Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, februari 04, 2016

Is plastic gebruiken beschaafd?

In mijn jeugd was er geen plastic!
Zo, dat is er uit. En om mijn eigen uitspraak iets af te zwakken:
in mijn vroege jeugd was er geen plastic.

Ons telefoontoestel was gemaakt van bakeliet en eieren kocht je in de hoeveelheid die je wilde hebben. Per stuk. Je ging met een mandje naar de markt om biologisch fruit te kopen. Nu heet dat 'hip' maar toen was dat 'normaal'.

Vuilnis stopte je niet in de pedaalemmer in de keuken waarna je de betreffende plastic zak in een grotere plastic zak stopte waarna je die aan de kant van de weg zette of in een container dumpte. Nee, je liep naar buiten met je afval, stopte het in een zinken emmer die aan de kant van de weg stond en éénmaal per week door vuilnismannen werd leeg gekieperd in een vuilniswagen. Daar kwam geen plastic aan te pas! Dus waarom kunnen wij opeens niet meer zonder plastic? In grote delen van de wereld lukt dat overigens nog prima. Mensen in hartje Mali houden de planeet heel. Wij doen dat niet. Toch zijn er mensen die 'ons' beschaafd noemen.

Hier is Plastic Bertrand met Ca plane pour moi:


En hier (klik) de Nederlandse vertaling van deze hit.

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.

9 opmerkingen:

Natasja zei

Er was vroeger minder plastic dat is waar. Maar plastic tasjes kregen wij toch wel in de kledingwinkel als je wat kocht? Nu krijg je het in je handen gedrukt.

די מריו zei

Ik moet zeggen. Wat er normaal aan tasjes moest worden weggegeven per dag.. omdat klanten vonden dat het service was.. heb ik nu in een maand verkocht. Moet je kijken wat een winst voor het milieu. Ik hoop dat de rest van de mensen ook nog gewoon hun eigen tas meenemen.

Love AS Alwyas
di Mario

Rebbeltje ★ zei

Wat een gedoe allemaal, denk niet dat er minder plastic komt omdat er voor de tasjes betaald moet worden. En ja soms vraag je je wel eens af, of mensen wel nadenken voor ze wat vragen...groetjes

Renesmurf zei

Ja, toen was het er niet en nu kan men niet meer zonder.
We hebben nu veel meer afval, het zijn allemaal verpakkingen.

Lutje zei

hier heb je gelijk in, maar zo'n plastiek zak in de vuilnis is wel handig ;-)
ik vindt ook wel dat er teveel plastiek gebruikt word

gerdaYD zei

Gelijk heb je lieve Terrebel. Ook ik maakte de tijd van de zinken emmer mee en dat ging perfect en wel zonder het milieu al te veel te belasten. Alleen vrees ik dat vuilnis ophalen nu veel sneller moet, time is money en dat gaat vóór de zorg om het milieu hé... jammer genoeg!

rietepietz zei

Helemáál zonder plastic zal het inderdaad niet meer lukken maar het kan bést veel minder. Gelukkig is er ondertussen wat bewustwording en plastic inzamelen is ook een pluspunt, maar inderdaad, we kunnen er zélf veel aan doen en dat dóe ik an ook al heel aardig.

Trees zei

Ja er is juist ontzettend veel plastic nu.
Sinds ik ben begonnen om ook plastic uit de 'rest' te houden sta ik versteld van de hoeveelheid elke week.

Mirjam Kakelbont zei

Een hele vooruitgang om plastic zakjes in de ban te doen. Het is wennen maar wel voor een heel goede zaak. Wat het plastic betreft, was het vroeger beter ;-)