocht de betreffende medewerker de mutatie (doorgaans een verhuizing, soms een sterfgeval) invoeren in het computersysteem. Ik vroeg de baas: 'Komt het wel eens voor dat je niet tekent voor goedkeuring?' -'Nee.' 'Heb je ooit wel eens een mutatie afgewezen?' -'Nee, een medewerker verzint toch niet dat iemand verhuist of sterft? De mutatie is dus altijd terecht.' 'Waarom dan toch zo omslachtig?' -'Dat hoort nu eenmaal zo want dat is de procedure.' 'Wanneer zijn de hier lopende procedures voor het laatst tegen het licht gehouden op efficiëntie?' -'In de twaalf jaar dat ik hier werk? Nog nooit.'

U begrijpt: mijn arbeidscontract werd niet verlengd want alfamannetjes (m/v) houden er niet van wanneer anderen hen wijzen op een tekortkoming. Alfamannetjes (m/v) hebben namelijk altijd gelijk, ook wanneer dat niet zo is. Er zijn zeker ook heel aardige alfamannetjes en de meesten zijn zeer geschikt om een groep mensen te vertellen wat de individuen in die groep moeten doen. En dat kan heel nuttig zijn want velen zijn niet in staat zichzelf leiding te geven.

Hier bewegende alfamannetjes:


In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.

10 opmerkingen:

די מריו zei

Dit gaat toch hopelijk niet over je huidige baan bij de brouwerij.... anders drink ik ook geen bier van ze hoor... ;-)

Love As Always
Di Mario

Renesmurf zei

Soms zit het mee, en soms zit het tegen.
Soms moet je slikken en soms moet je stikken.
Wat is wijsheid en wat is domheid en wat leer je er zelf van.

John zei

Dit is geen alpha mannetje, mar iemand die zich belangrijk voelt als hij handtekeningen kan zetten.

gerdaYD zei

(...)
Voor het overgrote deel incompetent, maar dat weten ze kundig te verbergen achter een keur van tactieken: blaten (Wiegel), bullebakken (Timmer), bokken (Kok), bluffen (Zalm), grijnzen (Rutte). Het is de constellatie die voortkomt uit onze biosociale parameters. En dan het goede nieuws: ook u kunt het tot alfamens schoppen. Het enige wat u hoeft te doen is vanuit uw comfortzone op de roltrap die carrière heet stappen. Eenmaal daar is er geen weg meer terug en blijkt de vernauwing die u aan de einder meende te ontwaren geen gevolg van perspectivische vertekening, maar een nauwe spleet die maar één topper tegelijk doorlaat. Daarachter gloort de gedroomde toekomst. Wie als eerste doorheeft dat de toegang te nauw is voor de menigte die hem nadert, kan al vroeg beginnen om zijn concurrenten van de band te wippen en zich dit als vervangende kunde eigen maken.
© Max Schulte

Trees zei

Tjonge zeg, wat een onzin. Dat kan veel efficiënter, maar ja, dat mag je natuurlijk niet zeggen...
Groetjesss

Natasja zei

Misschien is het wel gewoon je geluk... Met zulke mensen kun je het toch niet goed doen. Ik ben blij dat ik er uit gestapt ben, echt op een moment dat het helemaal niet verstandig was. Maar wat ben ik blij dat ik voor mijzelf koos, en uiteindelijk komt alles op zijn pootjes terecht. Het is hun verlies....

Mammalien zei

Zeer herkenbaar, zowel die irriatie om stomme procedures als die alfamannetjes.

Sandra zei

Tssssssssssss.

willy zei

procedures....

misschien een procedure bedenken om ze af te schaffen..

heel herkenbaar verhaal

Rebbeltje ★ zei

En dat betekend voor jou zoeken naar iets nieuws?