Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, december 23, 2015

De kerstgedachte

'Helaas is de kerstgedachte niet meer dan dat', bedacht ik ooit. En steeds meer ben ik er van overtuigd dat dat klopt.

'Ik doe niet aan kerst, hoor!' en 'Zo zielig voor de kinderen van Jehova's Getuigen: nooit eens gezellig kerst vieren!' Mensen zijn vaak erg dubbel in hun uitspraken. Keurig een kerststalletje in elkaar zetten en een gebedje zeggen voor Jozef en Maria en het kindje Jezus. Even voor de duidelijkheid: dat was een gezin uit het Midden Oosten dat wanhopig op zoek was naar voedsel en onderdak. In ons eigen geweldige rijke Westen zijn er mensen die Jozef en Maria zouden hebben weggestuurd 'Want wij kunnen toch geen vluchtelingen uit het Midden Oosten onderhouden? Wij hebben zelf al zo weinig! Bovendien vormen zij een bedreiging voor onze manier van leven!' Als het aan deze mensen lag hadden wij nooit van Jezus gehoord omdat Zijn moeder zou zijn omgekomen van honger en ellende.

Om een of andere reden zijn er mensen die ervan overtuigd zijn dat vluchtelingen het 'lekker makkelijk' hebben. 'Terwijl ik ervoor moet werken krijgen zij van alles gratis!' NEWSFLASH: Vluchtelingen die Nederland binnenkomen mógen niet werken, krijgen géén (zak)geld en hun kinderen krijgen géén onderwijs, terwijl dat een mensenrecht is en het die kinderen onthouden van onderwijs in strijd is met de Internationale Rechten van de Mens.

Niet dat de Nederlandse overheid vindt dat het zich aan internationale verdragen moet houden maar dat is een ander punt. Voor mensen die het er voor over hebben om voorbij de retoriek van enkele volksmenners te kijken: hier een artikel (klik) over waarom wij eigenlijk zo bang zijn voor vluchtelingen. Uiteindelijk draait het vooral om angst voor het onbekende.

Met kerst vieren mensen feitelijk dat anderen het slechter hebben dan zij: tijdens een uitvoerige maaltijd even bidden 'voor die zielige kindjes die dood gaan van de honger' en daarna elkaar een kerstcadeau overhandigen. En ik doe daar aan mee. Elk jaar eten wij als familie bij mijn moeder. Vrij uitbundig. En hoewel het niet echt de gewoonte meer is liggen er toch vaak een paar cadeautjes voor deze of gene onder de boom. Een kunstboom van bijna 50 jaar oud en de prijzen van de cadeaus komen zelden boven de €5 uit maar toch.

Dat maakt mij - als zovelen - best wel hypocriet: in anderen afkeuren wat ik zelf ook doe.

Over mij zei laatst een gemeente ambtenaar:

'Nog nooit iemand ontmoet voor wie het zo vanzelfsprekend is om 'out of the box' te denken!' 'Buiten de kaders' zei men vroeger in Nederland. Voor mensen als Daan Rosegaarde (klik), Robin Williams en bijvoorbeeld ook de Dalai Lama en gelukkig ook een heleboel normale stervelingen heel normaal. Heel natuurlijk eigenlijk maar verreweg de meesten van ons zijn er (zou dat onze cultuur zijn?) op getraind om nooit buiten de kaders van het ons aangeleerde te denken. Of zelfs maar te kijken. Ooit dacht ik dat het ook voor anderen normaal was om die kaders ('The Box') te negeren maar pas onlangs ontdekte ik daar in een uitzondering te zijn. Sterker nog: voor diverse opdrachtgevers bleek mijn 'buiten de lijntjes denken' een reden om mijn contract niet te verlengen. Ik schreef daar onlangs over in mijn weekoverzicht (klik).


(Deze is voor de nerds)

Wie bekend werd voor zijn vermogen om buiten de vastgelegde kaders te denken en over bekende muren heen te kijken was ene Jezus van Nazareth. Een achternaam had hij niet want 'Cristus' is een titel en geen familienaam. Echt niet. Zijn wettelijke ouders kwamen uit Nazareth dus vandaar die toevoeging. En of hij echt Jezus heette is ook nog maar de vraag. Los van de vraag of hij eigenlijk wel bestond en geen allegorie is. 

In een tijd dat het gebruikelijk was om te denken in 'wij' en 'zij' en vooral overleven belangrijk was, introduceerde Jezus (of Zijn bedenkers) een revolutionair idee: laten wij aardig zijn voor hen die wij haten. Uiteindelijk is die gedachte te veel gebleken voor velen en werd Jezus (volgens aloude vertellingen dan toch) vermoord. En misschien maar goed ook want wellicht hadden wij anders nooit van Hem gehoord.

Hier is Dozier met 'Take me to church':


10 opmerkingen:

Natasja zei

Laatst zag ik een documentaire over vluchtelingen die wel ergens werkten, of dat betaald is of niet dat weet ik niet...Het blijft een issue, weet je al die bners die zo begaan zijn met de vluchtelingen, willen ze liever niet in hun eigen huis of buurt, we willen helpen maar wel uit mijn buurt blijven. De hypocrisie van de nederlanders daar kan ik gewoon niet tegen.

די מריו zei

Mooi kerstverhaal heb je er van gemaakt. Helaas hebben de mensen er in de loop van de jaren nooit van geleerd en waarschijnlijk zal dat steeds hoe minder worden. Ik ben niet bang voor buitenlanders. Ik loop zelfs met een shirt met een hebreeuwse tekst erop rond. Mensen zeggen dat je dat niet moet doen, dat is uitlokken. Nee, mensen in een hokje stoppen, zeggen dat het k**moslims zijn, dat is uitdagen.

Love As Always
Di Mario

francky spruytte zei

Jammer dat al die "christenen" alleen maar gelovig en christen zijn in hun kerk tijdens de preek. Wat ze er achteraf van bakken is allesbehalve. Dat Jozef en Maria ook vluchtelingen waren in een vreemd land met andere zeden en goden, daar staan ze niet bij stil. Wel dat andere vluchtelingen naar hier komen en onze welstand kapot maken. Rare vogels die gelovigen.

Mirjam Kakelbont zei

Wat je zaait, zul je oogsten ;-)
Ik heb weinig met het geloof. Het bestaat teveel uit regels en als ik ergens niet tegen kan, is het tegen opgelegde regels. Ik geloof, maar op mijn eigen manier.
En ik blijf geloven in het goede van de mens en dat het goede het kwaad zal (blijven) overwinnen. En dat doe je niet door bevolkingsgroepen uit te sluiten. Net zo min als homo's, zigeuners, moslims en heidenen.
Lieve groet

Renesmurf zei

Consequent zijn is jezelf iets opdringen. Dus ik vind het prima als mensen zichzelf tegenspreken. Ik ken trouwens ook niet zo heel veel mensen.

thatfullmoonguy zei

Hooo... dat zijn moeilijke vragen en dilemma's. Gisteren kwam ik ook al per ongeluk uit op een blog van een dominee, met op zich een heel goed verhaal. Respekt, liefde zelfs, voor alle leven, ook medemensen/tegenstanders, dat is christendom. Dat is op zich best vergaand en mooi, dus in theorie doet dit geloof het behoorlijk goed - en wij in Europa zijn door dit geloof gevormd èn andersom. Maar mensen zijn zwak en bang. En dan maken ze er een potje van, het is nooit anders geweest.

Ik erger me ook aan de hypocrisie, natuurlijk kunnen we echte vluchtelingen opnemen! Dat moet, en is ook al flink gebeurd. En om elke buitenlander een terroristische moslim te noemen - hoe dom kun je zijn? Toch moet je naar alle kanten van de medaille kijken. Is er echt helemaal geen grens aan hoeveel mensen erbij kunnen? En moet je echt je ogen sluiten voor toenemende wrijving die ontstaat tussen mensen met volkomen uiteenlopende normen en waarden? Of die nu terecht is of niet, geloofsgemotiveerd of niet, wat dan ook. Veel is mogelijk, als iedereen zich kan aanpassen aan een nieuwe situatie, maar het lijkt me niet slecht dat er op overheidsniveau wordt geprobeerd te reguleren en in te dammen.

En verder, Terrence: bedankt! Dat is inderdaad een goede gedachte.
Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar! ☼
Clemens.

Rebbeltje ★ zei

Zelf geloof ik nog steeds in mensen...of dat geloof is?
probeer niet in hokjes te denken...Fijne kerstdagen

John zei

Out of the box denken brengt je toch vaak verder dan als wanneer je dat niet zou doen.
Overigens heb ik zelf echt niets met kerst of overmatig eten. Ik doe daar dus echt niet! aan mee :)

gerdaYD zei

Stilte en vreugde
van Kerstmis tot het nieuwe jaar
hopende ook op hoop
© Herman Van Rompuy

... en hoop op een betere toekomst is eigenlijk het énige juiste wat we iedereen toe moeten wensen hé lieve Terrebel? Iederéén dus, wie dan ook ter wereld!
Jammer genoeg kom je er niet alleen op hoop, doén zit er beslist ook bij. Doen voor jezelf, maar zeker ook voor de medemens zodat de samenleving er iets op vooruit gaat...

Ferry - Jacqueline zei

Het blijft maar komen. Het is niet te geloven. Ik hoop vrede komt.
Er is zoveel ellende. Geloof is dan belangrijk!! Ik hoop dat 2016 minder ellende komt. Het gaat maar door. Het is niet leuk meer.

Fijne feestdagen.