Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, oktober 01, 2015

Overgeven aan marketing

Onlangs liep ik over straat (ja, beste lezers en lezeressen: dat doe ik wel eens!) en werd overvallen door een enorme regenbui. Een aantal mensen begon hysterisch te gillen. Ik hoefde niet te kijken om te zien dat het ging om jonge vrouwen. Het nut van hun gegil ontging en ontgaat mij volledig en bovendien ben ik gevoelig voor hoge tonen. Maar daar kunnen zij niets aan doen. Net zo min als aan hun sterke wens om bij de groep te horen. 35.000 Jaar geleden was het ongetwijfeld nuttig om met enige regelmaat een irritant hoge gil te laten horen. Daarmee waarschuwde je de rest van de groep voor naderend gevaar: een tijger, brand of onvrijwillig nat worden.

Hysterisch gillen

Het enige nut wat ik nu nog kan bedenken is dat de groep het grappig vindt dat die paar dames hysterisch gillen waardoor het groepsgevoel versterkt wordt. Bij een groep horen was belangrijk om te overleven. In je eentje lukte dat gewoon niet, met alle ellende en gevaren uit de vroege prehistorie. Daarom is lid zijn van een groep zo ontzettend belangrijk. Daarom willen groepen mensen dezelfde auto, hetzelfde kekke jasje en zelfs dezelfde shampoo. Al heeft de ene dennengeur, de ander een ingebouwd middeltje tegen roos en bestaat er zelfs shampoo voor langere haren. Allemaal is het niet meer dan zeep die ontwikkeld is om je haren te wassen en allemaal is het van Unilever of van Proctor and Gamble. Hier een artikeltje over shampoo.

Individualiteit

Maar zo houdt de consument een gevoel van individualiteit. Want ondanks onze drang om ergens bij te horen voelen wij de noodzaak dat anderen ons zien als individu. Waar die drang vandaan komt? Ik heb geen idee. U wellicht?

Geheel vrijwillig geven wij ons over aan de kracht van marketing. Hier is Swing out Sister met 'Surrender' (Overgave)


9 opmerkingen:

francky spruytte zei

Iedereen vindt zichzelf een uniek exemplaar der menschheid. Toch willen we bevestiging van de andere exemplaren. Daardoor blijven we reeds eeuwen lang als een kudde schapen achter de herder lopen. Heikel zeg maar.

Sandra zei

Daar breek ik nu al heel mijn leven mijn hoofd(je) over.
In de groep is 'veilig' denk ik.
Dat zie ik bij tieners. Die zien er allemaal hetzelfde uit of willen dat.

Unieke mensen zijn in mijn ogen sterke, zeer eigenzinnige mensen die foert zeggen tegen alles en iedereen en dus eigenlijk niet zo sociaal zijn.
Zulke mensen bewonder ik. En het kan ook in deze tijd in deze Westerse wereld, maar niet in de 'jungle'. Daar ben je best zo onzichtbaar mogelijk. Zoals al de rest dus :-).

Ik word elke dag beïnvloed door de reclame. Ontkennen heeft weinig zin :-). Zelfs als ik een boek lees waarin iemand een Happy Meal nuttigt krijg ik zin in een Happy Meal :p. Is dit normaal? Ik stel me deze vraag. Ja ! Hoeveel mensen niet?

Ik beschouw me ondanks alles als redelijk uniek.
Zo heb ik geen tattoo. Daar ben ik zooooo erg blij om. Je kunt het je niet voorstellen.
En ik heb veel kinderen (wat nooit iets te maken heeft gehad met uniek willen zijn zijn), maar apart is het wel.
Mijn man is de grootste egoïst en klootzak die je je kunt voorstellen en dat voor een vrouw als ik hahahaha).
Mijn kledingkeuze is geen stempel op te plakken en gaat van heel klassiek naar compleet marginaal (naargelang mijn 'claque'. Net als mijn interieur waar je echt geen label op kan plakken. Niet klassiek, niet boho, niet modern, ...

Reclame is vreselijk. Daarom heb ik ondertussen ook geen TV meer :-). Hebben we dat al gemist? NEE !!

Sandra zei

Gaaf nummer trouwens. Als je er zin in hebt mag je me altijd nog tussen je lijst met logs zetten-). Hoeft niet. Ik kwam er maar even langs vandaag...Blijven lezen doe ik jet toch ;-)

Renesmurf zei

Ik snap het lawaai maken der mensen ook nooit zo. Het moet allemaal steeds luider, alsof het is om het spannender te maken en echt te beleven, anders zou het zonde zijn. Of zo.

Morgaine zei

Och zelfs volwassenen hebben hier last van, daar zijn Trees en ik achter gekomen in het restaurant bij de Kemphaan, pffffffff een vrij grote groep waar eentje telkens in een hysterische lachbui terecht kwam, de rest aanstak en wij konden elkaar niet eens meer verstaan terwijl er best een grote ruimte zat tussen ons en waar zij zaten, echt... moet dat nou!

Wat die shampoo betreft, helemaal waar, je kunt je haar wassen met baking soda, heb ik een periode gedaan, oke mijn punte werden wat stugger in het begin, maar het is onnodig om shampoo te gebruiken die zo schuimt, overigens heeft youp van t hek dit ooit in een conference gebruikt ook weet ik nog, weet alleen niet in welk jaar... spreekt hij tegen zijn kleinzoon, kleinzoon vraagt, opa, waarom zijn er zoveel verschillende soorten shampoos.... hahaha

X

די מריו zei

De mens wil uniek zijn, maar wel ergens bij horen. Vreemd verschijnsel eigenlijk.

Love As Always
Di Mario

gerdaYD zei

Alles dat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een individu dat kon werken in vrijheid (Albert Einstein).
De kleinste minderheid is het individu. Wie de rechten van het individu niet respecteert mag niet beweren dat hij opkomt voor de rechten van minderheden (Ayn Rand).
... en zo kunnen we nog een tijdje doorgaan, maar een écht antwoord op je vraag bestaat (tot dusver) nog niet lieve Terrebel.

John zei

Jammer, ik wil altijd wel inhoudelijk, en uitgebreid reageren op je stukjes, maar kijk naar je eigen reacties bij mij.

rietepietz zei

Zo héél groepsgericht ben ik nou ook weer niet, oke ik blog maar ga daarin toch redelijk m'n eigen gang.