Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, januari 28, 2016

Vaak is een reden een drogreden

In Duitsland schoot een man een 11-jarig meisje dood (klik) dat op straat Oud en Nieuw aan het vieren was. Helaas was de dader 'gewoon' een blanke man van middelbare leeftijd die ruzie had met zijn familie en daarom vond dat hij op feestvierende mensen mocht schieten. Was hij een moslim en/of asielzoeker geweest dan had De Grote Geblondeerde Leider via Twitter haat lopen zaaien. Nu de man blank en geen jongere blijkt te zijn, vindt De Geert het blijkbaar prima. Ook de 'mainstream' media vond het bericht niet de moeite waard om te verspreiden 'want het verkoopt geen advertentieruimte'. Jammer.

Een asielzoeker heeft zichzelf opgeknoopt (klik) omdat onze geweldige overheid het hem onmogelijk heeft gemaakt terug te keren naar zijn gezin in Irak, terwijl het hem eerder al onmogelijk was gemaakt om zijn gezin uit de verschrikkelijke situatie in Irak naar ons 'gastvrije en tolerante' Nederland te halen.

Een aantal asielzoekers heeft met nieuwjaarsnacht in Keulen een aantal vrouwen aangerand 'en dus zijn alle asielzoekers verkrachters!' Ieder jaar worden met carnaval honderden vrouwen betast door dronken blanke buurmannen 'en dus zijn alle blanke buurmannen dronken verkrachters!' In het eerste geval roepen velen: 'Ja, dat is zo!' maar in het tweede geval roepen diezelfde mensen: 'Nee, natuurlijk niet!'

Het bericht 'Een groep Syrische asielzoekers heeft mij gered op het plein in Keulen' (klik) werd door de meeste media ook al niet als nieuwswaardig gezien 'want het stelt asielzoekers in een goed daglicht en dat past niet bij de publieke opinie.'

Om een bepaald standpunt kracht bij te zetten wordt vaak logica gebruikt. Meestal gaat dat om non-logica, drogredenen. Bijvoorbeeld: 'In de gevangenis zitten veel Marokkanen. Dat bewijst dat Marokkanen vaker crimineel zijn dan blanke Nederlanders!' Klinkt logisch, niet? Toch zitten er een paar mankementjes in deze manier van redeneren. Punt één: Slechts drie procent van alle gedetineerden in Nederland is Marokkaan. Zelfs volgens het rechts populistische medium Powned. Drie procent zie ik niet als 'veel'.

Ik breng daar tegenin: in de afgelopen jaren is de criminaliteit in Nederland significant gedaald. (Echt waar! Zelfs volgens De Volkskrant.) In diezelfde periode is in Nederland het aantal moslims gestegen. Dat bewijst dus dat de Islam een vredelievende religie is. Als dat niet zo was zou de criminaliteit wel zijn gestegen met de toename van het aantal moslims in Nederland. Breng daar maar eens wat tegen in. Succes!

Ook het volgende virtuele gesprek gaat over drogredenen:

Virtueel gesprek met een oudere blanke buurman:
'De bazen van Google, Amazon, Apple en Unilever hebben veel geld. Correct?'
-'Ja. Mee eens.'

'Google en Amazon en zo zijn bedrijven. Correct?'
-'Ja, daar kan ik niets tegenin brengen.'

'Jij bent de baas van een bedrijf en hebt dus veel geld want alle bazen van alle bedrijven hebben veel geld!'

-'Nee, natuurlijk niet. Niet alle bedrijven zijn namelijk hetzelfde. Jouw redenering heet een 'drogreden'. Dat is een 'moeilijk' woord dat het makkelijkst omschreven kan worden in het bekende voorbeeld: 'Alle koeien zijn dieren dus alle dieren zijn koeien.' Klopt die redenering?'

'Nee, want er zijn ook dieren die geen koe zijn. Zoals varkens en kippen en zo.'
-'Precies. Zo is Apple een heel ander soort bedrijf dan mijn eenmansbedrijfje. Ik ontvang per jaar minder dan Apple in één minuut.'

'Waarom is dat?'
-'Omdat minder mensen mijn dienst willen kopen dan er mensen zijn die een iPhone willen hebben. Maar laten wij het nu niet over verschillen in bedrijfsvoering gaan hebben maar over redeneren. Snap je nu bijvoorbeeld dat het heel dom is om te zeggen dat alle asielzoekers domme zwarte agressieve islamitische mensen zijn die alleen maar naar Nederland komen om hier van een uitkering te kunnen leven?'

'Ja maar dat is zo, want dat las ik in de krant!'
-'Wat las je precies?'
'Dat een asielzoeker iemand had aangevallen. Hij is een islamitische kleurling die niet eens onze taal spreekt en dat bewijst dus dat hij dom is en dat ze allemaal zo zijn.'

-'Volgens jouw logica zijn dan alle oudere blanke Nederlandse mannen crimineel want jij bent met je fiets wel eens door het rode licht gereden en dat is tegen de wet en iemand die de wet overtreedt is een crimineel. Bovendien zijn alle oudere blanke Nederlandse mannen dom want je spreekt geen Arabisch en iemand die een taal die anders is dan de eigen taal niet spreekt is dom. Toch?'

'Eh...nou...eh...'

De reactie van minister president Mark Rutte dat de media bewust informatie achterhoudt om de publieke opinie te kunnen beïnvloeden:


En hier een uitleg over drogredenen:



In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.

9 opmerkingen:

  1. IK ga het toch proberen. Oke, en zijn wel meer moslims in Nederland gekomen en er is misschien wel minder criminaliteit. Dus dat betekend dat de moslims alleen maar slimmere criminelen zijn geworden en niet meer zo snel opgepakt worden. Het klopt misschien niet wat ik zeg.. maar ik ben wel tegen je in gegaan. (smiley tong uit steek )

    Love As Always
    di Mario

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Iedereen over een kamscheren is niet goed.
    Als men naar het carnaval gaat, is het blijkbaar normaal dat men vreemd gaat en aan elkaar zit, is de keuze die men zelf maakt.
    Als iemand met de jaarwisseling buiten op een plein feest viert, is dat niet een uitnodiging om betast te worden, dit is voor het eerst dat het op zeer grote schaal heeft plaats gevonden.
    Media, welke stroming dan ook geeft altijd een gekleurde mening. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Men ziet wat men wil zien, en zo vormt men zijn mening, of verstevigd het.
    En soms veranderen mensen, en zo maar door.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De media geven de mensen wat de mensen willen horen en zien.
    Zo was het al in het oude Rome met brood en spelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als carnavalvierder wil ik toch even aanhalen dat het niet normaal is om met carnaval aan andere te zitten...hoe dan ook. Klopt we zijn wat losser in de omgang maar om nu te zeggen dat iedereen vreemd gaat is de grootste onzin
    Waarom denk je dat ze gedragsregels in gaan voeren voor mensen die van boven de rivieren hier carnaval komen vieren?

    Groetjes en ga jij naar het grote carnavalsfeest in A'dam?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik kom even voorbij om je nieuw log te bekijken lieve Terrebel en zoals steeds wist jij weer een knappe analyse van de toestand in de wereld te maken! Is je hand al wat beter?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Anoniem14:52

    Zo is het ook met grote bedrijven stond er vorig jaar niet in de media dat Apple deed aan kinderarbeid... Het is helaas niet alleen Apple ... Maar het is makkelijk om alles over een kam te scheren.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De meeste mensen hebben een tunnelvisie en horen/zien alleen wat ze willen horen/zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een goed stuk om over na te denken....

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!