Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, maart 26, 2015

Vreugdemomentjes

Zayn Malik stapt uit OneDirection. Goh. Een agressieve racist (Jeremy Clarkson van Top Gear) wordt ontslagen. Goh. Tot zover het wereldnieuws. In Nederland is het opeens hip om tegen laserpennen te zijn. Tientallen kinderen lopen oogschade op omdat zij met een laser is de eigen en andermans ogen schijnen. Daarmee zijn laserpennen dus gevaarlijker dan vuurwerk. Men wil nu dus laserpennen verbieden. Waarom wil men toch steeds een gevolg aanpakken en nooit eens kijken naar de oorzaak? Zelf denk ik dat het heel veel ongelukken scheelt als er werd geïnvesteerd in onderwijs zodat kinderen niet meer zo dom doen. En laat ouders eens opgevoed worden zodat zij geen laser kopen voor hun kroost. Bijvoorbeeld.

Wat zou u doen?

Stel dat u een opdracht kunt uitvoeren en daar 150 euro voor krijgt.
De opdracht is in een andere stad waardoor u 20 euro kwijt bent aan een treinrit erheen. De 150 euro wordt verrekend met uw bijstandsuitkering 'want het is inkomen' maar het geld voor de trein bent u kwijt. Daardoor heeft u die maand 20 euro minder te besteden op de 140 euro die u van uw bijstandsuitkering overhoudt na aftrek van uw vaste lasten. Zou u die opdracht dan aannemen of blijft u liever thuis waardoor u die maand meer geld te besteden heeft en niet bovenop 20 euro aan geld ook enkele uren aan tijd kwijt bent? Eerlijk zeggen graag.

Bewijzen dat je niet fraudeert

Voor de meeste mensen - inclusief voor ondergetekende - is de Participatiewet (de oude Bijstand (voor langdurig werklozen), Wajong (voor gehandicapte werkloze jongeren) en WAO (voor overige arbeidsgehandicapten), kort gezegd) niet leuk. Je bent verplicht minimaal vijf sollicitaties per week te verrichten en wordt aan handen en voeten gebonden terwijl de overheid ervan uit gaat dat je fraudeert 'want dat doet iedereen die een uitkering heeft.' en je bij voortduring moet bewijzen dat je niet fraudeert. Zo mocht ik ooit op kantoor komen bij de fraude-inspecteur om te bewijzen dat ik niet zwart bij verdiende 'want wij geloven niet dat u kunt rondkomen van het weinige geld aan uitkering dat wij u geven.'. Echt waar gebeurd!

Het zijn de kleine dingen die't 'm doen

Ik haal mijn plezier uit kleine dingen in het leven. Mensen die - wellicht vanwege mijn lichaamslengte van 1.40m - op straat naar mij staren recht in de ogen kijken en dan tellen hoe lang het duurt voor zij de ogen afwenden. De meesten vinden zomaar opeens hun eigen schoenveters bijzonder interessant, anderen kijken weg maar een enkele kijkt mij terug in de ogen aan en begint te glimlachen. Vind ik leuk.

Vreugdemomentjes

Net als dat ik eerdaags op visite mag bij een man die ooit als artiest op de planken stond met de wereldberoemde komiek David Daniel Kaminski, beter bekend als Danny Kaye. Ik verheug mij erop te smullen van de anecdotes!

En u? Waar haalt u uw vreugdemomentjes uit in het leven?

Het pleonasme van de dag is: Een leuk grapje

4 opmerkingen:

די מריו zei

Jammer he dat mensen niet naar de oorzaak kijken, maar naar het vervolg. Hadden die mensen van de fraude-inspectie dat voor jou niet even zwart op wit kunnen zetten. Dan heb je misschien nog een bespreekpuntje bij je volgende gesprek voor bijstandsverhoging. Het klopt namelijk dat je er niet van rond kunt komen. Daarom ben je blij dat andere je nog iets geven zo af en toe. Maar.. dat mag natuurlijk weer niet. Ik vind je vraag moeilijk. Als je hem aanneemt, kan het wel betekenen dat je misschien meer werk krijgt zodat je misschien wel zonder bijstand kunt. Maar het is toch van de zotte het je geld kost. Misschien kun je de volgende keer beter 130 euro vragen + onkostenvergoeding.

Love As Always
Di Mario

Owh ja.. waar ik blij van wordt.. dat begint in de ochtend al. Als ze roepen.. Aba... ik vind je lief. Meestal voordat mijn wekker gaat.

gerdaYD zei

Nu ga ik eerst even heel stout zijn lieve Terrebel, ze keken niet naar beneden om hun schoenveters te zien, maar jou! *wink, big smile*.
Grapje hoor, en ik hoop dat je me dit niet kwalijk neemt...
Die participatiewet is gewoonweg verschrikkelijk, de groten kunnen er op los frauderen terwijl de kleintjes van alles en nog wat verdacht worden. Je zou voor minder bij de pakken blijven zitten. Maar jij niet hé, jij probeert in alles de vreugdemomentjes te zien, en dat siert je!

John zei

Je voorbeeld van die 150 euro. Het komt meer en meer voor. Ik zou thuis blijven en laat de ambtenaar maar een harde zijn want mij aanpakken gaat hem dan niet in z'n koude kleren zitten.

rietepietz zei

Ik zou de rekensom voorleggen aan de mensen die er mee iets (zouden moeten) kunnen.
Dat zijn zowel de uitkeringsinstanties als de opdrachtgever.