Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

dinsdag, februari 08, 2011

Freedom

Het verhaal van de jongeman die de situatie in Tunesië niet meer aankon en uit pure frustratie zichzelf in brand stak roept bij mij gedachten op aan Jan Palach die in 1969 hetzelfde deed op het Wenceslausplein in Praag om daarmee zijn ongenoegen te uiten over het mislukken van de Praagse Lente.

Alles zou goedkomen, was de bevolking beloofd. Nou, niet dus. Ook Mohammed Bouazizi geloofde er in. Hij was tenslotte goed opgeleid en zou makkelijk een goede baan kunnen krijgen. Hij eindigde als illegale straatverkoper van groente en fruit. Tot de politie hem zijn handeltje afnam en zijn gezin niets meer had nu ook de acht dollar per dag die Mohammed verdiende niet meer binnenkwam.

En hoe vaak is al tegen het Nederlandse volk gezegd:"Dit jaar nog even de buikriem aanhalen maar over twee jaar gaat het beter!"? Nou en of wij het hier vele malen beter hebben dan de burgerbevolking van landen als Tunesië en Egypte. Maar voor hoe lang nog?

Ook in 1969 was er een man die vanaf een podium in een weiland in Amerika mensen toezong waar het écht om gaat, wat we écht nodig hebben. Hier is Richie Havens met "Motherless Child/Freedom":

8 opmerkingen:

Ollie zei

Richie heavens , wat een nostalgie Terrence ! Vlig even in mijn archief zoeken!

Di Mario zei

Natuurlijk leven we nog in een van de welvarenste landen van de wereld. Helemaal sl je een gemiddelde neemt. Maar juist de mensen die het minder hebben hebben bijna geen riem meer over om aan te trekken.

Love As always
Di Mario

Sjoerd zei

Ik denk dat wij tot nu toe in een paradijs wonen...

Redstar zei

En toch hebben we hier een groep mensen die net zo arm zijn als mensen in 'verre' landen. Sommige hebben niets meer over nadat ze hun rekeningen hebben betaald. Mensen die denken dat het hier een paradijs is, leven met oogkleppen.

Chantal zei

Wij wonen in een goed land, maar alles is relatief en afgemeten aan wat je gewend bent...

Fokkio zei

Een mooi nummer. Ik kende het niet.
Vrijheid is belangrijk. Goede leefomstandigheden ook. Niet iedereen hier heeft het per sé beter dan iedereen in het Midden-Oosten.
Ik hoop dat het daar allemaal goed gaat aflopen.
Fijne dag Terrence!

Terrebel zei

@Redstar: En mensen schamen zich voor hun armoede, steken zichzelf in de schulden zodat het maar lijkt of ze het goed hebben en komen zo verder in de ellende. Ik ken ze...:-(

Renesmurf zei

Er zitten altijd meer dingen tegen als mee.
En er worden altijd verkeerde keuzes gemaakt.
Nou ja, meestal dan.

We moeten goed zijn voor elkaar, en voor anderen.
Maar dat voor elkaar wil al niet lukken.