Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, september 21, 2016

Hoe goed is het om geld aan goede doelen te geven?

Miljardairs als Jef Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Richard Branson, Jim Walton en Warren Buffet geven een aanzienlijk deel van hun vermogen aan goede doelen en investeren in bijvoorbeeld het verduurzamen van transport en productie methoden. Zij doen dat grotendeels in ruil voor meer prestige. En voor geld. Wie goed investeert behaalt een goed rendement. Of dat nu in geld is of in de vorm van meer kinderen die naar school kunnen of schonere lucht omdat een nieuwe motor zorgt voor 2% minder uitstoot. Is het erg dat voornoemde miljardairs vooral handelen uit eigenbelang? Het zal de kinderen die een beter leven hebben dankzij de Bill And Melinda Gates Foundation een rotzorg zijn.

Misschien wel erg is deze vorm van belasting ontduiking (over geld wat men in goede doelen stopt betaalt men geen of veel minder belasting) omdat via deze methode de overheid minder geld ontvangt. Om te steken in onderwijs, ontwikkelingshulp of in verduurzaming van de samenleving bijvoorbeeld.

Hier nog een interessant artikel over het overheidsbeleid om het geven aan goede doelen aftrekbaar van de belastingen te maken: http://sargasso.nl/belastingvrijstelling-voor-liefdadigheid-immoreel-en-onrechtvaardig/

En dan rest de vraag: hoe goed zijn goede doelen? De organisatie MoneyCrisis zocht het voor ons uit: http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/11/goede-doelen-zorgen-vooral-goed-voor-zichzelf/#.V1UzQZGLTIU

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.

7 opmerkingen:

די מריו zei

Ik blijf me erover verbazen dat die mensen nog steeds zonder een spoortje van schaamte zoveel geld afhandig maken. En wij blijven er maar intrappen en geld geven.

Love As always
Di Mario

Renesmurf zei

Wie rijk is moet in elk geval zorgen om ook rijk te blijven, en gelukkig ook nog.

Morgaine zei

Ja, dit is een kant die ik niet weet verder, ik zeg het ook altijd, als ik het zou hebben, dan zou ik ook met liefde dus geld steken in de maatschappij, maar ondertussen wel op een andere manier? Niet de al bestaande doelen, maar kleiner... armoede speelt voor mij natuurlijk een grote rol nu, en als ik zou kunnen zou ik daarin gaan investeren maar het hoe? Nog geen idee.

X

Iris Papilio zei

Ik heb het wel gedaan maar twijfel de laatste tijd heel erg, dat gegraai door die 'bestuurders' dat kan toch niet...

rietepietz zei

Dat moet iedereen maar voor zichzelf uitmaken of en zo ja hóe hij/zij goed doet!

willy zei

geld voor een goed doel, waarom ook niet

voor zover het goed besteed wordt

gerdaYD zei

Tja, wat zijn goede doelen? En als je er al aan geeft, komt het de mensen ten goede die het nodig hebben? Zelf denk ik dat het beter is persoonlijk iemand te helpen, of zie ik dat mis?