Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

maandag, juni 02, 2014

Roken is niet meer hip. Drinken nog wel.

Woensdag kon ik een beetje uitslapen maar daarna vol aan de bak: kasboek bijwerken, debiteuren beheer, strijken, een recensie schrijven, foto's sorteren, teksten leren, kattenbak verschonen, nagels knippen, scheren, hoed zoeken en werken in een nachtclub. Vanaf donderdag hielp ik mijn aanstaande gade op de Tong Tong Fair in Den Haag en zondag mocht ik weer oppassen op het dochtertje van vrienden. Blijft prachtig om een kind te helpen zich te beschermen tegen de grote boze buitenwereld!

In de grote tent op het Malieveld konden mensen Sapu Lidi's kopen of met een guling onder de ene en een klapper onder de andere arm rondlopen en zich vergapen aan de diverse fraai uitgedoste standhouders of optredende artiesten. Een feest van herkenning voor velen en een eerste kennismaking met een bijzonder rijke cultuur voor anderen.

Op de markt die vroeger Pasar Malam Besar heette liepen (en lopen! De markt staat er nog tot en met 11 juni) diverse mensen rond: maar liefst zeven van hen herkenden mij van het youtube-programma Volg de Baas  Maar ook Wieteke van Dort was er en Marion Bloem en Yvonne Keuls en Tschjeu La Ling en een mevrouw die mij wist te vertellen dat haar moeder ooit bij mijn oma in huis woonde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Haar moeder heeft dus mijn moeder als klein meisje zien rondhuppelen! Hoe koel is dat? Zondag mocht ik zelf een klein meisje zien rondhuppelen toen ik weer mocht oppassen.

Overheden willen kinderen beschermen. Dat is mooi. Dus is het een goed idee om coffeeshops te sluiten die zich in de buurt van scholen bevinden. Of niet? Schooldirecties kijken nu nog vaak mee op de camerabeelden van een lokale coffeeshop; als daar een minderjarige scholier op staat kan deze worden berispt. Hoe geschiedt die controle dan als die coffeeshop is gesloten? Daar is een heel eenvoudig antwoord op: niet.

Wanneer jongelui iets wordt verboden, wat gaan ze dan doen? Juist: ze doen het (het lijken wel mensen!) tóch! Jongelui van onder de 18 mogen niet meer in kroegen komen. Dus gaan zij in het park zitten zuipen met een paar flessen die één van hen die er ouder uitziet (of daadwerkelijk 18 is) bij de slijter heeft gehaald. Dan wel bij iemand ('Hé, mijn ouders zijn het weekend niet... ') thuis. In het café is er nog de controle door het personeel ('Volgens mij heb jij genoeg gehad, jongeman!) en bovendien is de drank er duurder en wordt er alleen al om die reden vaak minder gedronken dan in huis.

Stonede scholieren leveren in de klas minder overlast op dan dronken scholieren dus als er gekozen moet worden is het voor schooldirecties duidelijk wat er gebeuren moet. Nu de politiek nog overtuigen.

Met roken lijkt het al goed te werken: die gewoonte is absoluut niet meer hip en fabrikanten proberen met kunst en vliegwerk (en roze elektronische sigaretten, speciaal voor jonge vrouwen die willen beginnen met roken) het tij te keren. Maar vergeefs.

Natuurlijk is het vreselijk dat honderden mensen hun baan verliezen bij sigarettenfabrikant Philip Morris. Maar moeten wij er niet eigenlijk blij mee zijn dat het slecht gaat met de tabaksindustrie? Aan de sigaret gaan veel meer mensen dood dan bijvoorbeeld aan het roken van wiet. Duizenden mensen blijven dus langer leven. En kunnen dus langer belasting blijven betalen. Ja, het is vervelend voor hen die werkloos raakten (terwijl in een nieuwe kleinere fabriek in Polen of zo een heleboel mensen blij zijn met hun nieuwe baan. Maar wij zijn wel zo egocentrisch om te wensen dat wij werk blijven hebben ten koste van anderen.) maar eerlijk gezegd lijkt mij het leven voor de nabestaanden van een aan longkanker overleden persoon nog net iets erger. Ik weet trouwens waar ik over spreek want ook ik raakte ooit een baan kwijt 'wegens boventalligheid'. Mijnwerkers raakten ook ooit werkloos en door de komst van internet vielen er ontslagen bij tijdschriften.

Die dingen gebeuren.

Afgelopen week gebeurden er meerdere dingen in mijn leven. Hier een fotoverslag: https://www.flickr.com/photos/terrebel/sets/72157644894679084/show/

In de serie Onbekende Helden is het vandaag de beurt aan astronoom Carl Sagan die met zijn toegankelijke manier van vertellen tienduizenden interesseerde in de wonderen van het leven en het universum. Waaronder Neil Degrasse Tyson die Sagan's beroemde serie 'Cosmos' reviseerde.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Maya Angelou en Ann B. Davis

9 opmerkingen:

francky spruytte zei

als jobs verdwijnen komen er gegarandeerd nieuwe. Sommigen kunnen die trend volgen en zich omscholen, anderen jammer genoeg niet.

די מריו zei

Volg de baas, dat vergeet ik dan weer bijna om te kijken. Die heb ik nu klaar staan om later te bekijken als het rustig is in huis. Het is soms moeilijk om de trends te volgen. In de gaten houden en bekijken is op dit moment het belangrijkste.

Love As Always
Di Mario

Rebbeltje ★ zei

Verbieden heeft nog nooit gewerkt dus nu ook niet...maar het bespreekbaar maken en houden is de beste manier om de jongeren bij de les te houden.
Interessant om te lezen...groetjes

gerdaYD zei

Verboden te verbieden riepen wij in de zestiger jaren van vorige eeuw (ai, we worden oud hé hihi) en misschien zit daar een grond van waarheid in... Hoe meer je iets verbiedt hoe aantrekkelijker het wordt, verboden vruchten smaken nu eenmaal het heerlijkst, kijk maar naar Adam en Eva *wink, big smile*.

Mooi fotoverslag plaatste je hier weer. En jullie staan nog de hele week op de Tong Tong Fair? Hopelijk verkopen jullie goed! En hé, ik wist niet dat je Indonesische roots ha lieve Terrebel...

Anoniem zei

Weer één van die figuren die alleen maar weten dat roken ongezond is. En zich ondertussen een darmkanker vreten of een borstkanker of een leverkanker zuipen...

Terrence Weijnschenk zei

Dank voor je reactie, Anoniem! Omdat je de moeite nam het toetsenbord van je laptop open te klappen zal ik de moeite nemen jou een les te geven in begrijpend lezen. Gratis!

Dat ik niet zeg dat alcohol drinken en extreem vet eten slecht is wil niet zeggen dat ik vindt dat alcohol drinken en veel vet eten goed is. Maar goed, het feit dat jij uitsluiten anoniem de mening durft te geven die je in De Telegraaf hebt gelezen geeft eigenlijk al aan dat je zelf niet gelooft wat je schrijft. Anders zou je wel je naam er bij durven te zetten...Fijne dag!

Anoniem zei

Ik sluit me aan bij Rebbeltje. Verbieden werkt niet, er over praten komt zeker ten goede

rietepietz zei

Ik ben dan weer benieuwd waar onze regering de wegvallende belasting inkomsten van het terrein verliezende roken mee gaat verrekenen.
Waarschijnlijk de drugs dan maar legaliseren en een accijns op gooien.Zou van mij best mogen omdat het criminele circuit dan een beetje de das omgedaan kan worden!
De heksenjacht op de roker is me trouwens een doorn in het oog, ik ben (zelf ex roker)toch heus solidair met de rokers.
Wanneer ik maat zou kunnen houden met roken zou ik zéker weer gaan roken maar helaas, het verleden heeft uitgewezen dat ik een verslaafde roker was, gelukkig kan ik met alcohol wél makkelijk m'n grenzen bepalen én handhaven.

gerdaYD zei

Stoppen met roken is een makkie, ik heb het al 20 keer gedaan
En... ik ben geen alcoholist, ik heb een doseringsprobleem
En wat eten betreft lieve Terrbel, wist je dat worsten heel vrolijk zijn, ze liggen namelijk altijd dubbel!
*wink, big smile*
Fijne dag nog op de beurs, ook al zal het daar waarschijnlijk pijpenstelen regenen...