Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

dinsdag, december 02, 2014

Waanzin doet gekke dingen met mensen

Gisteren genoten mijn vriendin en ik van het etentje ter ere van ons drie jaren samen zijn:
Beetje vaag maar het gaat om het idee...
'Mama, mag ik vanavond Bambi zien?' -'Alsjeblieft, schatje!'
Of wel: best lekker zo'n stukje hert...

Vandaag had ik twee buurvrouwen op visite. Twee verschillende mensen met beiden hun eigen opvatting. Bijvoorbeeld over 'geloof'.

Zijn alle christenen hetzelfde soort mensen? Natuurlijk niet! Net zo min alle moslims hetzelfde soort mensen zijn. Ja beste mensen, moslims zijn gewoon mensen zoals u en ik. Zeggen dat alle moslims haatdragende idioten zijn omdat sommige moslims haatdragende idioten zijn is hetzelfde als beweren dat Obama de Oekraïne Mexico wil annexeren omdat hij net als Poetin óók een christen is en dus ook een paranoïde dictator is met grootheidswaanzin.

Ja, sommige mensen gedragen zich als een waanzinnige. Vanuit pure waanzin doen zij zelfs dingen die zij anderen kwalijk nemen. Zoals geweld gebruiken: 'Ik ben tegen geweld en wie het niet met mij eens is sla ik in elkaar!'

Een volwassen man maakte stennis bij een Sinterklaas intocht. Hij schold een meisje van 15 uit voor 'racist' en gaf haar zelfs een vuistslag in het gezicht. Het gekke is dat hij volgens zijn eigen logica zichzelf had moeten slaan want is niet een racist iemand die een hekel heeft aan een ander puur en uitsluitend omdat die ander een andere huidskleur heeft? Voor de volledigheid: het meisje was verkleed als Zwarte Piet en de man is door de politie afgevoerd. Naar mijn bescheiden mening volkomen terecht.

Maar wachtuseffe! Iedereen die u spreekt zegt tegen geweld te zijn, toch? En áls mensen dan geweld gebruiken is dat 'de schuld van de televisie en videospelletjes!' Toch? Natuurlijk niet. Wij genieten zo van die gewelddadige TV-beelden en computerspelletjes omdat iedereen (ja, u en ik ook) toch af en toe - al is het maar onbewust - graag eens iemand op de neus zouden timmeren. Maar omdat wij televisie en spelletjes (in een potje voetbal zitten vaak ook bijzonder gewelddadige acties!) als uitlaatklep gebruiken kunnen wij ons in het dagelijks leven (meestal) beheersen. En dat is goed.

7 opmerkingen:

די מריו zei

Ik ben tegen zinloos geweld, alsof zinvol geweld wel bestaat. Vreemd eigenlijk he, hoe mensen nadenken. Als er een iets gebeurd zal het wel een donkere zijn en als het niet zo is, dan is het ehhhh, laten we het er dan maar niet over hebben. De mensen zijn vreemde wezens.

Love As always
Di Mario

gerdaYD zei

Lap, daar heb je het weer: zinloos geweld zoals in de vorige reactie te lezen staat. Volgens mij is geweld altijd zinloos toch?
En je hebt gelijk, al die spelletjes en series vormen een perfecte uitlaatklep voor het gevoel dat ons soms overvalt: de drang om iemand eens goed in elkaar te timmeren hihi.

John zei

natuurlijk zijn alle gelovigen niet het zelfde.
Maar geloof brengt wel vaak oorlog en uitsluiting.

Walter zei

Die vage foto vind ik juist zeer mooi en met John ben ik het helemaal eens. Groet!
Of geweld op tv en in spelletjes geen kwaad kan?....

rietepietz zei

Ik discrimineer niet op dat gebied hoor, een schoft is een schoft of hij/zij nou christen moslim of atheïst is.
Helaas draaft men in Nederland altijd een beetje door en in de ijver om een bepaalde bevolkingsgroep niet te ontrieven mag je dan een schoft weer niét een schoft noemen.
Obama is trouwens niet "van huis uit" christen en heeft in zijn jeugd ook met moslim invloeden van doen gehad.

Rebbeltje ★ zei

En hier wil ik nog aan toevoegen dat we de kleintjes voor de tv zetten om even rust te hebben en wat ze voorgeschoteld krijgen in kindervideo's is dikwijls ook niet zonder geweld...

En Geweld is altijd zinloos.

gerdaYD zei

O lieve Terrebel, bedankt voor je reactie gisteren hoor! Jij ziet er tenminste het grappige van in, wat niet veel webbies doen!
Fijne Sinterklaasdag jongen, en moge in je schoentje niets ander dan leuke dingen liggen!