Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

maandag, november 02, 2015

Belonen werkt écht beter dan straffen.

Kippen

'In Nederland leven ruim een miljoen kippen. Stel dat die allemaal drie kindertjes krijgen en die ook weer dan is er binnen 20 jaar geen stukje land meer te vinden dat niet door een kip wordt ingenomen!' Met dit soort 'logica' proberen sommige media olie op het vuur te gooien van het vluchtelingenprobleem. Helaas zijn mensen bijzonder bevattelijk voor bangmakerij van allerlei soort en dus gaan dit soort verhalen ('Al die vluchtelingen laten natuurlijk hun familie overkomen en gaan kinderen krijgen en wie betaalt dat dan straks allemaal?') een eigen leven krijgen en worden zelfs buitenproportioneel opgeblazen. Om even wat angst weg te nemen, hier wat objectieve cijfers over het probleem. En uitleg over wat nu eigenlijk het verschil is tussen een asielzoeker en een vluchteling. Nuttig!

http://www.grutjes.nl/2015/10/nieuws-blijft-liegen-over-aantal-asielzoekers/

(Met name mensen die 'geen tijd' hebben om te lezen raad ik aan het stuk te lezen. Zeker wanneer zij wel tijd blijken te hebben om andere nieuwsbronnen te raadplegen.)

Straffen

Volgens enkelen zou het in brand steken van asielzoekerscentra de perfecte oplossing zijn tegen de narigheid in Syrië 'want al die vluchtelingen zullen dan daar blijven en tegen al die verschillende oorlogvoerende fracties vechten!' Onzin natuurlijk want geweld werkt eigenlijk nooit. Evenmin als straffen.

In het verleden zijn ook Nederlandse politici wel eens vermoord en zelfs gelyncht door de burgers als straf voor hun aanhoudende leugens en zelfverrijking. Maar dat heeft de politici die na hen kwamen er nooit van weerhouden zich schuldig te maken aan dezelfde praktijken. Staatssecretaris Mansveld is keihard betrapt op het 'onvolledig en strikt genomen onjuist informeren van de kamer', aldus het rapport over het falen van het Fyra-project. In gewone mensentaal: 'Wilma heeft bewust de boel besodemietert en gelogen tegen het volk en haar vertegenwoordigers.' Maar politici liegen niet. Die 'maken een inschattingsfout door het bewust achterhouden van informatie' en 'wilden de burgers niet verontrusten met de correcte inhoud van het rapport.' Politici 'zien' niet zoals u en ik maar 'weten dat het zo is door persoonlijke visuele observatie'. Wij zijn een stapeltje papieren kwijt maar bij politici 'is wegens een interne omissie het dossier tijdelijk in het ongerede geraakt.'

Hoe ik dat weet? Ik ben zelf politicus geweest. Met name daarom prik ik makkelijk door hun wollige taaltje waarmee zij proberen hun onethische gedrag goed te praten.

Natúúrlijk werkt het straffen van mensen niet om te voorkomen dat zij narigheid uithalen. Dat heeft nog nooit gewerkt en zal nooit werken. Het was dus inderdaad onzin dat ik dat in dit stukje voorstelde: http://terrebel.blogspot.nl/2015/09/waarom-gevolgen-aanpakken-ipv-oorzaken.html

Een aantal van mijn lezers had dat goed gezien. Waarvoor de complimenten. Ik wilde vooral even zien of mijn gewaardeerde lezers wel opletten wat ik schrijf. En dat doen zij! Dat verheugt mij!

Mensen belonen voor goed gedrag in plaats van straffen voor slecht gedrag werkt echt vele malen beter, wát ouders en overheden ook mogen denken.

Claustrofobie

Ik denk dan aan de vader die niet wilde dat zijn dochter bij hem en zijn vrouw kwam slapen en omdat zij dat toch deed zijn kleine meisje 's nachts opsloot in haar kamer. Het meisje ontwikkelde de angststoornis claustrofobie. Ik denk dan aan de moeder die haar tienerdochter opsloot in diens kamertje met de opdracht: 'Je mag er pas uit als je je Franse woordjes kent voor dat proefwerk van morgen.' en dat dan 'helpen met huiswerk' durft te noemen. Dit meisje kreeg een gruwelijke hekel aan leren.

Dictators

Om dictator Fidel Castro te straffen stelde Amerika een handelsboycot in. De inwoners van een compleet land tot armoede veroordelend. Om dictator Poetin te straffen krijgen Russische balletgroepen geen uitreisvisa meer. Terwijl de olie en het gas blijven stromen.

Om dictator Saddam Hoessein te straffen liet men de olie sneller stromen. Om de Saoedische terrorist Bin Laden te straffen stelde men geen boycot in op de handel in Saoedische olie maar besloot men de bevolking van Afghanistan (te uwer informatie: dat is een ander land dan Saoedi-Arabië) te straffen.
Mijn vraag aan u is tweeledig:
1. Waarom straft men zo graag een complete bevolking?
2. Hoe zou de wereld er uit zien zonder olie?

'Pulling my leg' is Engels voor 'Mij in het ootje nemen'.
Hier is Bettie Serveert met 'Leg':4 opmerkingen:

די מריו zei

Wat ik wel grappig van die azijnzeikers.. Ze vinden Nederland zelf een land die tekort komt naar hun eigen bewoners. Te hoge belastingen, te lage uitkeringen, te weinig werk en toch noemen ze asielzoekers gelukzoekers.

Love As Always
Di Mario

Rebbeltje ★ zei

Zelfs met kinderen opvoeden weet je dat belonen en complimenten beter werken dan straffen...en een goeie het verschil tussen vluchtelingen en asielzoekers

John zei

Niet elke politicus is het zelfde natuurlijk. Maar wat er nu aan regenten zit maakt het wel erg bont.

gerdaYD zei

Ten eerste begrijp ik al niet wat een héle bewolking je kan misdaan hebben opdat je die zou straffen. Je kent die mensen niet... nu ja, daarom misschien, het is makkelijker iets dat anoniem is te treffen. Dat zie je goed bij de tegenwoordige moderne oorlogsvoering: het lijkt wel een computerspelletje om bommen op onschuldige slachtoffers te droppen en het bloedvergieten en leed dat zo veroorzaakt wordt blijft buiten je waarneming. Makkelijk toch?
Laat ons de manier van vroeger weer oppakken: de beleidsmakers tegen elkaar laten vechten, man tegen man. Het zou snel gedaan zijn met al dat zogenaamd bestraffen!
Wat je tweede vraag betreft: de wereld zou er een stuk op vooruit gaan moest iedereen zijn eigen energie kunnen opwekken zodat daar geen monopolie kan door ontstaan en dus ook geen macht over de andere...