Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, augustus 27, 2014

Krantenkoppen zijn geen krantenartikelen

Een paar weken geleden besloot het Ministerie van Onderwijs dat deelcertificaten voortaan niet langer dan tien jaar geldig zijn. Dat hoorde ik toen ik mij vandaag wilde inschrijven voor een volwassenen-opleiding om alsnog mijn VWO-diploma te halen waar ik nog maar een enkel vak hoefde over te doen om alsnog mijn diploma in ontvangst te mogen nemen. De officiële verklaring is dat diploma's verouderen. Waarom dus oude diploma's levenslang geldig blijven maar deelcertificaten die aantonen dat je een bepaald vak beheerst niet is vooralsnog een raadsel.

De Dienst Werk en Inkomen wil mensen stimuleren om meer diploma's te halen. Die moet je echter zelf betalen (studiefinanciering bestaat feitelijk niet meer dus ook reguliere hedendaagse studenten weten niet waar zij aan toe zijn terwijl er een nieuwe regeling in de maak is) en bovendien mag je niet doordeweeks overdag naar school of cursussen volgen 'want dan ben je niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt.' Vrijwilligerswerk doen wordt ook aangemoedigd 'om in het arbeidsproces te blijven' maar wanneer je dat doet word je gekort op de uitkering 'want je bent dan niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt.'

De DWI werkt dus volgens het principe 'Makkelijker kunnen wij het wel maken maar dat doen wij lekker niet. Lekker puh!'

Ook bleek ik vandaag op gesprek te moeten komen bij de 'CV-dokter' van de DWI (Ja, zo heet dat echt!) maar men was vergeten mij daarvoor uit te nodigen. En dat was natuurlijk mijn schuld want nadat ik twee weken geleden vroeg wanneer ik dan langs moest komen had ik moeten reageren toen ik geen uitnodiging kreeg. U leest het goed: als 'cliënt' van de DWI word ik geacht de medewerkers te vertellen dat zij hun werk moeten doen! Je zou er bijna van gaan radicaliseren...(Gelukkig heb ik een etentje vanavond. Beetje afleiding.)

Minister President Rutte wil radicaal een einde maken aan radicalisering want maar liefst gemiddeld 17 jongeren in Nederland kiezen de kant van radicale moslimgroeperingen. Elk jaar weer! Met radicale christelijke jongeren (of ouderen!) heeft Rutte geen enkel probleem. Die mogen best moskeeën opblazen, kinderen van moslims bedreigen, roepen dat vrouwen het kiesrecht moet worden ontnomen en zo verder. Geen punt. Dat is namelijk 'vrijheid van godsdienst'. Maar goed, terug naar het punt. Waar wordt radicalisering door veroorzaakt? Vooral door onvrede, armoede, verveling en domheid, zo blijkt steeds weer. Dat zal Rutte ook weten en daarom zal hij de wensen van burgers voortaan inwilligen zodat zij tevreden zullen zijn. Tegen de verveling gaan alle onlangs gesloten jeugdhonken weer open en ook zal hij meer banen (betaalde! En dus niet 'gratis werkervaringsplekken') creëren tegen armoede en zal hij investeren in onderwijs om domheid het hoofd te bieden. Toch?

Nee, natuurlijk niet. Hij wil PVV-stemmers naar zijn partijtje trekken door...eh...ja, waardoor eigenlijk? Alleen maar door heel hard te roepen dat hij tegen de Islam is zoals Geert Wilders dat zo graag en makkelijk doet? Of gaat hij meer doen? Echt daadwerkelijk daadkracht tonen door iets te doen? Houdt hij genoeg van zijn bevolking om hen daadwerkelijk te helpen of roept hij maar wat? Net als 'dierenliefhebber' en PVV-kamerlid Dion Graus die het heel normaal vindt om zijn zwangere vrouw in de buik te schoppen maar radicaal tegen geweld tegen dieren is. Of zegt te zijn. En ééndagskuikentjes dan?

Mensen die zó van hun kat houden dat zij die elke dag een vers ééndagskuikentje te eten geven, houden die van dieren of juist niet? Ik denk dat de kat en het kuikentje daar over verschillen van mening...

Veel mensen hebben helaas geen eigen mening maar roepen die van anderen na. U en ik gelukkig uitgezonderd. Met name op Twitter komen veel reacties voorbij van mensen die eerst iets roepen en daarna pas nadenken. En helaas vergeten zij dat laatste nog al eens. Of zij hebben daar 'geen tijd' voor.

Ontzettend jammer dat men vaak alleen de vraag leest die ik plaats op Twitter en niet klikt op de link die ik mee stuur. Dan zouden zij wellicht wat genuanceerder denken voordat zij antwoord geven. Maar het is ook best lastig en vermoeiend, hoor! Eerst moet je helemaal met de muiswijzer naar een woord toe, dan moet je je wijsvinger laten neerkomen en vervolgens moet je je hersens gebruiken. Bovendien zijn mijn stukjes dusdanig van lengte dat een gemiddelde lezer er maar drie kan lezen in één reclameblok op een commerciële televisiezender.

Liever heb ik dat mensen niet reageren dan dat zij dat doen zonder het betreffende stuk te lezen. Maar goed, ik zal wel ouderwets zijn. Veel mensen baseren hun mening op krantenkoppen en niet op krantenartikelen.

In de serie Onbekende Helden vandaag Jac. P. Thijsse, de onderwijzer die zich sterk maakte voor het Naardermeer (dat in zijn tijd werd gebruikt als afvalvijver van Amsterdam) en daarmee het startschot gaf voor het oprichten van de Stichting Natuurmonumenten.

Vandaag als cadeautje aan mijn lezers een hoopvol filmpje. Deze beroemde (en rijke!) mensen waren ooit dakloos:
5 opmerkingen:

Renesmurf zei

De meeste mensen bestaat ook uit allemaal individuen, ieder met zijn eigen mening en gedrag.

En mensen willen zoveel en zo weinig mogelijk bemoeienis.

gerdaYD zei

Daar heb je een punt lieve Terrebel: de meeste mensen houden het bij de koppen en lezen de tekst niet, niet in kranten en ik denk ook niet bij jou... Nochtans is wat je schrijft altijd de moeite waard om kennis van te nemen want je slaat altijd de nagel op de kop met je knappe analyses. Jammer voor hen, ze missen beslist iets, jammer voor jou want je doet altijd zo je best op je teksten...
OT: ik hoop dat het experiment lukt en jij wat gelukkiger wordt... jij verdient dat!

די מריו zei

De meeste mensen lezen de berichten volgens mij niet tot amper. Ja ja stukken zijn langer dan de gemiddelde blogger heeft. Maar.. er zijn vervelende stukken om te lezen. Wat ik het moeilijk maakt is meer de kinderen die om me heen springen. Dus ik ga ze lekker uit de nachtkleding halen en de deur uit. Anders word ik hier helemaal gek. Even wat vrijwilligerswerk doen. Kunnen ze me mooi bij helpen. Vreemd eigenlijk dat ik niet gekort wordt op mijn salaris ( het hoeft niet hoor... echt niet) En daarna even mijn moeke helpen in de tuin. Want Omi wordt voor dat soort dingen toch wel iets oud.

Love As Always
Di Mario

francky spruytte zei

artikels lezen is niet meer van deze tijd. Tweets worden ook al te lang voor vele mensen. Ik stel voor digitale rooksignalen te proberen.
We worden dom gemaakt en de meeste beseffen het niet eens.

rietepietz zei

De haatzaaiende bekeerling Rudoph Hollenhoek is bepaald geen kansarme jongeren , als zoon van een jeugdrechter zal hij zéker alle kansen gehad hebben. De westerse jihadisten staan in hoog aanzien "omdat zij al hun rijkdommen en verworvenheden achter later om te komen vechten voor wat men dáár de goede zaak vindt.
In de gevangenis is een Ned. Maroc. jihadist met een juridische achtergrond de grote baas( lees schurk)... stop nou eens met alles te wijten aan "kansarm" zijn.
Ik ken plenty kansarme mensen die niet radicaliseren maar die zijn "misschien toevallig" ook geen moslim of niet streng christelijk!