Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, januari 28, 2015

Gerechtigheid voor werknemers!

Vandaag kon ik niet worden afgeleid door klusjes thuis want ik was niet thuis maar werkte vanuit het huis van mijn vriendin. Buiten heersten wind en regen en dus bleef ik - luxekindje als ik ben - lekker binnen. Er zijn weer een paar sollicitaties de deur uit, ik heb wat mensen gebeld en geschreven en hen aantekeningen voor mijn administratie, een roman, voor weblogstukjes, opinie artikelen en korte verhalen verwerkt. En gelezen. Want dat vind ik leuk.

E kwadraat van Pam Grout is boek nummer drie van dit jaar en leert je om het positieve in het leven niet alleen te zien maar zelfs naar je toe te halen! Het gaat er vooral om om in alle omstandigheden positief te blijven. Dan straal je dat uit en krijg je - bijna als vanzelf - meer positiviteit te verwerken.

Maar als je berichten in de krant leest is het wel eens moeilijk positief te blijven. Bijvoorbeeld bij het volgende bericht:

Ruim 90% van de treinen reed op tijd! Joepie ende hoera en zo. Toeters, bellen ende feestmuziek. Zou je denken. Tot je leest dat treinen stations overslaan om verloren tijd goed te maken. Treinen die dreigen meer dan een kwartier te laat te zijn vertrekken voor het gemak dan maar helemaal niet 'want treinen die uitvallen tellen niet mee voor de statistiek.' Ja, zo ken ik er nog wel een paar: 'Aantal moorden in Nederland spectaculair gedaald! Vooral sinds het vermoorden van je ex niet meer wordt meegenomen in de statistieken. Een moord op een ex heet tegenwoordig niet 'moord' maar 'gerechtigheid'.

Ik voorspel gerechtigheid voor de werknemers van Nederland:

'Werknemers en sollicitanten hoef je niet netjes te behandelen. Zij mogen al blij zijn met de kans op werk!', lijken veel werkgevers te denken. Mensen mogen 'gratis werkervaring' opdoen, 'maken kans op een vast contract voor zes maanden na drie maanden 'proefdraaien' en verreweg de meeste sollicitanten krijgen geen reacties op hun sollicitatiebrieven 'want de HR manager heeft geen tijd om haar werk te doen.' Wat de HR manager (vroeger 'die rooie van personeelszaken') dan wél doet op kantoor blijft vooralsnog een raadsel.

Het is inmiddels zo erg gesteld met de arbeidsethos dat zelfs van vrijwilligers en freelancers (naar de middeleeuwse 'Vrije Lanciers' die zich aan andere graafschappen verhuurden wanneer er in hun eigen regio even niet te knokken viel) wordt verwacht dat zij een volledige sollicitatie procedure doorlopen. Ziet u het voor zich? Een bedrijf benadert een zelfstandige loodgieter en die 'mag' vervolgens motiveren waarom hij juist bij dit bedrijf het toilet wil ontstoppen en niet dat van de concurrent. Vrijwilligers 'mogen' blij zijn met de kans om gratis werkervaring op te doen in ruil waarvoor een betaalde kracht ontslagen wordt. De vrijwilliger moet uiteraard aan dezelfde eisen voldoen die de vaste kracht eerder de baan bezorgden.

Slecht nieuws voor de bedrijven die mensen als wegwerpartikelen behandelen: zodra de economie aantrekt - en dat zal gebeuren - vertrekken die 'wegwerpartikelen' naar de concurrent die hen wél op waarde weet te schatten en hen een fatsoenlijk contract aanbiedt met een salaris dat hun inspanningen waard is. Ik voorspel dus een massaal werknemerstekort bij overheidsdiensten en andere uitbuiters.

Volgens de NS liegen cijfers niet. Volgens cabaretduo Kamps & Kamps ook niet:

9 opmerkingen:

Rebbeltje ★ zei

Zover ik weet moeten die heel veel werk verzetten ;)
Dochter is namelijk een HRM
en die heeft het loeidruk...

Vind het niet meer dan normaal dat je een reactie krijgt op een sollicitatie...zodat je verder kan als het niks wordt...

Maar goed niet iedereen gedraagd zich netjes...s6 met solliciteren.

gerdaYD zei

Ik hoop dat je gelijk krijgt lieve Terrebel en de economie inderdaad weer aanzwengelt. Anders stevenen we weer recht af op al die narigheid die onze voorouders al eens in de 19de eeuw 'mochten' beleven...
OT: om op je vraag te antwoorden: zowel de panda als de dino hebben mijn onverdeelde sympathie niet hihi.

John zei

Ja, statistieken zijn niets meer waard. Ze worden gemanipuleerd en geven een zeer verdraaid beeld van de werkelijke waardes. Maar mensen trappen er in. De meeste dan toch.
Zeker zo'n 90 % :D

francky spruytte zei

ik vrees dat het alleen maar erger zal worden.

francky spruytte zei

ik vrees dat het alleen maar erger zal worden.

rietepietz zei

áls de economie aantrekt......daar zeg je wat!

gerdaYD zei

OT: bedankt voor je reactie gisteren lieve Terrebel, je hebt er volkomen gelijk in... Dus hopelijk kan je van de hele komende dag genieten, die komt maar één keer hé?

Rebbeltje ★ zei

Een mens wil altijd meer en groter en beter...

Al zeg ik het wel maar ben best tevreden met wat we hebben opgebouwd in 40 jaar samen...

Ha en plaatjes het internet staat er vol mee...fijn weekend

Leidse Glibber zei

Het is echt verschrikkelijk als je het hoort en leest om je heen. Las net dat V&D komende week misschien alsnog failliet gaat. Vraag mij dan alleen af waar is die 5,8 % van dat salaris gebleven en lekker krijgen de werknemers ook gelijk 5,8% minder uitkering.