Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, april 18, 2013

Schuld

Gisteren was ik wat persoonlijk in mijn weblog en vandaag hou ik het iets algemener:

Vanavond mocht ik aanwezig zijn bij een bewonersavond die vooral in het teken stond van democratie. Ofwel: 'Wat hebben burgers eigenlijk te vertellen, nu en in de toekomst?' Ook de stadsdeelvoorzitster was er bij en het leukste moment was toen een bewoner zich hardop afvroeg of hij misschien bij de Europese Commissie moest aankloppen, nu de gemeente heel veel subsidies niet meer verstrekt. De moderator riep toen: 'Ja, maar Brussel is ver weg hier vandaan!' Waarop een andere buurtbewoner riep: 'Nee hoor, twee uurtjes met de trein!'

Gisteren maakte ik mijn opwachting bij de kapper en hoorde hoe hij over de hedendaagse politiek denkt. Een kwaliteit die eigen is aan kappers en barkeepers: veelal ongevraagd komt de klant te weten wat er anders moet in dit land. Later die dag waren wij in Scheveningen: lekker uitwaaien en een fijn hapje eten in een etablissement dat zó lijkt weg te komen uit het Amsterdam van de jaren '80: het hoogtepunt van de kraakbeweging. Ook in Scheveningen en in de jaren '80 werd gesproken over politiek...

De VVD strijdt voor de belangen van huizenbezitters. Van banken dus want vrijwel niemand die een huis 'koopt' in Nederland 'bezit' dat ook: een bank koopt het huis in kwestie en de trotse 'huiseigenaar' betaalt een afgesproken bedrag maandelijks aan die bank, in de illusie vanaf dat moment een huis te 'bezitten'. Veel mensen betalen aan de bank niet meer dan de rente over de schuld die is aangegaan. Ongeveer de helft van de huizenkopers heeft door middel van maandelijkse aflossingen daadwerkelijk het huis in eigen handen. Na een jaar of dertig.

Natuurlijk stemt u VVD want u heeft een hypotheek en een leasauto. Bovendien vindt u de eigen portemonnee verreweg het belangrijkste wat er is want alleen aan de hoeveelheid geld die iemand bezit valt af te meten hoe nuttig hij of zij voor de maatschappij is. U heeft zo veel geld omdat u er hard voor werkt of hard gewerkt hebt. Daarom heeft u ook wel een mazzeltje verdient. Een mazzeltje in de vorm van Hypotheekrente aftrek, kortweg HRA.

Een groot deel van de rente die u over uw hypotheeklasten (Nee hoor, een hypotheek is geen schuld. Blijf dat maar lekker denken!) betaalt krijgt u gewoon terug van de belastingdienst. Van andere burgers dus want ook dat geld moet ergens vandaan komen. Net als het reddingsgeld voor de bank waar u uw hypotheek heeft lopen. Kortom: andere mensen betalen grof geld zodat u uw luxe leventje kunt leiden en zo nodig iets moest kopen wat u zich eigenlijk niet kunt veroorloven.

Gelukkig heeft u geen gewetenswroeging want u heeft toch hard gewerkt? Toch geeft u elk jaar een tientje aan Artsen Zonder Grenzen want die arme negertjes keken zo zielig in dat reclamespotje. Tsja, eigen schuld: moeten zij maar niet wonen in een land waar droogte heerst naast een dictatoriaal regime! Dat is in ieder geval niet uw schuld.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Tiny Muskens en Storm Thorgerson

5 opmerkingen:

CiNNeR zei

Tja. Wij hebben een huis gekocht met het oog op scheefwonen en de verwachting dat wij ons blauw zouden moeten betalen aan een schimmelend, tochtig krot of zouden moeten verhuizen naar een huurhuis wat we niet zouden kunnen betalen. We zijn daarbij uit gegaan van de maandlasten die goed te dragen waren en hebben daar een huis op gezocht, niet andersom. Achteraf nog mazzel, nu zouden we ook dit huis niet meer kunnen kopen denk ik.

Maar ik heb nog nooit VVD gestemd en zal dat nooit gaan doen. Hoewel we gebruik maken van de HRA ben ik er nooit zo voor geweest, het drijft alleen de huizenprijzen en de rente van de bank op. En ik heb altijd geleerd dat alleen rijke mensen een huis kunnen kopen, maar tegenwoordig is een hypotheek soms goedkoper dan huur en meer dan 50% van NL woont in een koophuis (53% geloof ik).

Ik heb echter inderdaad geen gewetenswroeging. Al is het maar dat ik er in mijn up niet veel aan kan doen dat het systeem verwrongen uit de klauwen is gelopen en het niemand zou helpen als ik mezelf in de problemen had gewerkt door stug te blijven huren of iets. En je moet maar denken, als chronisch zieke met een toenemende handicap ben ik vaak genoeg genaaid en zal dat gerust nog veelvuldig gebeuren.

Di Mario zei

Zo'n discussie voerde ik vorige week ook, maar toen vertelde men mij dat ik het verkeerd zag met die belastingen. Misschien kan ik niet zo rechts denken dat ik het niet zie wat hun zagen. Maar wacht maar totdat ze aan de grond zitten en hun schulden niet meer kunnen betalen. Dan zullen ze toch niet meer ontkennen dat ze hun hand ophouden.

Love As Always
Di Mario

gerdaYD zei

Ook wij hebben een oud boerderijtje gekocht waar heel veel opknapwerk in zat. Liever dat dan je blauw te betalen aan huur dachten we en inderdaad, na 40 jaar en hard werk om het in orde te krijgen is het van ons, en niet meer van de bank. En weet je lieve Terrebel, de rente en belastingen neem ik er graag bovenop, met dat geld kan de maatschappij hopelijk voor minder bedeelden zorgen... Maar of het zo is is nog de vraag. Want meestal gaat het geld in zakken die er toch al vol van zitten.
Succes met je hypnotherapie jongen, het is dus écht waar!

Redstar zei

Kijk je wel eens naar het programma Debat? Daar zitten regelmatig VVD'ers. Met hun verwrongen levensvisie.
Gelukkig is er altijd genoeg weerspraak.

rietepietz zei

Generaliseren blijft generaliseren, of je het nou over de P.v.d. arbeid- PVV- of VVD- stemmers hebt, alleen wordt het niet allemáál als zodanig herkent;-)