Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, september 18, 2013

Nuttig

Niets mis met 'niets' doen! 'Nuttig zijn' wordt zwaar overschat. 'Niets doen' kan ook zeer nuttig zijn. In het Nederlands is daar zelfs een woord voor tegenwoordig: 'Onthaasten'. Alsof het benoemen van 'niets doen' het opeens een nuttige bezigheid maakt...;-)

Vandaag beleefde ik een hectische kantoor dag na een bezoekje aan de huisarts (poliepje in de neus; niets ernstigs) en gisteren was ik vooral bezig met zwabberen, strijken en wat dies meer zij. Ik was dus 'nuttig'.

Maandagavond heb ik met een paar vrienden zitten praten over de zin van het leven en zitten filosoferen over de vraag: Als God bestaat en zo vol liefde zit en alles kan, waarom laat hij dan wantoestanden zoals die in Syrië toe?  Natuurlijk is zo'n vraag niet met een uurtje discussiëren te beantwoorden maar het is fijn om daar met anderen over te communiceren. Er zijn er die communiceren niet 'nuttig' vinden.

Soms lijkt het wel alsof mensen nog nauwelijks communiceren. Sterker nog: men heeft ontzettend veel moeite om 'communiceren' te spellen. Zijn mensen lui geworden? Stelt het onderwijs niets meer voor? Vinden ouders dat alleen de school hun kinderen moet opvoeden? Is de overheid bewust bezig om mensen dom te houden?

Als voorbeeld een e-mail van iemand die zich net inschrijft bij een castingbureau:

Beste DC ik kan geef filmpie uploaden van me tel op jullie pagina dus ik nodig uw uit om een kijke je te nemen op mijn fb, als je wat meer wil zien, tell me. dan maak ik wel snell en promo

Inderdaad, slechte spelling, slecht gebruik van leestekens en bovendien een verwijzing naar een niet-openbare Facebook-pagina. En dan boos worden dat het castingbureau niet onmiddellijk en uiterst positief reageert!

Mensen reageren op mijn werk als acteur en entertainer nog steeds alsof het een hobby van mij is. Alsof een voorwaarde voor serieus genomen worden is dat je je werk niet leuk mag vinden. Wat een onzin! Ook werk dat je toevallig leuk vindt kan werk zijn; het is immers datgene dat je doet waar je geld voor krijgt en de rekeningen van kunt betalen. Waarom zou alleen een voor velen saaie kantoorbaan als 'serieus' werk gelden? Ik denk dat het misschien wel jaloezie is; stiekem willen die kantoormensen dat zij het lef hadden om hun ontslag in te dienen en voortaan geld te verdienen met wat zij écht leuk vinden om te doen.

Hoewel kaarten uit bakken halen en ze weer terug stoppen best leuke kanten heeft (Heb ik drie jaar lang gedaan). Om nog maar te zwijgen over voor de derde keer in een week potloden tellen in het magazijn omdat je eigenlijke werk er op zit (Heb ik zes maanden lang gedaan). Of lunch bestellen voor je collega's (Heb ik twee dagen lang gedaan). Of cijfers op te tellen en dan de betreffende bestanden in een archief op te bergen waarna niemand er meer naar om kijkt (Heb ik 15 jaar lang gedaan). Maar serieus: veel kantoorwerk is natuurlijk best 'nuttig' maar waarom zou mensen blij maken dat niet zijn? Oftewel: waarom is wat de één doet wél en wat de ander doet níet nuttig?

6 opmerkingen:

suske zei

communicatie zou nochtans heel erg vlot moeten gaan met al die moderne middelen zoals mail chat enz maar het tegendeel is waar. En het valt me vooral op hoe moeilijk jongeren het hebben om zich duidelijk te maken als ze iets moeten zeggen of vragen. Een gestamel, gestotter en knarsentanden is het resultaat van poging tot communiceren.

די מריו zei

met elkaar praten is altijd nuttig. (heb ik mooi dat moeilijke woord omzeild) ;-) Maar ik ben blij met mijn werk. En of het nuttig is. Ik denk van wel. Maar ik zou willen dat meer mensen werk deden die ze leuk vinden. Misschien zouden ze dan wat vrolijker door het leven kunnen gaan.

Love As Always
Di Mario

Ollie zei

Bij ons op het werk is er geen samenwerking en communicatie , dat brengt hilarische toestanden teweeg !En als God bestaat , dan is hij een grote smeerlap en sadist !

Sjoerd zei

Of iets nuttig is kun je behoorlijk verhitte discussies over voeren...

rietepietz zei

Sterker nog , ik vind dat iederéén z'n werk leuk zou moeten vinden. Gelukkig vind ik m'n werk leuk al is het dan werk dat ik nu eigenlijk niet meer zou hoeven doen!

gerdaYD zei

God laat niets toe, als hij al bestaat (wat ik en sterkste betwijfel), dat doen de mensen zelf. Meer nog: ZIJ veroorzaken alle ellende die in onze samenleving bestaat. En de ellende die aan de natuur toegebracht wordt ook nog!