Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

dinsdag, juli 08, 2014

Discrimeren mag!

Vandaag was een goede dag! Het mooiste nieuws van vandaag is dat oudste dochter in plaats van te blijven zitten in de eerste van het VWO alsnog naar de tweede klas over mag. Al is het de HAVO op een andere school. Zeker geen schande en sowieso minder erg dan blijven zitten. Toch? Verder sprak ik met een dame van een artiesten managementbureau en zij wil mij graag in haar stal opnemen. Vanaf nu dus geen entertainment-opdrachten meer in ruil voor 'een gratis vermelding op de website van een nachtclub en twee gratis consumpties' maar voor echte pecunia. Vanuit Hoofddorp direct door naar Amsterdam en bij een stichting gebabbeld over een mogelijke toekomstige aanstelling als deeltijd office manager en bij het openbaar vervoerbedrijf (tsja, gewoon met een trambestuurder kletsen kan leuke dingen opleveren) nagevraagd of zij wellicht nog iemand kunnen gebruiken om kaartjes te verkopen achterin de tram. Met een buurvrouw en haar vriend een driehoeksruil gedaan met ladenkastjes
en een stukje in de regen gelopen terwijl ik bij thuiskomst weer een paar sollicitatiebrieven schreef. Ik reageer nu op vrijwel alles.

'Bij gebleken geschiktheid geven wij de voorkeur aan een man'. Als dat in een vacature staat wordt het bedrijf in kwestie aangeklaagd wegens discriminatie want je mag nu eenmaal vrouwen niet achterstellen in een land waar gelijkheid een groot goed is dat bij wet wordt beschermd. Vreemd, want 'Bij gebleken geschiktheid geven wij de voorkeur aan een vrouw' in een advertentie zetten is geen enkel probleem en wordt vaak zelfs aangemoedigd. Natuurlijk vooral bij beroepen waarin relatief weinig vrouwelijke werknemers te vinden zijn. Maar in het onderwijs is er een overschot aan vrouwen. Waarom dan niet specifiek naar mannen mag worden gevraagd is eigenlijk een juridisch raadsel omdat het omgekeerde wél mag! 
Daarop voortbordurend: mag een café iemand de toegang weigeren op basis van zijn of haar sekse? U zou zeggen van niet. Toch mag een café zeggen 'Verboden voor mannen'. Omgekeerd mag uiteraard niet. Een organisatie voor vrouwenrechten mag een man weigeren voor een bestuursfunctie. Maar mag een homorechten organisatie een hetero weigeren aan te nemen? Nou, nee natuurlijk. Dus waarom die uitzonderingspositie voor vrouwen? Zij zij dan werkelijk zo ontzettend zwak dat de wetgever zich verplicht voelt hen op alle mogelijke manieren te beschermen of is de wetgever een enorme macho die er van uit gaat dat 'die zwakke typetjes' niet voor zichzelf kunnen opkomen?
Ik dacht toch echt dat discriminatie verboden was in Nederland maar blijkbaar vergis ik mij.
Wat is uw mening in deze?
In de serie Onbekende Helden is het vandaag de beurt aan Robbert Dijkgraaf, wellicht Nederland's beroemdste wetenschapper. Niet alleen een zeer sympathieke man, een leuke vader en echtgenoot maar leider van het gerenommeerde Institute of Advance Studies. Door deze man is wetenschap verworden van iets voor studiebollen naar iets dat iedereen leuk kan vinden en kan doen!

Het cadeautje van vandaag is een nummer van de Nederlandse band Claw Boys Claw:7 opmerkingen:

די מריו zei

Nederland tolerant, schiet toch op joh. Hoe kan de buitenlander mijn werk afpakken als ze allemaal in de sociale dienst zitten. Hoe kan het zijn dat Zwarte Piet herzien moet worden, terwijl elk land ter wereld de mensenrechten overschrijdt. We wijzen graag naar de ander, die heeft het gedaan, die mag het niet doen, verzin het maar. De mens denkt aan zichzelf en niet aan de medemens. Helaas.

Mooi dat ze over is. Welk niveau is niet belangrijk. Als ze zich maar ontwikkelt op haar niveau.

Love As Always
Di Mario

gerdaYD zei

Je hebt natuurlijk gelijk lieve Terrebel, maar toch mag je in je handjes wrijven in een land te leven dat één van de tolerantste ter wereld is. Dat is in sommige andere streken wel wat anders!
En vandaag mag ik je tweemaal proficiat wensen: één keer met je dochter die over mag, joepie en één keer voor jou die nu een echte agent heeft zodat je toch wat meer kans op betààld werk zal hebben!
En Dijkgraaf... ook in mijn ogen is het een held!

LUC zei

Ik begrijp je volledig , maar je leeft in een heel tolerant land ! Maar wat een gezeik van Zwarte Piet ! Jongens toch !

Rebbeltje ★ zei

Ja zo heeft eenieder een mening...maar ben blij dat je die mening ook gewoon mag zeggen.
We zeggen tolerant te zijn en niet discrimineren, maar alleen als het in ons straatje past...
Groetjes

rietepietz zei

Die "positieve" discriminatie is me een doorn in het oog,ongeacht wié er positief gediscrimineerd wordt, ik heb jaren in een mannenberoep gewerkt en kreeg de baan aangeboden omdat ik al een tijdje (gratis) had laten zien dat ik het beroep aankon!
Mijn kleinzoon is wel een in een discotheek geweigerd om z'n huidskleur, aangifte doen had geen zin,maar ja , hij heeft dan ook een blanke huid en blauwe ogen dán mag men je blijkbaar weigeren.
Robbert Dijkgraaf lijkt me een sympathieke man, ik ken hem niet persoonlijk, maar ik geloof je op je woord.
In een wetenschappelijk TV programma wist hij inderdaad de wetenschap ook voor "de gewone mens" begrijpelijk en interessant te maken en dat is knap!

Anoniem zei

Gefeliciteerd met je dochter, nu kan ze lekker verder. Maar eerst goed vakantie vieren natuurlijk, hopelijk vanaf morgen echt zomer. Oja, een spuitbus schijnt nu heel doelmatig te werken, voor zowel de man als de vrouw en wordt helemaal geaccepteerd, haha!Nee, gekheid natuurlijk. Soms begrijp ik ook niet waar we heen willen met zn allen. Maar... vanavond wel, hup Holland!!

Anoniem zei

Is dat nu een eenzame mannetjes goudvis in je aquarium?
Op zoek naar een lieve vrouwelijke metgezel?

Wat moet je daar nu voor advertentie bij plaatsen zonder rare, verkeerde bijgedachten.

Vriendelijke vakantiegroet,