Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, augustus 06, 2008

Wereldwijd

Je merkt dat je ouder wordt wanneer je beseft dat je meer moeders kent dan dochters. Dat gebeurde op een feestje waar ik laatst was. Daar voerde ik ook een alleraardigst gesprek over Teletubbies om in één moeite door te gaan over zelfmoordfeestjes:"Going out with a bang!"

Een puber in Thailand leek dat ook wel wat. Hij speelde een scene na uit Grand Theft Auto IV waarbij een taxichauffeur wordt vermoord. Hij verklaarde tegenover de authoriteiten dat hij dat uitsluitend deed om te zien of dat in het echt net zo makkelijk ging als in het spel.

Naar aanleiding hiervan heeft de Thaise regering meteen maar besloten het spel te verbieden. Als die jongen nu eens een liedje van Tokio Hotel had gekozen als basis voor zijn moordpartij? Of de TV-beelden over de "bevrijding" van Irak en Afghanistan?

Zo'n ontspoorde jongeman is natuurlijk wel een gevaar voor de samenleving maar met het spel heeft zijn aktie weinig van doen. Vermoedelijk had de daad meer te maken met zijn drugsgebruik. Maar dat is speculeren.

Over de daden van de snoodaard Karadzic hoeft niet te worden gespeculeerd. Hij is persoonlijk verantwoordelijk voor de moord op duizenden mensen. Dat hij mogelijk een deal sloot met de Amerikanen en zich -net als Saddam Hussein indertijd- zich daar niet aan hield, staat daar los van.

Natuurlijk is het niet netjes om deals te sluiten met tuig maar soms kun je niet anders. Ook de Nederlanders en bijvoorbeeld de Britten hebben dat wel eens gedaan voor de goede zaak.

Geen goede zaak is de executie van een 33-jarige Mexicaan in de staat Texas. De moord op de man die 20 was toen hij werd opgepakt is verboden door het ICJ (Het internationaal Gerechtshof te Den Haag) en ook de VN is tegen het principe van iemand vermoorden om anderen te laten weten dat het vermoorden van mensen slecht is.

Het Amerikaans Hooggerechtshof bepaalde met 5 tegen 4 stemmen dat de meest barbaarse straf ook in dit geval mocht worden uitgevoerd. Alleen China voert vaker de doodstraf uit dan Amerika. In verhouding ontlopen de twee grootmachten elkaar weinig aangezien er ruim vier maal zo veel Chinezen als Amerikanen zijn. Samen met Iran, Jemen en Saoedi-Arabie zijn voornoemde landen "goed" voor ruim 90 procent van alle executies wereldwijd.

Vandaag staan wij stl bij het overlijden van Alexander Solzjenitsyn en Jose Ernesto Medellin

Geen opmerkingen: