Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, november 04, 2015

Is kritiek hypocriet?

Schattige dieren moeten leven

Vaste lezers weten het waarschijnlijk al maar ik heb een beetje moeite met hypocriet gedrag. Bijvoorbeeld in het geval van Cecil de leeuw (kent u mensen die de kip op hun bord ook een naam geven voordat zij die laten vermoorden?) uit Zimbabwe. Een rijke blanke Amerikaanse tandarts (blijkbaar zijn die bijvoeglijke naamwoorden en het beroep van wezenlijk belang in het verhaal) betaalde een paar reservaat medewerkers een heleboel geld om die beroemde leeuw (vóór het incident had vrijwel geen enkele klager ooit van het dier gehoord. Maar dat terzijde.) voor het recht het dier met pijl en boog te verwonden en de volgende dag de gewonde leeuw met een pistoolschot af te maken. Dat is 'natuurlijk' heel wat minder erg dan andere mensen elke dag miljoenen kippen te laten wurgen.

Lekkere beesten mogen dood

Sorry, maar ik vind dat hypocriet. Wat dan? Nou, die houding van: 'Alle dieren zijn mooi en zielig en moeten met rust worden gelaten! Behalve dieren waar ik last van heb, dieren die mensen aanvallen, dieren die er niet schattig uitzien en dieren waarvan ik het vlees lekker vind om te eten.' Als Cecil een Nederlandse toerist zijn been had afgebeten hadden vrijwel alle klagers van de regering van Zimbabwe geëist dat 'dat woeste en gevaarlijke beest' moest worden afgemaakt. Daarom vind ik die mensen hypocriet. Over hypocrisie gaat ook onderstaande stukje:

'Alle werklozen zijn lui'

De meeste bejaarde dames van nu hebben geen dag in hun leven betaalde arbeid verricht. Zij waren (en zijn dus want nu met pensioen) werkloos. Dat sommigen van hen kritiek leveren op jongere werklozen is dus op zijn minst een beetje vreemd. 'Dat voert maar de hele dag geen klap uit en krijgt allemaal voordeeltjes zoals gratis eten van de voedselbank en zo en kinderbijslag.' 

Gratis subsidies

Men gaat daarbij voorbij aan enkele feiten. Kinderbijslag krijgt bijvoorbeeld iedereen in Nederland die kinderen heeft. Zelfs Koning Willem-Alexander, al laat hij het bedrag dat hij ontvangt rechtstreeks doorstorten naar een weeshuis in Afrika. En ook bejaarden krijgen allerhande voordeeltjes. Behalve de 'gratis' uitkering die AOW heet is er bijvoorbeeld de bekende 65+ pas die recht geeft op enkele gratis treinreizen en korting met de lokale bus en zo. (update: het pasje is voor 60+, niet geheel gratis en reizen is onder voorwaarden. Met dank aan een oplettende lezer!) En 'gratis' eten is een noodzaak voor hen die - net als ik - na aftrek van vaste lasten minder dan 150 euro per maand te besteden hebben. En ja, ik blijf dat herhalen. Net zo lang tot de regering luistert.

De meeste bejaarde vrouwen hebben nooit gewerkt

'Ja maar de bejaarde vrouwen van nu hebben hun hele leven hard gewerkt!' Ik ben de laatste om te beweren dat het bijhouden van het huishouden en het opvoeden van kinderen geen zware taak is maar verreweg de meeste bejaarde dames van nu hebben in hun hele leven niet één enkele dag betaalde arbeid verricht. (Zie hier) Dus zeggen dat mensen die niet werken niets anders doen dan subsidies vangen en verder niets uitvreten is voor mensen uit deze groep gewoon hypocriet.

Is kritiek hypocriet?

Wat vindt u: mogen mensen die kritiek leveren op anderen dat doen terwijl zij wezenlijk in dezelfde situatie zitten of moeten zij lekker hun mond houden en niet zeuren?


Zoals altijd ben ik ook vandaag erg benieuwd naar uw reacties!


6 opmerkingen:

Marianne Cramer zei

De treinkaart waar je het over hebt is niet 65+ maar 60+ (is voor veel mensen dus weer een voordeel), maar je betaalt er wel voor en de kaart is dus niet gratis. Je moet er ook een OV-kaart op naam voor hebben en er op reizen is aan bepaalde voorwaarden gebonden.

די מריו zei

Mensen wijzen nu eenmaal graag naar en ander, dat is makkelijker dan naar jezelf wijzen. Volgens mij krijgen alle nederlanders wel ergens wat gratis. Al dan niet verdient.

Love As Alwyas
Di Mario

gerdaYD zei

Als gepensioneerde voel ik me toch een klein beetje aangevallen lieve Terrebel. Ik heb mijn hele leven voor de gemeenschap gewerkt en dat voor een schijntje. En van dit beetje heb ik trouw elke maand een bedrag aan de staat afgegeven voor het pensioen van mijn voorgangers. Is het dan te veel gevraagd dat wie nu nog werkt ook voor mij wat afdraagt? Moest je weten hoeveel ik maar krijg per maand dan zou je me dat (bijna) gratis treinkaartje wel gunnen hoor!
En ook vrouwen die hun hele leven lang voor man, huis en kinderen hebben gezorgd, zoals je aangeeft ook wel degelijk hard werkten, mogen van mij mee genieten... dat heet solidariteit!
Maar je hebt wel gelijk in de rest van de dingen die je opsomt, hypocriet zijn is een lelijk iets waar tegen gestreden moet worden!

Morgaine zei

Wat Di Mario zegt en niet alle bejaarde dames hebben nooit gewerkt er zijn er ook die wel hebben gewerkt omdat ze geen gezin hadden. Dat was toen ook de wet trouwens, zodra een vrouw huwde, mocht de werkgever haar ontslaan, wist jij? Dat die wet pas in 1976 is aangepast?

het is heel vreemd om te weten dat mijn moeder hier dus ook last van heeft gehad toen zij huwde met mijn vader en ik kwam, dat zij in feite thuis moest blijven van de wet. Het is niet zo zwart wit, maar het is wel gek ja dat zij die nooit buiten de deur arbeid hebben gedaan? Nu zo klagen over 'ons' jongeren.

Sommigen mogen, anderen niet, weer anderen ... ach ja, lekker laten klagen.

X

francky spruytte zei

Wat je over de dieren schrijft ben ik met je eens. Geef een varken een naam en sommigen zullen het erg vinden als het geslacht moet worden.
Wat de bejaarde dames betreft vind ik dat ze recht hebben op pensioen enz ook al waren ze heel hun leven huisvrouw. Wat ze wel niet mogen doen is de hedendaagse vrouwen met een scheef oog bekijken omdat zij niet leven zoals zij deden. Met twee werken is geen lachertje.

gerdaYD zei

OT: ha lieve Terrebel, jij noemt het 'prikkelen' hihi.
En prikkelen doe jij zeker en vast, elke keer weer op jouw schitterend stekje!
Hopelijk zet alles waar je over schrijft inderdaad tot nadenken aan want dat is je bedoeling hé?
Nog even dit: jij kent de nicht van Rietveld? Wow, die zal je wellicht veel te vertellen hebben!