Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, januari 26, 2017

Persoonlijk

Vooral oudere mensen begrijpen het vaak niet als jongere (onder de 50...) zeggen dat zij zo moe zijn na een dag werken. 'Ja maar jullie hebben toch computers om het werk te doen!?' Klopt, maar iemand moet die computers vertellen wat die moeten doen. En iemand moet het corrigeren wanneer er iets verkeerd is ingevoerd. En iemand moet degene die de software schrijft er op wijzen wanneer er een fout zit in de software. Want ook dat gebeurd. Niemand werkt namelijk foutloos. Dat zou raar zijn.

Toen ik bij het GAK (voorloper van uitkeringsinstantie UWV) kwam te werken, was er net begonnen met het automatiseren van ziekengeld uitkeringen: mensen die zich ziek meldden bij het bedrijf waar zij werken hadden recht op minstens 70% van hun salaris als ziektewet-uitkering. Dat werd betaald uit de ziektepremie die zij en hun werkgevers zelf betaalden. Tegenwoordig zal het niet veel anders gaan. Zo'n 300 mensen werkten voltijds om een groot deel van de zieken in Amsterdam en omgeving van de uitkering te voorzien waar zij recht op hadden. Toen kwamen er computers. En vertrokken er 273 mensen van de afdeling. Sommigen kregen vervroegd pensioen aangeboden, anderen konden worden overgeplaatst naar andere afdelingen, sommigen kregen een 'gratis sollicitatiecursus' aangeboden en iedereen met een jaarcontract en iedereen die er werkte als uitzendkracht werd 'tijdelijk toegevoegd aan het Nederlandse leger van de arbeidsreserve.' Opeens moesten 27 mensen het werk doen dat daarvoor door 300 mensen werd gedaan. Met een systeem dat nog verre van waterdicht was. Dat ging dus niet goed. 'Ja maar waarom ben je zo moe, je hebt toch computers?' Nu heeft u het antwoord op die vraag.(Klikken=vergroten. Engels)

==========================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

7 opmerkingen:

Mirjam Kakelbont zei

Life before the computer is leuk! Allemaal rake uitspraken. Vooral het begrip van geheugen (-:
Warme groet.

די מריו zei

Er is ook niets verkeerd als 300 man aan het werk blijft, misschien moeten we daar ook maar eens aan denken.

Love As Always
Di Mario

Renesmurf zei

Ja, wie blijft moet dus meer werk doen, want computers maken het niet gemakkelijker? Moe worden van op je kont zitten, ik kan het me niet voorstellen.

riet epietz zei

Huisvrouwen worden ook nooit moe, die doen niets.

Rebbeltje ★ zei

Hier iemand die zelfs al een 6 vooraan heeft staan en ik neem mijn petje af voor de tegenwoordige ouders...met 2 werken en vliegen van school naar opvang en dan moet het grut nog eten ook en owee als er eentje ziek wordt (kind) dan mogen die 50/60 plussers inspringen want zonder die oudjes lukt het dus niet.
En toch respect voor deze generatie die het met computers echt niet zo makkelijk hebben.

Groetjes

gerdaYD zei

Daar heb je een punt lieve Terrebel, geen wonder dat met tegenwoordig zo veel mensen met een burn out ziet: geestelijk werk, de spanning om het allemaal in goed benen te leiden en het nog met heel wat minder mensen te moeten klaren: dat maakt een mens kapot!

Morgaine zei

Heel eerlijk? Als ik twee uur blogs heb zitten lezen, ben ik al moe en zat, moet ik even wat anders gaan doen, huishouden en zo, ik zou het niet eens kunnen zo de hele dag zitten.

X